Pengestrøm fra Russland til Norge:

Svarer etter Børsen-avsløring om russisk pengeflom

Huitfeldt: Pengefrys til Russland virker etter hensikten.

KALR ØKNING: Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at det har vært en klar økning i antall frysmeldinger på pengeoverføringer til Russland etter at Norge iverksatte økonomiske sanksjoner. Dette kommer fram i et skriftlig svar på spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H). Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB
KALR ØKNING: Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at det har vært en klar økning i antall frysmeldinger på pengeoverføringer til Russland etter at Norge iverksatte økonomiske sanksjoner. Dette kommer fram i et skriftlig svar på spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H). Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært en klar økning i antall frysmeldinger på pengeoverføringer til Russland etter at Norge iverksatte økonomiske sanksjoner.

Det opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som svar på et spørsmål som Ine Eriksen Søreide (H) stilte om hvordan utenriksministeren vurderer den kraftige økningen i pengeoverføringer fra Russland til Norge rett før sanksjonene trådte i kraft.

I svaret skriver Huitfeldt at regjeringens kontakt med finansinstitusjonene – som har ansvaret for å fryse slike overføringer – tilsier at systemet for å stanse sanksjonerte transaksjoner virker etter hensikten.

- Klar økning

- Utenriksdepartementet har mottatt en rekke frysmeldinger knyttet til sanksjonsregimet i år, alle etter 24. februar. Det har vært en klar økning i antall frysmeldinger, og meldingene gjelder både frys av kontoer og stans av transaksjoner, skriver Huitfeldt.

Utenriksministeren understreker samtidig at ikke alle transaksjoner med Russland og russiske personer og enheter er forbudt. Slike transaksjoner kan være helt legitime.

Det kan for eksempel gjelde ikke-sanksjonerte selskaper og personer som har avviklet sine kontraktsforhold og gjennomført oppgjør i lys av den krevende situasjonen. Det kan også gjelde legitime transaksjoner som utbetaling av lønn, hyre, forsikringsoppgjør, vedlikeholdsutgifter, barnebidrag og liknende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.