Sveriges finansminister til Dagbladet

Svenskene innrømmer: - Skulle hatt oljefond

Sveriges finansminister Mikael Damberg legger ikke skjul på at han, som mange, gjerne skulle hatt et oljefond. Samtidig mener han svensk økonomi er langt bredere enn den norske gitt mangelen på ett.

- UNIK POSISJON: Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt et oljefond. Men det finnes et «men». Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP / NTB
- UNIK POSISJON: Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt et oljefond. Men det finnes et «men». Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP / NTB Vis mer
Publisert

GOTLAND/STOCKHOLM (Dagbladet Børsen): - Det er klart at Norge har en veldig unik og spesiell situasjon, hvor man har ressurser som kan brukes til investeringer i lang tid framover.

Det sier Sveriges finansminister, Mikael Damberg (S), til Dagbladet.

Men det er et klart men. Damberg understreker at svensk økonomi er bredere som følge av at Sverige ikke har noe oljefond.

Må legge om

- Svensk økonomi er bredere. Vi har flere bedrifter i flere ulike sektorer og da står vi litt sikrere avhengig om det går opp eller ned for olje- og gassektoren, sier Damberg og legger til:

- Norsk økonomi må også legge om mot nye bransjer og diversifisere. Men det er klart, jeg tror mange land gjerne skulle ha en liten del av inntektene fra oljefondet.

Det var i juli at Børsen snakket med den svenske finansministeren, og den siste tidas økonomiske utvikling har siden satt ytterligere preg på valgkampen. Energispørsmål, kjernekraftverk og økonomisk usikkerhet har blitt svært sentrale temaer for söta bror.

Forrige helg ble det kjent at regjeringen vil gi likviditetsgarantier til på flere hundre milliarder svenske kroner til nordiske og baltiske energiselskap for å hindre en ny finanskrise.

Nylig sa Damberg til Expressen at hans viktigste prioriteringer for høstens budsjett, vil være å ta ansvar for økonomien når også Sverige går mot tøffere tider og en tydelig konjunkturnedgang.

VALG I SVERIGE: Den 11. september 2022 er det valg i Sverige. Kommentator Sondre Hansmark forteller at de ytre høyre-kreftene har blitt sterkere i landet. Video/Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Bekymret

På spørsmål om hva Damberg mener er de største utfordringene for svensk økonomi framover, er han til Dagbladet klar i sin tale:

- Akkurat nå er det inflasjonen. Det er et av vår tids store spørsmål. At vi ikke setter oss fast i en høy inflasjon over lengre tid, for det vet vi rammer de fattigste i samfunnet. Det risikerer også å dra ned veksten i Sverige i lang tid framover. Vi vil ikke gå tilbake til den utviklingen vi hadde i tidligere tiår. Så det er det viktigste, sier Damberg.

Han understreker at svensk økonomi fortsatt er ganske sterk. Samtidig uttrykker han bekymring over at verden går inn i en svakere vekst, noe som også vil påvirke svensk økonomi.

- Så også vi forventer en svakere vekst framover, sier Damberg.

- Helt uprøvd

På de siste dagenes meningsmålinger er det nærmest dødt løp mellom de to blokkene på høyre- og venstreside i svensk politikk. Dermed kan det ligge an til en real valgthriller søndag.

På spørsmål om hva Damberg selv er mest bekymret for ved svensk økonomi dersom hans eget parti, Socialdemokraterna, må forlate regjeringskontoret, er svaret Sverigedemokraterna.

- For første gang vil Moderaterna samarbeide med Sverigedemokraterna om regjeringspolitikken, og det er helt uprøvd. Vi vet ikke hva det innebærer av ansvarsløshet eller i evnen til å holde sammen svensk økonomi, sier Damberg til Dagbladet.

- De lover ganske mye, lavere skatter på kryss og tvers. Spørsmålet er også hvem som skal betale dette. Risikoen er at det går ut over finansieringen av velferden og at det kan ikke minst kan koste skolen og helsevesenet dyrt, fortsetter han.

Damberg påpeker at dette uprøvde alternativet står mot statsminister Magdalena Andersson, som før hun ble statsminister var finansminister i sju år.

- I løpet av denne tida viste Andersson at hun kan styre Sverige trygt gjennom både gode og dårlige tider, avslutter Damberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer