Trygve Slagsvold Vedum:

Svarer om regnestykke: - Ikke riktig lenger

Finansdepartementet bommet grovt i anslaget for den norske «snittfamiliens» budsjett.

BOMMET GROVT: Trygve Slagsvold Vedum og Finansdepartementets regnestykke ga snittfamilien overskudd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BOMMET GROVT: Trygve Slagsvold Vedum og Finansdepartementets regnestykke ga snittfamilien overskudd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Finansdepartementet og en fornøyd finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og la i slutten av april fram et anslag for «gjennomsnittsfamilien». Til tross for turbulente tider, skulle familien gå i pluss for 2022. Slik går det neppe.

Forrige uke gjorde Børsen samme regnestykke, men med prisveksten og renteøkningen vi kjenner til idag. Det viste at snittfamilien slettes ikke ville gå 14 700 i overskudd som Vedum anslo.

Etter forrige torsdags renteheving går familien 10 000 kroner i underskudd i løpet av ett år, dersom den ikke endrer seg. Kommer det en ny dobbel renteøkning i september, ved Norges Banks neste rentemøte, blir tallene enda styggere.

23 000 kroner i minus for et år, dersom tallene er konstante. Det er uten prisvekst på andre varer og tjenester enn mat.

- De tallene som vi la til grunn kom fra SSB og arbeidsgiverpartene NHO og LO, som sammen utgjør Teknisk beregningsutvalg. De er ikke riktige lenger, sier finansministeren når Børsen møter ham i Finansdepartementet.

Kutter i oljepengebruk

- De tallene viser hvor sårbare vi er for renteøkning. Det ordet jeg brukte mest da jeg la de fram, var rente. Det er for dem som har gjeld det slår hardest ut. Derfor er det viktig at vi gjør politiske grep som ikke forsterker renta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer