Svensk ferieperle tar drastisk grep

Sender inn coronavektere for å få skikk på turistene.

POPULÆRT: Den svenske øya Öland beskrives som en av Sveriges mest solsikre plasser, og er derfor en yndet feriedestinasjon. Dette bildet er fra Köpingbaden Camping i Öland.
Foto: Mikael Fritzon / TT NYHETSBYRåN / NTB Scanpix
POPULÆRT: Den svenske øya Öland beskrives som en av Sveriges mest solsikre plasser, og er derfor en yndet feriedestinasjon. Dette bildet er fra Köpingbaden Camping i Öland. Foto: Mikael Fritzon / TT NYHETSBYRåN / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste ukene har feriesultne svensker valfartet til den populære turistøya Öland i Kalmar län, sørøst i Sverige. Det har resultert i parkeringskaos, overbefolkede strender, og frykt for ny smitteeksplosjon.

Halvannen uke etter at ledelsen i Kalmar län slo alarm om situasjonen, har byen Borgholm nå tatt tydelig grep og ansatt egne coronavektere.

Ifølge Aftonbladet er målet med tiltaket å sørge for at øyas turister overholder smittevernreglene - deriblant én meters avstand til hverandre.

- Ofte tenker ikke folk på at de står for nære hverandre, så de blir overrasket når vi dukker opp. Det er veldig mye folk, spesielt i disse ukene her. Da er vi til stede for å hjelpe ved behov, sier sjefen for det aktuelle vaktselskapet, Dick Karlsson, til Aftonbladet.

- Overbelastet

Det er foreløpig planlagt at vekterne skal patruljere Borgholm sentrum i de travleste sommerukene. Henrik Brolin, som er ansatt på vekteroppdraget, blir ikke forbauset dersom andre kommuner i Sverige følger etter.

- Borgholm går foran som et godt eksempel, som viser at man bryr seg om alle som bor her. Pandemien forsvinner ikke bare fordi det er ferie, sier Brolin til avisa.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Expressen har ni av tolv kommuner i Kalmar län rapportert om store utfordringer knyttet til overbefolkning. Samtidig meldes det at turister ikke klarer å overholde smittevernreglene.

- Problemet har hovedsakelig vært på offentlige steder. I gågata for eksempel, der har det vært mye overbelastet. Nå sprer problematikken seg også til butikkene. Restaurantene opererer på anstendig vis, men når gjestene blir stoppet ved døra, samles de i stedet tett på hverandre utenfor, uttalte Christina Karlberg, kommunikasjonssjef for länsstyrelsen i Kalmar, til avisa forrige uke.

- Tom for varer

For de fastboende har turist-trøkket også skapt langt flere utfordringer enn bare parkeringskaos og overfylte strender.

- Det finnes knapt mat igjen i butikkene. Det går tomt for melk og andre dagligdagse matvarer. At coronapandemien eksisterer, ser ikke ut til å gjelde i det hele tatt her, sier Köpingsvik-bosatte Ulrika Ehrenström.

Ifølge Expressen er Öland et av Sveriges mest ettertraktede feriedestinasjoner. I en ordinær sommersesong blir det booket om lag 1,4 millioner overnattinger. Lite tyder foreløpig på at dette tallet vil bli kraftig nedjustert etter årets sommer.

Artikkelen fortsetter under:

- Ekstremt

Også øya Gotland har erfart å få et voldsomt antall besøkende i juli. Lørdag omtalte Aftonbladet at hele 60 000 turister befant seg på øya, noe som resulterte i en spesielt kaotisk helg for politiet.

- Det er ekstremt mange mennesker i byen, flere enn på mange år, uttalte politibetjent Roger Nyd til avisa.

Gotland var opprinnelig det eneste området i Sverige hvor nordmenn kunne reise til uten å havne i karantene. 25. juni snudde imidlertid regjeringen og fjernet Gotland fra lista etter at smittesituasjonen hadde endret seg.

Advarte

I begynnelsen av juni forklarte Peter Lindvall, regiondirektør for hele region Gotland, at han var urolig for hvordan Gotlands sykehus eventuelt skulle håndtere situasjonen dersom mange blir sjuke.

- Vi vil veldig gjerne at man besøker Gotland også i sommer, men da er vi avhengig av at folk respekterer Folkehelsemyndighetens sine retningslinjer, uttalte han til Dagbladet.

Ifølge direktøren eksisterte det da 12 eller 13 intensivplasser på øya. Det er en fordobling av hva de hadde før coronakrisa, men Lindvall la ikke skjul på at det kan bli trangt om plassene.

- Tidligere år har vi hatt god nok beredskap, men nå har vi også pandemien. Den legger press på helsevesenet, og våre helsearbeidere må også få ferie og hvile. Det vil bli vanskelig og anstrengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer