Svensk smell: - Urovekkende

- Vi må ikke glemme at vi fortsatt kan være i begynnelsen av en økonomisk krise.

STOR OPPMERKSOMHET: Statsepidemiolog Anders Tegnell stiller seg noe undrende til den voksende internasjonale oppmerksomheten rundt den svenske smittevernmodellen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
STOR OPPMERKSOMHET: Statsepidemiolog Anders Tegnell stiller seg noe undrende til den voksende internasjonale oppmerksomheten rundt den svenske smittevernmodellen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den svenske strategien i møte med coronakrisa har utvilsomt vakt internasjonal oppsikt.

Der store deler av verden gjorde som Norge og Danmark, og stengte ned store deler av samfunnet, valgte Sverige å holde flere virksomheter i gang, og satset på større frivillighet. En strategi som i stor grad den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har fått æren for i medier verden over.

Som følge av den oppsiktsvekkende strategien, har der vært knyttet stor spenning til utviklingen i Sveriges økonomi - kanskje spesielt sammenliknet med nabolandene som har gått for en totalt ulik løsning.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hardere rammet

Tall publisert av det svenske statistiske sentralbyrået SCB i slutten av mai viste at Sveriges BNP hadde steget med 0,4 prosent, sammenliknet med fjorårets førstekvartal, ifølge E24 som omtalte saken.

Helt ferske tall viser imidlertid at svenskene selv ikke nødvendigvis føler på noen opptur. Faktisk opplever svenskene at økonomien deres er hardere rammet av coronakrisen enn hva danskene gjør, skriver NTB.

Det kommer fram av en ny undersøkelse fra kreditthåndteringstjenesten Lowell, som viser at hver tredje svenske opplever at koronautbruddet har hatt negativ effekt på privatøkonomien, mens knapt hver sjette danske opplever det samme. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med analyseselskapet Demoskop.

- Urovekkende

Også finnenes privatøkonomi er blitt mer utsatt enn danskenes, selv om Finland bare valgte å stenge ned i hovedstadsregionen. Også her sier hver tredje person at krisen har påvirket privatøkonomien negativt.

- Vi må ikke glemme at vi fortsatt kan være i begynnelsen av en økonomisk krise, og at effektene fortsatt kan ligge noen måneder foran oss, sier kommunikasjonssjef Tove Gerdin i Lowell, ifølge nyhetsbyrået TT.

- Basert på dette så er det urovekkende at mange i disse landene (allerede nå, red.anm.) oppgir at de har så lite penger igjen etter at alle regninger er betalt, fortsetter hun.

Tidligere denne uka vedgikk den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell at Sverige burde ha gjort mer for å bremse coronasmitten.

Tegnell stiller seg imidlertid noe undrende til den voksende internasjonale oppmerksomheten rundt den svenske smittevernmodellen, og ser tendenser til både skadefryd og at man ser Sverige som en trussel, skriver Aftonbladet.

- Det kan være at det eksisterer en ambivalens overfor den svenske måten å hanskes med pandemien på, sa han under en pressekonferanse i Stockholm onsdag. Her var også utenlandske medier representert.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer