Kjartan Aas:

Sveits-milliardæren: Jobber et kvarter om dagen

Eiendomsmilliardær Kjartan Aas har aldri lagt skjul på at han flyttet til Sveits på grunn av formuesskatten.

BJUDAR PÅ: Kjartan Aas trenger ikke spørres to ganger for å posere i badekaret for Børsens utsendte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BJUDAR PÅ: Kjartan Aas trenger ikke spørres to ganger for å posere i badekaret for Børsens utsendte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ANDERMATT/SVEITS (Børsen): Halvannen times kjøretur unna Kjell Inge Røkkes nye hjemby Lugano, ligger alpinparadiset Andermatt. På et platå mellom skianlegg, golfbaner og heisekraner er eiendomsmilliardær Kjartan Aas (61) sitt nye hjem.

Leiligheten, som ligger rett i nærheten av Radisson Blu Hotel Reussen, sto klar for knappe tre måneder siden. Men toppleiligheten ser ut til å være innflyttet i går - putene i den gigantiske sofaen har ingen avtrykk fra rygger.

- Leiligheten var allerede ferdig innredet da jeg flytta inn. Ekteparet som skulle bo her fikk hevet kjøpet, men alt interiøret var allerede klart, helt ned til bestikket i skuffen, forklarer Aas når han tar med Børsen på en omvisning.

- Dere trenger ikke å ta av skoene, forsikrer han, der han selv står i joggesko.

180 dager i Sveits

«Soverommet» er en åpen løsning i enden av en lang gang - her er det ingen dørstokkmil på vei til badekaret, som for øvrig brukes for andre gang, til ære for Børsen. Raufossingen er ikke av den sjenert typen - med mindre det er flere enn åtte i rommet, ifølge ham selv.

Når det bare er tre, er det ikke noe problem å skifte til badebukse.

I Sveits må han være 180 dager i året. I hjemlandet kan ikke være mer enn 61 dager, ellers må han også skatte til Norge. Resten av dagene kan han være hvor han vil.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

Og det var nettopp skatten som sendte ham til Sveits i utgangspunktet.

- Jeg gikk inn på Finn på bolig til salgs i utlandet. Det var ikke noe annet enn Andermatt i Sveits, det var det som var. Så da slo jeg til, forteller Aas lattermildt.

Han forsøkte seg også på det som skulle bli Norges «skatteparadis» Bø, men det prosjektet ble det helomvending på.

- Jeg har aldri vært i Bø, innrømmer han lattermildt.

POSTKORT: Den lille fjellandsbyen Andermatt kunne like så godt vært bakgrunn på Microsoft 10. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSTKORT: Den lille fjellandsbyen Andermatt kunne like så godt vært bakgrunn på Microsoft 10. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den ubebodde leiligheten der ligger fortsatt til salgs på Finn. Aas har lite erfaring med salg til en eiendomsmilliardær å være. Gjennom åra har det bare vært kjøp og utleie. Men mer om det seinere.

Besøk av mor

Den luksuriøse leiligheten minner mer om et hotellrom utenfor de fleste lommebøkers rekkevidde. Foreløpig har få personlige eiendeler funnet veien inn i den lune toppleiligheten - Venstres Abid Rajas bok «Min skyld», to førsteplass-medaljer fra NM i terrengsykling for dem over 60, og et broderi laget av Aas' mor.

- Dette blir jo helt privat. Men far er død. Rett etter at jeg flytta fikk min mor en diagnose. Det er noe ordentlig fanteri, altså. Så det er jo det som er akilleshælen når det kommer til Norge, forklarer Aas.

Han er enebarn, og et ekstra ansvar for å se til moren. På grunn av de få dagene han har å tilbringe i Norge, får han datteren til å ta med mor til Andermatt. Siden han flyttet inn i sin nye leilighet for tre måneder siden, har det bare vært et par uker hvor moren ikke har vært her.

- Jeg har jo vært sammen med henne mye mer enn før, på grunn av dette. Men det er jo fram til hun ikke klarer seg selv lenger. Når hun ikke kan bo hjemme i Norge i egen leilighet. Da kan det bli verre med besøk hit, sier 61-åringen.

- Så når hun er her, sover hun, og jeg står på ski, sier han, munter igjen.

NY KÅK: Kjartan Aas synes i grunn han har fått seg en fin leilighet i Andermatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY KÅK: Kjartan Aas synes i grunn han har fått seg en fin leilighet i Andermatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For med 1400 innbyggere er ikke Andermatt stedet for ekstroverten. Naboene har ikke Aas pratet med, han er ikke sikker på om han faktisk har noen. Ikke som er fastboende. Til tross for det er han ikke ensom, forsikrer han. Det er ikke manko på invitasjoner og besøk, snarere manko på tid til å få det hele til å gå opp.

Fra kjøleskapet deles det ut butikkjøpt Napoleonskake til rykende fersk kaffe. Etter hvert finner også tre bokser Cola Zero veien til det store, svarte spisebordet. En av pærene til en gigantisk lysekrone blunker insisterende av og til.

- Det er noe gærent her, jeg har klagd på det.

- Må først sørge for barna

Aas har tre voksne barn, på henholdsvis 21, 23 og 26 år, sammen med ekskona. Aas har ingen planer om at barna skal styre forretningene videre, og tenker heller ikke på å etterlate seg en arv og ettermæle.

- Nei, jeg er ikke opptatt av det. Jeg tenker at dette er mitt prosjekt. Hvis de vil selge firmaet og kjøpe øl for pengene, så får de det. Men jeg kommer aldri til å selge, for jeg har glede av det, forteller han.

Nå når han slipper formuesskatt, kommer pengesekken til å vokse betydelig. Aas har ingen planer om å bytte ut sin Volkswagen Transporter med en frekk Ferrari med det første. Planen er at det hovedsakelig skal komme barna til gode.

- Man må først sørge for barna, det er det første jeg skal gjøre. Kjøpe en leilighet til hver av dem. Jeg har ikke lyst til at de skal inn i produksjonslokalene, de må få noe eget selv.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

- Tenker du ikke at de har godt av å bygge seg opp på egen hånd som du gjorde selv?

- Nei. Misforstå meg rett. Men noen har et forretningsgen, og det veit jeg ikke om mine barn har. Jeg har hatt det siden jeg begynte å kjøpe og selge mopeder. Hvis de har det, så er jo det fint, men foreløpig vet jeg ikke. Jeg har ikke lagt opp kursen for dem, sier han.

FLYTTET FRA SKATTEN: Kjartan Aas har mer enn nok på hjertet hva gjelder formuesskatt. I Andermatt betaler han kun 0,2 prosent formuesskatt, mot 1,1 i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLYTTET FRA SKATTEN: Kjartan Aas har mer enn nok på hjertet hva gjelder formuesskatt. I Andermatt betaler han kun 0,2 prosent formuesskatt, mot 1,1 i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvorvidt barna synes det er stas at pappa bor i Sveits, har han ingen formening om. Men det er jo «jævla praktisk» når eldstemann skal gå langløp i vinter.

- Han skal bo her fra november til februar. Alt er jo i kjøreavstand med bil herfra. Så da kan jeg være sjåfør og gå de skirenna alle kan gå. Det blir hyggelig.

Jobber et kvarter om dagen

Selv anser han seg selv som mer eller mindre pensjonist. I Oslo har han seks ansatte som tar seg av driften av Opulens, utleieselskapet han startet i 1989. Han er ifølge Kapital god for 1,7 milliarder kroner, etter å ha kjøpt opp bygårder og næringslokaler i Oslo, blant annet etter finanskrisa slo inn.

Aas anslår at han bruker et kvarters tid på å svare på telefon og mail i løpet av en dag. Kanskje opp mot 20 minutter.

- Det har vært null problem å slippe det. Det gikk jo gradvis mens jeg var i Oslo, og følte det var mye rutinearbeid jeg ikke hadde så stor glede av. Jeg driver jo ikke med kjøp og salg, jeg har bare drevet med kjøp. Når jeg nå ikke kjøper mer, fordi det har blitt så dyrt, da er det bare drift. Å leie ut i Oslo sentrum er ikke så jævlig vanskelig, liksom, sier han og ler.

Så da går hverdagen i Andermatt ofte ute i naturen.

- Jeg fikk joggesko da jeg var 45 år, men før det var det bare party og jobb. Også fikk jeg barn som dro meg inn i idretten og alt det der.

ÅLRIGHTE FORHOLD: Kjartan Aas følger formen på treningsappen Strava. Naturskjønne Andermatt har absolutt hjulpet på formen. Foto: Privat
ÅLRIGHTE FORHOLD: Kjartan Aas følger formen på treningsappen Strava. Naturskjønne Andermatt har absolutt hjulpet på formen. Foto: Privat Vis mer

På det året han har bodd i den sveitsiske fjellandsbyen har formen blitt betydelig bedre, innrømmer han. T-skjorteskillet som vises etter skjorta er kasta, lyver ikke.

For Aas er det uaktuelt å flytte tilbake til Norge, når han trives der han er. Som han sier «selv om jeg flytta på grunn av skatten, så bor jeg ikke her på grunn av skatten lenger». Oslo savner han ikke overhodet. Men sommeren på Sørlandet kunne godt vart lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer