Sveriges finansminister til Dagbladet

Svenskene innrømmer: - Skulle hatt oljefond

Sveriges finansminister Mikael Damberg legger ikke skjul på at han, som mange, gjerne skulle hatt et oljefond. Samtidig mener han svensk økonomi er langt bredere enn den norske gitt mangelen på ett.

- UNIK POSISJON: Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt et oljefond. Men det finnes et «men». Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP / NTB
- UNIK POSISJON: Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt et oljefond. Men det finnes et «men». Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP / NTB Vis mer
Publisert

GOTLAND/STOCKHOLM (Dagbladet Børsen): - Det er klart at Norge har en veldig unik og spesiell situasjon, hvor man har ressurser som kan brukes til investeringer i lang tid framover.

Det sier Sveriges finansminister, Mikael Damberg (S), til Dagbladet.

Men det er et klart men. Damberg understreker at svensk økonomi er bredere som følge av at Sverige ikke har noe oljefond.

Må legge om

- Svensk økonomi er bredere. Vi har flere bedrifter i flere ulike sektorer og da står vi litt sikrere avhengig om det går opp eller ned for olje- og gassektoren, sier Damberg og legger til:

- Norsk økonomi må også legge om mot nye bransjer og diversifisere. Men det er klart, jeg tror mange land gjerne skulle ha en liten del av inntektene fra oljefondet.

Det var i juli at Børsen snakket med den svenske finansministeren, og den siste tidas økonomiske utvikling har siden satt ytterligere preg på valgkampen. Energispørsmål, kjernekraftverk og økonomisk usikkerhet har blitt svært sentrale temaer for söta bror.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer