Sverige ber Norge om håp

Sverige ber Norge om særordning for kriserammede Strömstad.

SKYHØY: Arbeidsledigheten i Strömstad er opp 75 prosent etter at «harryhandelen» tok slutt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
SKYHØY: Arbeidsledigheten i Strömstad er opp 75 prosent etter at «harryhandelen» tok slutt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsløsheten i Strömstad har økt med 75 prosent etter at Norge stengte grensene. Sveriges utenrikshandelsminister ber norske myndigheter om hjelp.

Pandemien og stans i grensehandelen mellom Norge og Sverige har ført Strömstad i Nordre Bohuslän ut i en dyp krise. Med unntak av korte perioder har grensen vært stengt siden i vår.

På ett år har arbeidsløsheten i kommunen økt med 75 prosent, og ordfører Kent Hansson tror det bare begynnelsen.

– Det handler om 1.500 til 2.000 personer som nå har fått varsel om oppsigelser eller er oppsagt. Det er mer enn 20 prosent av den arbeidsføre befolkningen i kommunen, sier Hansson.

Mange bedrifter føler seg nå tvunget til å varsle oppsigelser, sier han.

Ber Norge om særløsning

– Det økonomiske krisen har slått hardere mot Strömstad enn mot andre kommuner, sier utenrikshandelsminister Anna Hallbe.

Hun deltok onsdag i et digitalt møte med representanter for kommunen og næringslivet.

– Vi har forsøkt alle tenkbare tiltak. Det vi kan gjøre, er å fortsette å jobbe for at grensene skal åpnes igjen, sier Hallberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.