Bitcoin

Svenske siktet for milliard-sak i USA

Skal ha Bitcoin-hvitvasket narkopenger gjennom et tiår.

POPULÆRT: Slik kan du kjøpe og selge Bitcoin. Men det er mye du må passe på før du gjør det. Her får du en enkel forklaring. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En svensk-russisk mann i 30-åra ble tirsdag pågrepet i Los Angeles, USA, mistenkt for å stå bak hvitvasking av opptil 2,8 milliarder svenske kroner i Bitcoin over en periode på ti år. Det skriver blant andre den svenske avisa Expressen.

Ifølge en pressemelding fra Det amerikanske justisdepartementet, mistenkes mannen for å stå bak operasjonen Bitcoin Fog, en tjeneste som angivelig er populær blant kriminelle som vil hvitvaske penger.

Det skal dreie seg om den mest langvarige Bitcoin-hvitvaskingsoperasjonen på det mørke nettet noensinne.

- Mesteparten av kryptovalutaen kom fra markedsplasser på det mørke nettet, og er knyttet til narkotika, elektronisk svindel, aktiviteter knyttet til mishandling og identitetstyveri, heter det i pressemeldingen.

Mannen er nå siktet for hvitvasking, for å stå bak en ulovlig pengeoverføringsvirksomhet og for pengeoverføring uten løyve. Det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

- Håper han renvaskes

Summene tilsvarer 2,7 milliarder norske kroner, 336 millioner dollar eller 1,2 millioner Bitcoin

Ifølge Reuters ble nettstedet opprettet i 2011. Operasjonen omtales som en «tumbler» eller «mixer». Slike tjenester er ifølge nyhetsbyrået designet for å bistå brukere i å anonymisere overføringer av kryptovaluta.

Devon Beckett er spesialagent for Internal Revenue Service (IRS), som er ansvarlig for innkreving av skatter og håndheving av den amerikanske skatteloven, og sto selv bak pågripelsen. I en uttalelse gjengitt av Reuters sier han at slike tjenester er spesielt populære blant kriminelle.

Expressen har snakket med en tidligere forretningspartner av mannen i Sverige. Han sier til avisa at han er «sjokkert» over anklagene.

- Jeg håper at han renvaskes, sier han til avisa.

Kan ha tjent titalls millioner

Ifølge Expressen flyttet den siktede mannen fra St. Petersburg til Sverige i 2002. I ei tid skal han ha holdt til i Göteborg, før han i 2019 flyttet til USA.

Nettstedet Wired skriver at mannen tok provisjoner på transaksjonene på mellom 2 og 2,5 prosent - noe som innebærer at han kan ha tjent opptil 8 millioner dollar (65,5 millioner norske kroner).

Av de 2,7 milliarder kronene siden anklages for å ha hvitvasket, skal 639 millioner kroner kunne knyttes til ulovlige nettsider som Silk Road, som fasiliterer narkotikasalg.

- Tar deg igjen

Amerikanske skattemyndigheter skal ha kommet på sporet av mannen da det ble avdekket at en oppstartsavgift for nettsida ble betalt med den nå nedlagte digitale valutaen Liberty Reserve. IRS mener å kunne spore disse midlene til mannen.

Pågripelsen viser hvordan blokkjede-analyse kan være et kraftfullt virkemiddel i kampen mot økonomisk kriminalitet, mener dataekspert Sarah Meiklejohn ved University of London. Hun har selv vært med på å utforme flere av disse teknikkene.

- Det vi alltid sier om blokkjede-analyse er at all aktivitet står «på bok» for alltid. Hvis du gjorde noe dumt for ti år siden, kan det ta deg igjen og du kan blitt tatt for det i dag, sier hun til Wired.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer