Sverige: Skade på telekommunikasjonskabel

FORSVARSMINISTER: På Jonson. Foto: Kyodo News via AP / NTB
FORSVARSMINISTER: På Jonson. Foto: Kyodo News via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske forsvarsministeren Pål Jonson og sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin holder tirsdag etter en pressekonferansen for å informere om «ny utvikling som berører kritisk infrastruktur i havet - med kobling til Sverige».

Jonson begynner å redegjøre for nåsituasjonen, og hvor viktig det er å beskytte kritisk infrstruktur.

Så forteller Bohlin at de i løpet av de siste dagene har fått informasjon fra partnere og myndigheter om at en telekommunikasjonskabel mellom Estland og Sverige har blitt skadd.

- Vi kan ikke på nåværende tidspunkt si hva som har forårsaket denne skaden. Det er ikke et totalt kabelbrudd, men det er en skade på den her kabelen, sier Brolin.

Han påpeker at de kan fastslå at skaden på ledningen har oppstått i omtrent samme tidsrom som gassrørledningen mellom Finland og Estlandet ble skadet. Også der ble en telekommunikasjonskabel også skadet.

Brolin understreker at Sverige er i tett kontakt med Estland og Finland.

- Fra regjeringens side så er spørsmålet om sikkerhet for vår kritiske infrastryktur høyt prioritet, og regjeringen ser alvorlig på situasjonen, sier forsvarsminister Jonson.

Forsvarsministeren understreker at de har hatt økt fokus på sikkerheten for kritisk infrastruktur helt siden sabotasjen av Nord Stream-ledningen i Østersjøen i fjor.

Det var søndag 8. oktober at det ble varslet om lekkasje fra en gassrørledning i Finskebukta mellom Finland og Estland.

Finske myndigheter har uttalt at det ikke kan utelukkes at en statlig aktør ligger bak ødeleggelsene.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer