Svart dag etter børskollaps

Hovedindeksen på Oslo Børs opplevde et fall på over 12 prosent ved børsåpning mandag morgen. Endte ned 8,14 prosent.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag åpnet Oslo Børs med en nedgang på over 12 prosent, og det er oljeselskapene som ble hardest rammet: Subsea 7 åpnet med et fall på 37 prosent, Aker BP falt med 29 prosent, mens Equinor falt med 19 prosent.

I tillegg falt DAX-indeksen i Frankfurt med over 7 prosent i morgentimene, mens FTSE-indeksen falt med over 8 prosent.

Dette skjer etter at oljeprisen stupte med omkring 29 prosent, noe som er det største fallet siden Golfkrigen i 1991.

- Det er ikke unaturlig i en situasjon hvor børsene verden rundt viser sterkt røde tall, sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, om det kraftige fallet på Oslo Børs.

- I fravær av veldig gode nyheter, er det naturlig å tenke at dette vil ende med nok en svak dag for markedene. Samtidig spekuleres det i at USAs sentralbank, Federal Reserve, vil senke renta ytterligere for å beskytte økonomien, og det kan bidra til å dempe den negative utviklingen.

Etter snaue to timers handel har børsen hentet seg noe inn til rundt 8 prosent nedgang, mens hovedindeksen i 13-tida ligger 7,9 prosent ned.

Børsdagen endte i rødt. Hovedindeksen falt hele 8,14 prosent.

Forventet fall

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sa til Børsen at han forventet et dramatisk fall.

- Vi må tilbake til 2008 for å finne liknende bevegelser i markedet på så kort tid. Når det gjelder oljeprisen må vi nok tilbake til 90-tallet for å se et slikt fall på så kort tid.

Bruce anbefalte imidlertid privatpersoner å ha is i magen.

- Mitt råd er fortsatt å sitte gjennom dette. I motsetning til i 2008, skyldes ikke situasjonen en svakhet i systemet. Man greier aldri å treffe bunner og topper, så det gjelder å sitte stille, rådet Bruce.

Forhandlinger

Fallet kommer som følge av at oljeprisen stupte med omkring 30 prosent natt til mandag, etter at forhandlingene mellom OPEC-landene og Russland brøt sammen.

Opec-landene hadde opprinnelig ønsket en enighet om å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av coronaviruset som herjer i verden.

Frykter priskrig

Nå frykter ekspertene full priskrig på olje. Da kan i teorien Saudi-Arabia og Russland øke produksjonen så mye de vil, og prisen kan falle til 20 dollar fatet.

- En sjokk og redsel-strategi, sier markedsstrateg for Axicorp, Stephen Innes, til nyhetsbyrået AP om at Saudi-Arabia kan øke oljeproduksjonen for å sikre seg en større markedsandel.

Natt til mandag falt Nikkei-indeksen i Tokyo med 5,5 prosent. Mens hovedindeksen i Kuwait falt med 9,5 prosent, i Dubai falt den med 9 prosent, mens i Abu Dhabi falt hovedindeksen med 7,1 prosent.

I forrige uke ble det kjent at USAs sentralbank, Federal Reserve, senket renta for å beskytte økonomien mot konsekvensene av coronaviruset. Det var første gang at banken kuttet renta mellom rentemøter siden finanskrisa i 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer