Trygve Slagsvold Vedum:

Svarer om regnestykke: - Ikke riktig lenger

Finansdepartementet bommet grovt i anslaget for den norske «snittfamiliens» budsjett.

BOMMET GROVT: Trygve Slagsvold Vedum og Finansdepartementets regnestykke ga snittfamilien overskudd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BOMMET GROVT: Trygve Slagsvold Vedum og Finansdepartementets regnestykke ga snittfamilien overskudd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Finansdepartementet og en fornøyd finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og la i slutten av april fram et anslag for «gjennomsnittsfamilien». Til tross for turbulente tider, skulle familien gå i pluss for 2022. Slik går det neppe.

Forrige uke gjorde Børsen samme regnestykke, men med prisveksten og renteøkningen vi kjenner til idag. Det viste at snittfamilien slettes ikke ville gå 14 700 i overskudd som Vedum anslo.

Etter forrige torsdags renteheving går familien 10 000 kroner i underskudd i løpet av ett år, dersom den ikke endrer seg. Kommer det en ny dobbel renteøkning i september, ved Norges Banks neste rentemøte, blir tallene enda styggere.

23 000 kroner i minus for et år, dersom tallene er konstante. Det er uten prisvekst på andre varer og tjenester enn mat.

- De tallene som vi la til grunn kom fra SSB og arbeidsgiverpartene NHO og LO, som sammen utgjør Teknisk beregningsutvalg. De er ikke riktige lenger, sier finansministeren når Børsen møter ham i Finansdepartementet.

Kutter i oljepengebruk

- De tallene viser hvor sårbare vi er for renteøkning. Det ordet jeg brukte mest da jeg la de fram, var rente. Det er for dem som har gjeld det slår hardest ut. Derfor er det viktig at vi gjør politiske grep som ikke forsterker renta.

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer

Regjeringen har holdt fast på at det er vanlige folks tur, men nå er det altså folk med normalinntekter som begynner å slite, advarte Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun overfor Børsen forrige uke.

- Det største problemet er renta. Poenget med budsjettet var å få fram at en stor faktor hvis man gjør feil, er renta. Vi skal ikke gjøre politiske grep for å forsterke utfordringene vi allerede har. Poenget nå, hvis den høye prisveksten fortsetter, er at renta vil gå opp. Da må vi gjøre det motsatte av å bruke penger, for å dempe prisveksten, forteller han.

I oktober legges statsbudsjettet for 2023 fram av regjeringen. Her vil det komme harde prioriteringer, lover Vedum. Nettopp for å stagge inflasjonen.

- Jeg kan love én ting, og det er at en god del kommer til å bli skuffa hvis de ønsker store, nye satsinger i statsbudsjettet. Det handler om at vi har ett hovedfokus - at flest mulig skal beholde jobben. Vi skal heller ikke gjøre det vanskeligere for folk. Det aller letteste er å bruke mer penger, for vi har nok penger i Oljefondet. Men hvis vi gjør det nå, skaper vi problemer i stedet for å løse dem, sier han.

Optimistisk

Han påpeker blant annet regjeringens beslutning om å halvere kostnadene ved oppussing av Finansdepartementet. Oljepengebruken skal ned, akkurat som statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde for ei uke siden.

- Jeg mener at vi skal klare dette, men det kommer til å kreve mer og mye, mye tøffere prioriteringer. Vi skal prioritere de grunnleggende tingene som sykehus, skole, kommuner, politi og forsvar. Jeg må dessverre si forsvar, fordi verden er som den er nå. Det blir ikke så mye til andre ting, forklarer Vedum om det kommende statsbudsjettet.

- Da må de som har aller høyest inntekter oppleve at de må bidra litt mer, mens de med mindre inntekter kan bidra litt mindre. Når dette kommer ut i andre enden, skal ikke forskjellene øke blant folk. Vi skal gjøre det vi kan for å sikre folk jobb og trygghet.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Selv om Norge og Europa opplever stor økonomisk uro, er Vedum optimistisk. Til tross for at høye priser og renter kan vare langt ut i neste år. Forventningsundersøkelsen til Norges Bank viste forrige uke at næringslivet, husholdninger, økonomer og partene i arbeidslivet forventer at prisveksten fortsetter opp de neste tolv månedene.

Tenker på nabolaget

Finansministeren tør ikke å svare på når økonomien stabiliserer seg, og deretter snur. Den norske økonomien påvirkes kraftig av krigen i Ukraina, som har en ukjent utløpsdato. Vedum er likevel klar på at prisveksten må avta snarere heller enn seinere.

- Jeg tenker hver dag på nabolaget jeg selv vokste opp i, hvor det bor folk med helt vanlige, norske inntekter. Vi må sørge for at de klarer seg gjennom dette på tryggest mulig måte, sier han, og avslutter:

- Jeg må dessverre si trygghet så ofte, for det inkluderer forsvar, politi og de grunnleggende tingene. På grunn av krigen må vi bruke mer penger på forsikringspremien. Nasjonal kontroll og økonomisk trygghet for folk, det er de to tingene som er avgjørende. Om ikke det er på plass, tror jeg og Senterpartiet, det er da forskjellene blir for store. Høy prisvekst skaper større forskjeller i utgangspunktet, så det må vi motvirke over tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer