Strømpriskrise:

Svenske eksperter frikjenner Norge

Svenskene kan kjøpe billig strøm fra Nord-Norge og selge dyrere strøm til Sør-Norge. Svenske eksperter mener at det er de helt spesielle omstendighetene som har skylden for dette – ikke Norge.

FRIKJENNER NORGE: Svenske eksperter mener at det er omstendighetene som har skylden for de ekstreme prisforskjellene, ikke Norge. Her ved Norges strømgeneral, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
FRIKJENNER NORGE: Svenske eksperter mener at det er omstendighetene som har skylden for de ekstreme prisforskjellene, ikke Norge. Her ved Norges strømgeneral, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Manglende overføringskapasitet i Norge er en av hovedårsakene til at man nå opplever betydelig lavere strømpriser i Nord-Norge enn i Sør-Norge. En av konsekvensene av dette er at billig strøm selges fra Nord-Norge til Sverige, som deretter kan selge strømmen dyrere tilbake til Sør-Norge igjen.

- Vi har ikke uendelig med overføringskapasitet fra Nord-Sverige til Sør-Sverige heller, den er faktisk ganske begrenset. Dermed kan ikke svenskene la nordmenn frakte strømmen gratis gjennom Sverige, sier svenske Lennart Söder til Børsen.

Han er professor i elkraftsystemer ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

«Nesten gratis» strøm i Norge

Fredag er snittprisen for strøm på 0,014 kroner per kWh i Nord-Norge, sammenliknet med 3,45 kroner per KWH i Sørvest-Norge. Den danske avisa Berlingske omtalte det nylig som «astronomiske forskjeller» og skrev at strømmen er «nesten gratis» i Nord-Norge.

- Dersom man misliker dette, må man bygge ut flere kraftledninger i Norge. Vi har akkurat samme diskusjon i Sverige, hvor det er mange i Sør-Sverige som vil ha billig strøm fra Nord-Sverige, sier Söder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer