Skattelister 2022:

Sveits-utflytter: - Hadde ikke noe valg

Flere av Norges rikeste betaler nå skattepengene sine til Sveits. Dermed forsvinner mange etter hvert fra skattelistene.

UTVANDRET: Tord Ueland Kolstad tok med seg formuen og flyttet til Sveits for over ett år siden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTVANDRET: Tord Ueland Kolstad tok med seg formuen og flyttet til Sveits for over ett år siden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ville ikke flytte fra Bodø eller Norge. Men når vi har en regjering som lager en skatt til bedriftseiere som betyr at man ikke kan leve under disse betingelsene, så hadde jeg ikke noe valg, framholder eiendomsinvestor Tord Ueland Kolstad til Avisa Nordland.

I 2022 ble det kjent at Bodø-mannen ville gjøre som et drøss av andre nordmenn og flytte til sveitsiske Luzern. Med på lasset tok han sin personlige formue og dermed det som kunne vært store skattesummer til Norge.

- Hele problemstillingen

Onsdag kommer det fram at Kolstad står oppført en inntekt på 0 kroner i 2022. Til sammenlikning var han oppført med 36,5 millioner kroner i 2021, der han også betalte 15,4 millioner kroner i skatt.

- I 2021 tok jeg ut et nødvendig utbytte for å kunne betale skatt. Dette er hele problemstillingen: Som bedriftseier i Norge blir du ilagt en formuesskatt på arbeidende kapital, hvor du så må ta ut utbytte for å betale denne. Deretter må du betale utbytteskatt, før bedriften til slutt må betale selskapsskatt, forklarer Kolstad til lokalavisa.

Formuen han står oppført med i Norge har også falt fra 450 millioner kroner i 2021 til 5,2 millioner i fjor.

- Alternativet til å flytte hadde vært å selge eller skalere ned virksomheten. Jeg har hele tida vært klar på at å flytte er noe jeg motvillig har gjort, fortsetter Kolstad til lokalavisa.

Siste opptreden

En av Norges aller rikeste, Kjell Inge Røkke, flyttet også til Sveits i 2022. Med det stoppet også pengestrømmen til staten Norge, og skattepengene blir i stedet lagt igjen i kantonen Lugano.

Dermed ser det ut til at Røkke har sin foreløpig siste opptreden på norske skattelister. Han er ikke alene. Milliardær på milliardær har byttet ut brunost med sveitserost, og lagt Alpene mellom seg og gamlelandet.

Likningstallene for 2022 viser at Norge går glipp av flere millioner i skattekroner fra dem som har meldt flytting.

FORTSATT RIK: Selv om Kjell Inge Røkke har sluttet å skatte til Norge, var han blant dem som betalte mest til fellesskapet i 2022. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FORTSATT RIK: Selv om Kjell Inge Røkke har sluttet å skatte til Norge, var han blant dem som betalte mest til fellesskapet i 2022. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Røkke betalte i 2021 inn 181 millioner i skatt til Norge. For 2022 er dette redusert til 77,8 millioner. Han hadde en skattbar inntekt i 2021 på 92 millioner, og var oppført med en formue på svimlende 17,8 milliarder kroner. For 2022 var inntekten betraktelig økt - 410 millioner. Formuen var imidlertid redusert til 0 kroner.

Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. I Kapitals rikingliste er det anslått at investoren var god for 38,4 milliarder kroner i 2022.

Først neste år vil de fleste av Sveits-utflytterne forsvinne fra skattelistene for godt. Masseutflyttingen startet nemlig i fjor, og dermed vil mange ha rukket å betale noe skatt til Norge.

- Regjeringen må snarest si opp eller endre skatteavtalen med Sveits. Det er utilgivelig at egoistiske rikinger skal få slippe å betale formuesskatt fra dag én dersom de stikker fra skatteregningen og flytter til alpelandet. Formuesskatten bør følge statsborgerskap, eller minst gjelde i tre år etter utflytting, slik reglene er dersom man flytter til land Norge ikke har skatteavtale med, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i en kommentar til Børsen.

Nummer to på lista er Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl, som er oppført med en tinntekt på 145 millioner i inntekt og 8,4 millioner i formue. Skatteregninga ble på 52 millioner kroner.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Flere av utflytterne til Sveits har oppgitt nettopp skatt som årsaken til at de flyttet. Formuesskatten har økt med rødgrønn regjering, og det er mange millioner å spare årlig på adresse i Sveits. Blant dem som har vært åpen om at skatt var grunnen til nytt bosted er eiendomsmilliardær Kjartan Aas.

Han flyttet rett etter skikongen Bjørn Dæhlie, i starten av 2022. Likevel rakk han å betale 5,2 skattemillioner. Inntekten lå på 32 millioner kroner, og formuen er oppført med 20,6 millioner.

Flere av Sveits-milliardærene er for 2022 oppført med 0 kroner i formuen. Det inkluderer nevnte Røkke, tekgründer Odd Johnny Winge, investor Jens Rugseth og rederarvingene Henrik og Morten Bergesen.