Sverige og Danmark med milliardgaranti til SAS

Lover å gjøre det som er nødvendig for at SAS skal komme seg gjennom krisa.

STATSGARANTI: Svenske og danske myndigheter stiller tirsdag kveld opp med statsgaranti på totalt tre milliarder svenske kroner til flyselskapet SAS. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STATSGARANTI: Svenske og danske myndigheter stiller tirsdag kveld opp med statsgaranti på totalt tre milliarder svenske kroner til flyselskapet SAS. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge, sa SAS-sjef Rickard Gustafson under en pressekonferanse søndag kveld.

Der delte han sine bekymringer for SAS' framtid i møtet med den pågående viruspandemien som har tvunget flyselskapet til å stanse mesteparten av sin virksomhet, og permittere opp mot 10 000 ansatte.

Nå har de nasjonale myndighetene i Danmark og Sverige svart på Gustafsons bønn.

I en pressemelding fra det danske finansministeriet tirsdag kveld, opplyses det om at de to landene har gått sammen om å stille garantier for tre milliarder svenske kroner til det kriserammede flyselskapet.

De to landene stiller garantier for 1,5 milliarder svenske kroner hver seg, for å støtte flyselskapets håndtering av de mest akutte økonomiske konsekvensene som følge av coronakrisa.

- SAS er av stor betydning for tilgjengeligheten i både Skandinavia og Danmark. Det gjelder i stor grad også arbeidsplasser, bedrifter og økonomien som helhet. Dette er grunnen til at danske og svenske myndigheter, som de to største eierne, i felleskap har bestemt seg for å støtte SAS ved å opprinnelig stille garantier for totalt tre milliarder svenske kroner, sier Danmarks finansminister Nicolai Wammen i pressemeldingen.

Han understreker at milliardgarantien er et første skritt på veien.

- Som en langsiktig og ansvarlig medeier av SAS, vil den danske staten følge nøye med på utviklingen og gjøre det som er nødvendig for at SAS skal komme seg gjennom krisa og fortsette å være i drift i framtiden, fortsetter han.

Norge var i likhet med våre naboland tidligere inne på eiersiden i SAS. Sommeren 2018 solgte Solberg-regjeringen de norske sas-aksjene for nær 600 millioner kroner. Aksjebeholdningen tilsvarte den gang 9,88 prosent av aksjene i selskapet.

Sverige eier i dag 14,82 prosent mens den danske stat eier 14,24 prosent av SAS.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer