Svensk turistmagnet raser: - Som gisler

Innbyggerne i det svenske sommerparadiset har fått nok av det de opplever som en ekstrem turistinvasjon.

SER RØDT: Denne stranda ved Knäbäckshusen i Østerlen i Sverige får så mange besøkende i sommermånedene at det ikke er lov å lufte hunden sin her i nevnte periode. Nå har lokalinnbyggerne fått nok. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

SER RØDT: Denne stranda ved Knäbäckshusen i Østerlen i Sverige får så mange besøkende i sommermånedene at det ikke er lov å lufte hunden sin her i nevnte periode. Nå har lokalinnbyggerne fått nok. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lille sommerparadiset Simrishamn i Østerlen i Sverige hadde lenge status som en forholdsvis ukjent sommerperle.

De siste somrene har glansbildet imidlertid begynt å slå alvorlige sprekker - i alle fall hvis du spør lokalbefolkningen. Ifølge Aftonbladet slår flere innbyggere nå alarm om en kommune som er i ferd med å bli «Sveriges svar på Venezia».

- Østerlen er nydelig om høsten og forferdelig om sommeren, tordner Lena Alebo, kulturhistoriker og sjef for Østerlens museum, overfor avisa.

Basketak på parkeringsplass

Alebo forklarer at startskuddet for turistinvasjonen gikk under pandemisommeren i 2020. Østerlen anses nemlig for å ha en av Sveriges vakreste strender, noe svært mange har fått øynene opp for.

Det illustreres på flere måter. Parkeringen ved stranda teller i utgangspunktet 120 plasser, men på det verste kan over 500 biler dukke opp på én dag.

PARKERINGSPROBLEMER: Stranda ved Knäbäckshusen har vært et populært turistmål de siste åra. Så populær er destinasjonen at flere må snu ved ankomst. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB
PARKERINGSPROBLEMER: Stranda ved Knäbäckshusen har vært et populært turistmål de siste åra. Så populær er destinasjonen at flere må snu ved ankomst. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Vis mer

Det skaper ikke bare trafikkaos. Lokalavisa Hallandsposten har tidligere skrevet om amper stemning blant gjester som kjemper om en ledig parkeringsplass, der det også har oppstått slagsmål.

Høsten 2020 ble en mann dømt til to års fengsel for å ha slått en far to ganger gjennom et åpent bilvindu og truet dattera med kniv slik at hun ikke skulle kontakte politiet, ifølge Hallandsposten.

- Blir som et gissel

Det er ikke bare bråk mellom turistene selv som plager innbyggerne.

Vanligvis huser Simrishamn kommune i underkant av 20 000 innbyggere. Når turistene stormer til blir befolkningsveksten tre til fire ganger så stor i sommermånedene.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer

Det skaper et enormt press på infrastrukturen, ifølge Alebo, som får støtte av en annen, lokal innbygger i artikkelen.

Selv forklarer museumssjefen at hun ikke kan reise bort av hensyn til jobben.

- Jeg kan ikke reise herfra, for jeg har jobben min her og må ta imot alle besøkende. Du blir ... Du blir litt som et gissel på en måte. Du kan ikke bruke stranda og du kan ikke reise herfra fordi du må jobbe. (...) Man vurderer jo å flytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer