Barentsburg:

Svalbarddirektør kobles til Putin og Kim

En gjennomgang Dagbladet har gjort av Ildar Neverov, gruvedirektør i Barentsburg, viser at han har koblinger til president Vladimir Putin, oligarker og Nord-Korea. - En mann av hans kaliber er ikke på Barentsburg for å drive gruve, mener Svalbard-kjenner.

ILDAR, KIM OG KIM: Ildar Neverov på et besøk i det som angivelig er Nord-Korea. Bilde tatt foran portrett av tidligere diktator Kim Jong-il og hans far og Nord-Korea-grunnlegger Kim Il-sung. Foto: Facebook

ILDAR, KIM OG KIM: Ildar Neverov på et besøk i det som angivelig er Nord-Korea. Bilde tatt foran portrett av tidligere diktator Kim Jong-il og hans far og Nord-Korea-grunnlegger Kim Il-sung. Foto: Facebook

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Europa blokkerer russisk handel, har det kommet til en ny russisk gruvemogul på norsk jord. Han beskrives som annerledes enn sine forgjengere.

Russiske Ildar Neverov (37) tok over jobben som direktør i Trust Arktikugol, det russiske gruveselskapet i Barentsburg på Svalbard, i august.

I TÅRER: Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ser ut til å være i tårer under Putins tale, 30. september 2022. Video: Kremlin / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Neverovs bakgrunn indikerer at han står nærmere Kreml enn mange av hans forgjengere. Det mener Per Arne Totland, som har fulgt norsk svalbardpolitikk i en årrekke.

- Neverov har en annen type bakgrunn enn hans forgjengere. En mann av hans kaliber, med næringslivskompetansen og nærheten til Putin og Kreml, plasseres ikke i en slik jobb for å drive ei mikrogruve nesten på Nordpolen, sier Totland til Dagbladet.

Totland er forfatter av boka «Kaldfront – konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år».

Den offisielle CV-en til Neverov viser blant annet at han er leder for avfallshåndteringsselskapet Sever Group, styremedlem i Murmansk Shipping Company og Bank Sputnik, i tillegg til at han har flere offisielle verv.

Bank Sputnik er sanksjonert av EU og amerikanske myndigheter.

Snakket med Putin

Dagbladet har vært i kontakt med Neverov. Les hva den russiske direktøren svarer lenger nede i saken.

37-åringen er blant annet forretningsombudsmann for presidenten i Den russiske føderasjonen for miljø.

PRAT MED PUTIN: Under et seminar i 2015 pratet Neverov med president Vladimir Putin. Foto: Facebook
PRAT MED PUTIN: Under et seminar i 2015 pratet Neverov med president Vladimir Putin. Foto: Facebook Vis mer

På sin Facebook-profil har Neverov lagt ut bilder fra turer til Nord-Korea, og bilder med flere russiske profiler. Blant annet deltok han på en konferanse hvor Vladimir Putin talte.

Han har stått på scener og vært avbildet med flere andre russiske politikere.

- Er ikke på Svalbard for å drive gruve

Mandatet til Neverov er å styrke den russiske tilstedeværelsen på Svalbard, slik Totland tolker det.

- Å plassere ham i stillingen er nok et uttrykk for at Svalbard er viktig for Kreml, og at det er derfor de har satt inn en ung person som leder.

Tirsdag denne uka skrev den russiske avisa Gazeta at Russland vil bruke rundt 1,5 milliarder rubler på å modernisere de russiske bosettingene på Svalbard. Med dagens kurs tilsvarer det rundt 300 millioner norske kroner.

Totland påpeker at det i artikkelen blir nevnt at de i forbindelse med denne opprustningen også vil invitere inn eksterne investorer.

- Det de gjør er egentlig å invitere oligarkene nordover.

Ifølge Dagbladets opplysninger driver Neverov oppsøkende virksomhet i Longyearbyen ulik sine forgjengere. Han er oftere å se i Longyearbyen, og han oppsøker flere fastboende, ifølge det Dagbladet får opplyst. Totland har også registrert dette.

- Må være forsiktig

- Når det gjelder det at Neverov er i Longyearbyen og knytter kontakter, så er det selvsagt jobben hans. Han har åpenbart etterretningsoppgaver. Både den jevne nordmann i Longyearbyen og vestlige myndigheter må være klar over at man skal være forsiktig - og ikke naiv.

PÅ FØRSTE RAD: Dette bildet av Vladimir Putin har Neverov selv delt på sin Facebook, fra et seminar i 2015. Foto: Facebook
PÅ FØRSTE RAD: Dette bildet av Vladimir Putin har Neverov selv delt på sin Facebook, fra et seminar i 2015. Foto: Facebook Vis mer

- Blir gruva en bigeskjeft, for en mann som Neverov?

- Ja, det vil jeg tro. Det ville være rart om en russisk «næringsliv-hotshot» med bånd til Kreml, skulle ha som eneste jobb å drive en mikrogruve nesten på Nordpolen.

Totland mener at den nye direktøren, i tillegg til forretningsvirksomheten, har som oppgave å rapportere til Moskva om det som rører seg i Longyearbyens næringsliv og lokalsamfunn.

Neverov svarer

Dagbladet tok kontakt med Neverov fredag. Han svarte ja til å snakke om miljø, turisme, teknologi, historie og bakgrunnen sin.

Da Dagbladet ringer ham, har han imidlertid ombestemt seg.

Han velger å svare på noen av spørsmålene på e-post. Men Neverov vil ikke svare på påstander om etterretning, om hans arbeidsoppgaver eller hans bånd til russiske ledere.

PÅ SVALBARD: - I landsbyen Pyramiden på Spitsbergen renses territoriet for de siste års akkumulerte miljøskader. Da har de første lekterne med skrapmetall fra Vestbredden og fra Pyramiden allerede ankommet Barentsburg. I etterkant skal skrapmetallet behandles og sendes til sluttforbruker i Russland eller utlandet, skriver Neverov. Foto: Facebook
PÅ SVALBARD: - I landsbyen Pyramiden på Spitsbergen renses territoriet for de siste års akkumulerte miljøskader. Da har de første lekterne med skrapmetall fra Vestbredden og fra Pyramiden allerede ankommet Barentsburg. I etterkant skal skrapmetallet behandles og sendes til sluttforbruker i Russland eller utlandet, skriver Neverov. Foto: Facebook Vis mer

Neverov skriver via e-post at bakgrunnen for ansettelsen av ham er at han har drevet med næringsvirksomhet i Arktis i mange år, og at han har mye erfaring med miljøprosjekt.

På spørsmål om turene til Nord-Korea svarer han at turene ble gjort på grunn av hans rolle i en næringslivsorganisasjon.

Avslutningsvis skriver han at han driver oppsøkende virksomhet i Longyearbyen fordi han liker folk på Svalbard.

- Jeg har mange venner i forskjellige bosettinger, vi liker å kommunisere og har lyst til å utvikle vennskap.

- Uvanlig bakgrunn

Forsker i Fridtjof Nansens Institutt, Anne-Kristin Jørgensen, mener at Neverov er en ny type leder for Arktikugol.

- Disse har tradisjonelt hatt erfaring fra gruvedrift eller de ministeriene og etatene med ansvar for energi, gruvedrift, undergrunnsressurser og så videre, sier hun til Dagbladet.

KJØPTE PAMELAS LIVBØYE: Under en aksjon i Vladivostok i 2015 kjøpte Ildar Neverov livbøya Pamela Anderson brukte under innspillingen av Baywatch. Ifølge Ria Novosti betalte han tre millioner rubler, noe som tilsvarer over 560 000 norske kroner etter dagens kurs. Foto: Facebook
KJØPTE PAMELAS LIVBØYE: Under en aksjon i Vladivostok i 2015 kjøpte Ildar Neverov livbøya Pamela Anderson brukte under innspillingen av Baywatch. Ifølge Ria Novosti betalte han tre millioner rubler, noe som tilsvarer over 560 000 norske kroner etter dagens kurs. Foto: Facebook Vis mer

Jørgensen påpeker at russiske myndigheter nå er opptatt av å «diversifere» russisk tilstedeværelse, som turisme, og å gjøre disse aktivitetene lønnsomme.

- Da er det kanskje ikke så ulogisk å satse på en person med bakgrunn fra bank, finans og næringsliv, som også har internasjonal erfaring. Neverovs interesse for miljø er muligens også et pluss, det er stort fokus på dette på Svalbard.

- Risikobildet har ikke økt

Sysselmester på Svalbard, Lars Fause, sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere på Neverovs bakgrunn eller person. Han understreker imidlertid at ingen av Sysselmesterens fullmakter er endret.

- Jeg har ikke til hensikt å la være å forvalte aktiviteten til Trust Arktikugol. Vi vil fremdeles ha en tydelig tilstedeværelse og en tydelig myndighetsutøvelse på øygruppa, sier han og legger til:

- All kontakt jeg har med Trust Arktikugol handler om hvordan man skal innrette seg etter norsk lov, og hvilke krav som er på norsk territorium - som Svalbard er, sier han.

Videre forteller Fause at Sysselmesteren forholder seg til nasjonale myndigheter, og mottar tette briefinger.

- Risikobildet for Svalbard har ikke økt, fastslår han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer