Svensker advarer Norge: - Ekstrem politikk

Svenske økonomer mener den norske regjeringens økonomiske politikk vil føre til at Norge vil tape i konkurranse med andre land.

UTFLYTTER: Etter at Kjell Inge Røkke meldte flytting til Lugano i Sveits 12 september i fjor, har et ras av andre norske rikinger også meldt flytting til utlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
UTFLYTTER: Etter at Kjell Inge Røkke meldte flytting til Lugano i Sveits 12 september i fjor, har et ras av andre norske rikinger også meldt flytting til utlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai var tidligere finansminister i Sverige, Anders Borg, ute og advarte den norske regjeringa mot å la flere rikinger flytte ut av landet.

Trenden man ser i Norge nå, at mange milliardærer flytter ut av landet, så man også i Sverige på 70- og 80-tallet, ifølge ham. I 2007 fjernet riksdagen i Sverige formuesskatten, og endret kapitalbeskatningen.

Nå kaster flere svensker seg på utflytter-debatten her hjemme i Norge.

- Kjedelig for Norge

Johan Fall, skattesjef i Svenskt Näringsliv, som tilsvarer NHO i Norge, sier til NRK at Norge vil tape i konkurransen med Sverige og andre land fordi mange av de rikeste flytter ut.

- Det er kjedelig for Norge at man fører en politikk som gjør at man mister personer som har betydd mye for landets utvikling. Vi har fulgt debatten og ser på Norge som et advarende eksempel, sier han til kanalen.

- Lobbyisme

Han støttes av Erik Bengtzboe, tidligere riksdagspolitiker for Moderaterna og sjeføkonom i Skattebetalarnas forening, en medlemsorganisasjon som jobber for lavere og mer rettferdige skatter.

Han mener det er en «overraskende og negativ utvikling for Norge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.