Den kjente og populære spritprodusenten Bacardi er det siste selskapet i en lang, lang rekke som er ført opp på ukrainske myndigheters svarteliste.
Selskapene som havner på denne lista er dem som Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet (NCAP) mener direkte eller indirekte støtter Russlands krigføring i Ukraina.
Flere har trukket seg
Bakgrunnen for at Bacardi, som er verdens største privateide spritprodusent, har havnet på lista er at de fremdeles er operative i Russland.
«Etter Russlands invasjon av Ukraina annonserte Bacardi at de ville stanse eksporten til Russland, og stoppe med investeringer i reklame, men denne delen forsvant seinere fra selskapets offisielle pressemelding. Derfor har selskapet fortsatt å tilby sine produkter til Russland for millioner av dollar, og ser nå etter nye ansatte ved å publisere stillingsannonser», heter det i uttalelsen fra NCAP.
De peker videre på at en rekke kjente, internasjonale alkoholprodusenter har trukket seg fra det russiske markedet «som har redusert konkurransen og skapt muligheter for de som ble igjen».
Ifølge NPAC importer Bacardis russiske avdeling varer verdt 169 millioner dollar det første våret etter invasjonen.

Bryter tausheten: - Vi er sjokkerte
- Støtte Russlands økonomi
NPAC viser til tall de har funnet på nettsidene til russiske skattemyndigheter, som viser at Bacardis russiske avdeling økte inntektene med 8,5 prosent i 2022.
Nettoresultatet økte fra 1,5 milliarder rubler til 4,7 milliarder rubler.
«De betalte aggressoren inntektsskatt på til sammen 12 millioner dollar. Dermed fortsetter Bacardi Limited å betale betydelig skatter til Russlands budsjett, støtter økonomien og sponser aggresjonen mot Ukraina», skriver NPAC.
Bacardi står bak en lang rekke kjente varemerker innen alkoholsegmentet, som Bacardi Breezer, Gray Goose-vodka, Martini og Bombay gin.

Slår tilbake etter Freia-stikk: - Ikke riktig
Freia-boikott
Bacardi er ikke det første selskapet som havner på den ukrainske svartelista. Her hjemme har det skapt mest bølger at Freia-eier Mondelez er oppført på den samme lista.
Det førte til at store selskaper som SAS og Strawberry bestemte seg for å boikotte Freia-produkter. Enkelte selskaper snudde etter hvert etter et møte mellom Utenriksdepartementet og partier i næringslivet og opphevet boikotten, men de to nevnte står fremdeles på sitt.
Etter alt bråket annonserte Mondelez 15. juni at de skal skille virksomheten sin i Russland fra resten av selskapet innen årsslutt.
Mondelez står ikke på EUs sanksjonslister, og dermed tok ikke norske myndigheter stilling til boikottaksjonene her hjemme.