Svever i uvisshet

Over et halvt døgn etter at forhandlingsfristen til Norwegian utløp, er det flere av långiverne som ikke har hørt noe.

UKLART: Norwegian forhandler med långiverne sine om første del av krisepakka. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UKLART: Norwegian forhandler med långiverne sine om første del av krisepakka. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 23 torsdag kveld var siste frist for å avgi stemme. Norwegian hadde sagt til långiverne sine at dette var det siste tilbudet de kom til å komme meg.

Flyselskapet har vært i forhandlinger med andelseiere i obligasjonslån om å omgjøre 3,7 milliarder i gjeld til aksjer i selskapet. Totalt skylder Norwegian andelseierne rundt fem milliarder kroner.

Dette er første del av ledelsens plan for å redde selskapet.

Tidlig fredag ettermiddag bekrefter flere av långiverne overfor Børsen at de ikke har hørt noe fra Norwegian.

Det kan bety at opptellingen fortsatt pågår, at Norwegian fortsatt forhandler med obligasjonseiere som ikke har villet si ja til forslaget, eller at Norwegians forslag er nedstemt i ett eller flere av de fire lånene. Hvis det siste er tilfellet, er det naturlig at Norwegian-sjef Jacob Schram forhandler om et nytt forslag som kan få tilslutning. Alternativet er at en konkurs raskt rykker nærmere.

Kommer mer info

Kommunikasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen opplyste fredag morgen om at det kommer til å komme informasjon seinere.

- Så snart vi har noe nytt å si vil det gå en melding via Oslo Børs, skrev han i en SMS til Dagbladet.

FRAMTIDEN: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, forteller om framtiden til flyselskapet. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Like før stemmegivningen begynte torsdag ettermiddag, ble det klart at det ville sitte langt inne for Norwegian å få tilstrekkelig flertall blant obligasjonseierne.

Derfor kom de med et nytt tilbud rett etter klokka 16. Der var de helt tydelige på at dette kom til å bli siste tilbud fra deres side.

Komplisert

Noe av det som har komplisert arbeidet med å finne en løsning er at det er fire obligasjonslån og at situasjonen er ulik fra lån til lån. Dermed kan det i noen lån være tilstrekkelig flertall for Norwegians forslag, mens det i andre lån sitter lengre inne.

På forhånd var det klart at et nei fra et eller flere av obligasjonseiermøtene høyst sannsynlig ville bety fortsatte forhandlinger med obligasjonseierne - med Norwegians generalforsamling mandag 4. mai klokka 8.30 som deadline.

Før den avgjørende generalforsamlingen må Norwegian også komme til enighet med leasingselskapene - som leier ut fly - om hvor stor del av deres gjeld som skal omgjøres til aksjer, og til hvilken kurs.

Deretter gjenstår å overbevise aksjonærene på generalforsamlingen.

Heller ikke det er noen enkel jobb: En gruppering av småaksjonærer har de siste dagene jobbet innbitt for å få tilstrekkelig mange med seg til å stemme ned Norwegian-ledelsens forslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer