Sveits-riking saksøkt av Skatteetaten

Eiendomsinvestor Kai Mikalsen har flyttet til Sveits, men har i samme åndedrag fått Skatteetaten på nakken.

SKATTEFLYKTNING: Kai Mikaelsen har blitt saksøkt av Skatteetaten. Foto: Privat
SKATTEFLYKTNING: Kai Mikaelsen har blitt saksøkt av Skatteetaten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For bare få uker siden ble det kjent at eiendomsinvestoren Kai Mikaelsen har skatteflyktet til Sveits.

Nå skriver DN at Mikaelsen er saksøkt av Skatteetaten for et skattekrav på nær åtte millioner kroner. Det har ført til at etaten har tatt utlegg i Mikaelsens kontoer, utleieboliger og to luksusbiler.

De to bilene er en Ferrari Portofino og en Bentley Bentayga. Investoren sier Bentleyen var en 40-årsgave til kona, men at den har stått på ham grunnet forsikringer.

- Det er ikke hyggelig å måtte forklare slike utlegg for kona, sier Mikaelsen til Dagens Næringsliv.

«Klønete»

Ifølge Mikaelsen selv har han siden september forsøkt å komme i dialog med Skatteetaten om hva han skal betale i skatt.

- Jeg har sendt Skatteetaten en betalingsplan for hvordan jeg ville løse dette skattekravet. Jeg sendte også med en forklaring der jeg skrev at jeg hadde dårlig likviditet, men at jeg hadde solgt mye eiendom som jeg får oppgjør for på slutten av året, sier Mikaelsen til avisa.

Han er oppgitt over Skatteetatens framgangsmåte, og mener det er «klønete» at de har tatt utlegg i eiendelene hans. Han hevder han har en løsning klar, men møter taushet hos Skatteetaten.

Skatteetaten har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser.

- Frykter det kan bli verre

Da det ble kjent at Mikaelsen flyttet uttalte han at skattebelastningen har blitt for stor for ham i Norge. Beslutningen om å flytte skal ha blitt fattet da han fikk skatteoppgjøret, som viste en baksmell på 9,4 millioner.

- Mitt valg om flytting er enkelt. Jeg tjener ikke nok penger i Norge til å betale min skatt, skrev Mikaelsen i en SMS til Børsen.

Ifølge ham selv har han måttet selge eiendom for å betale skatt de siste åra.

- Jeg har solgt over flere år. Nå selger jeg en god del mer, og flytter til Sveits. Jeg frykter at situasjonen kan bli verre, og agerer derfor for å unngå framtidige mulige utfordringer.

Mikaelsen har skapt milliardverdier på bygging, drifting og salg av blant annet ferieleiligheter på Gran Canaria, skrev Finansavisen i 2016. I 2018 ble han ranket som en av Norges 400 rikeste.

Han anslår selv at formuen hans ligger på 350 millioner kroner, og omtaler seg selv som skatteflyktning - uten dårlig samvittighet.

- Privat mener jeg at jeg sparer minst 7,5 millioner i året. Altså cirka 20 000 hver dag, sier Mikaelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer