Barentsburg:

Svalbarddirektør kobles til Putin og Kim

En gjennomgang Dagbladet har gjort av Ildar Neverov, gruvedirektør i Barentsburg, viser at han har koblinger til president Vladimir Putin, oligarker og Nord-Korea. - En mann av hans kaliber er ikke på Barentsburg for å drive gruve, mener Svalbard-kjenner.

ILDAR, KIM OG KIM: Ildar Neverov på et besøk i det som angivelig er Nord-Korea. Bilde tatt foran portrett av tidligere diktator Kim Jong-il og hans far og Nord-Korea-grunnlegger Kim Il-sung. Foto: Facebook

ILDAR, KIM OG KIM: Ildar Neverov på et besøk i det som angivelig er Nord-Korea. Bilde tatt foran portrett av tidligere diktator Kim Jong-il og hans far og Nord-Korea-grunnlegger Kim Il-sung. Foto: Facebook

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Europa blokkerer russisk handel, har det kommet til en ny russisk gruvemogul på norsk jord. Han beskrives som annerledes enn sine forgjengere.

Russiske Ildar Neverov (37) tok over jobben som direktør i Trust Arktikugol, det russiske gruveselskapet i Barentsburg på Svalbard, i august.

Neverovs bakgrunn indikerer at han står nærmere Kreml enn mange av hans forgjengere. Det mener Per Arne Totland, som har fulgt norsk svalbardpolitikk i en årrekke.

- Neverov har en annen type bakgrunn enn hans forgjengere. En mann av hans kaliber, med næringslivskompetansen og nærheten til Putin og Kreml, plasseres ikke i en slik jobb for å drive ei mikrogruve nesten på Nordpolen, sier Totland til Dagbladet.

Totland er forfatter av boka «Kaldfront – konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år».

Den offisielle CV-en til Neverov viser blant annet at han er leder for avfallshåndteringsselskapet Sever Group, styremedlem i Murmansk Shipping Company og Bank Sputnik, i tillegg til at han har flere offisielle verv.

Bank Sputnik er sanksjonert av EU og amerikanske myndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.