Strømpriskrise:

Svenske eksperter frikjenner Norge

Svenskene kan kjøpe billig strøm fra Nord-Norge og selge dyrere strøm til Sør-Norge. Svenske eksperter mener at det er de helt spesielle omstendighetene som har skylden for dette – ikke Norge.

FRIKJENNER NORGE: Svenske eksperter mener at det er omstendighetene som har skylden for de ekstreme prisforskjellene, ikke Norge. Her ved Norges strømgeneral, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
FRIKJENNER NORGE: Svenske eksperter mener at det er omstendighetene som har skylden for de ekstreme prisforskjellene, ikke Norge. Her ved Norges strømgeneral, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Manglende overføringskapasitet i Norge er en av hovedårsakene til at man nå opplever betydelig lavere strømpriser i Nord-Norge enn i Sør-Norge. En av konsekvensene av dette er at billig strøm selges fra Nord-Norge til Sverige, som deretter kan selge strømmen dyrere tilbake til Sør-Norge igjen.

- Vi har ikke uendelig med overføringskapasitet fra Nord-Sverige til Sør-Sverige heller, den er faktisk ganske begrenset. Dermed kan ikke svenskene la nordmenn frakte strømmen gratis gjennom Sverige, sier svenske Lennart Söder til Børsen.

Han er professor i elkraftsystemer ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

«Nesten gratis» strøm i Norge

Fredag er snittprisen for strøm på 0,014 kroner per kWh i Nord-Norge, sammenliknet med 3,45 kroner per KWH i Sørvest-Norge. Den danske avisa Berlingske omtalte det nylig som «astronomiske forskjeller» og skrev at strømmen er «nesten gratis» i Nord-Norge.

- Dersom man misliker dette, må man bygge ut flere kraftledninger i Norge. Vi har akkurat samme diskusjon i Sverige, hvor det er mange i Sør-Sverige som vil ha billig strøm fra Nord-Sverige, sier Söder.

Den svenske strømeksperten sier at Sverige vil synes at det er bra om Norge bygger ut flere kraftledninger mellom nord og sør. Dette fordi at det vil avlaste belastningen på kraftledningene som går mellom Nord-Sverige og Sør-Sverige.

- Har Norge begått en tabbe ved å ikke bygge ut overføringskapasiteten mellom Nord-Norge og Sør-Norge?

- I alle slike sammenhenger knyttes problemet til kortsiktighet og langsiktighet. For ti år siden var det ingen som kunne forutse de utfordringene som vi må håndtere i dag. Det enkleste hadde vært om det regnet og blåste like mye hele tida, men slik er ikke virkeligheten.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Ekstremt store forskjeller

Sjefstrateg Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät forklarer at Sverige har bedre overføringskapasitet enn Norge fordi at man historisk sett har bygget vannkraftverk i Nord-Sverige, mens strømforbrukerne hovedsakelig har befunnet seg i Sør-Sverige. Mens i Norge har situasjonen vært annerledes fordi at man har bygd vannkraftverk mer spredt.

- Burde Norge ha bygget ut overføringskapasiteten på et tidligere tidspunkt?

- Jeg tror at man skal huske på at man nå står i en ganske spesiell situasjon i Sør-Norge – både med lite vann i magasinene og stort eksporttrykk. Vi opplever også ekstremt store prisforskjeller i nord og sør i Sverige, og det er ingen som kunne ha forutsett at prisforskjellene ville nå disse nivåene, sier den svenske sjefstrategen til Børsen.

- Så det er ingen som kan lastes for dette?

- Nei, det er vanskelig å laste noen for den situasjonen som vi opplever i dag. Men det er klart at vi i Sverige skulle ha ønsket at en del av forsterkningene som vi jobber med var på plass allerede. Nå jobber vi med å øke overføringskapasiteten betydelig i flere trinn i en langsiktig plan som strekker seg til 2040.

Det er norske Statsnett som bygger, eier og drifter det sentrale strømnettet, inkludert kabler og ledninger til andre land. Statsnett og Damsgaards Statens kraftnät er nære samarbeidspartnere.

KRISEPAKKE: Pressekonferanse regjeringspartiene og SV enige om strømstøtte. Video:NTB Vis mer

Nøkkelen

- Vil du anbefale Norge å styrke overføringskapasiteten mellom nord og sør?

- Vi har behov for å styrke overføringskapasiteten mellom nord og sør i hele Norden. Og så må det være opp til Statnett å vurdere hva man skal gjøre i Norge, sier Damsgaard.

- Jeg tror at Norge og Sverige har en felles problemstilling når det gjelder spørsmålet om aksept. Hovedsakelig snakker vi om å bygge ut luftledninger for å styrke overføringskapasiteten, og det møtes ofte med betydelig motstand, noe som medfører at det tar lang tid å gjennomføre prosjektene.

- Men om folk vil ha større kapasitet er man også nødt til å akseptere at det bygges ut strømledninger. Det gjelder i alle land.

- Så nøkkelen ligger hos befolkningen?

- Ja, jeg tror det. Dersom vi skal omstille energisystemet er spørsmålet om aksept utrolig viktig.

Statnett vil øke tempoet

Norske Statnett forventer at strømforbruket vil øke i framtida. Som følge av dette undersøker de nå om de nå kan øke kapasiteten til å frakte strømmen over hele landet raskere enn tidligere planlagt.

Professor Asgeir Tomasgard ved NTNU sier at strømprisene tyder på at det vil være et lønnsomt grep.

- De store prisdifferansene man ser i Nord-, Midt- og Sør-Norge tyder på at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut overføringskapasiteten i Norge, sier Tomasgard til Børsen og fortsetter:

- Strømprisene viser i stor grad hvor det er kraftmangel og kraftoverskudd. Dersom man bygger ut overføringskapasiteten i Norge, vil man kunne overføre kraft mellom disse områdene.

Tomasgard mener at det finnes bare én løsning om man ønsker vedvarende lave strømpriser i Norge.

- I Norge har folk et veldig personlig forhold til strøm og mange opplever at strøm bør behandles annerledes enn andre varer. Det kan det være noen grunner til, siden vi er så avhengige av oppvarming og på grunn av forsyningssikkerhet, sier professoren og fortsetter:

- Men den eneste måten man kan sikre langsiktig lave strømpriser, er ved å bygge ut fornybar kraft. Det er utopi å tro at man vil kunne sørge for vedvarende lave priser uten å bygge ut mer fornybar kraft. Den virkelige konkurransefordelen til Norge og norsk industri er våre naturressurser og våre muligheter til å bygge ut billig, fornybar energi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer