Sviende nederlag for oligark

Russisk oligark gikk til søksmål mot britiske myndigheter for å få tilbake superyachten sin.

BESLAGLAGT: Superyachten «Phi» har vært beslaglagt siden mars 2022, og eieren Sergej Naumenko kan enn så lenge se langt etter å få kontroll over det luksuriøse fartøyet igjen. Foto: James Manning / PA Photos / NTB
BESLAGLAGT: Superyachten «Phi» har vært beslaglagt siden mars 2022, og eieren Sergej Naumenko kan enn så lenge se langt etter å få kontroll over det luksuriøse fartøyet igjen. Foto: James Manning / PA Photos / NTB Vis mer
Publisert

I kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina ble det innført kraftfulle sanksjoner fra Vesten mot personer med kobling til Vladimir Putins regime.

En av tingene som fikk mye oppmerksomhet var at Vesten, med USA i spissen, bestemte seg for å gå etter oligarkenes superyachter.

Superyacht beslaglagt

En av dem som fikk merke det er den russiske oligarken Sergej Naumenko, som ifølge Bloomberg er en eiendomsutvikler.

Naumenkos luksuriøse superyacht «Phi», til en verdi av rundt 500 millioner kroner, har ligget i Londons Canary Wharf siden desember i 2021, samme år som den ble ferdigbygget.

Etter å ha ligget vinterlagret i den britiske havna skulle den etter planen sette kursen mot Malta i mars 2022, men dit kom superyachten aldri. Britiske myndigheter beslagla den før den fikk lagt fra kai.

Britiske myndigheter begrunnet beslagleggingen med at Naumenko passet med kriteriene av en person «knyttet til Russland». Det ble også hevdet fra britiske myndigheter at Naumenko var en «venn av Putin», noe han selv benekter på det sterkeste.

Oligarken står ikke oppført på sanksjonslistene til Storbritannia.

Som en av flere oligarker har Naumenko tatt saken til domstolene, i et forsøk på å få tilbake kontrollen over sitt svært kostbare luksusfartøy.

Naumenko: - Uforholdsmessig

Saken var nylig oppe for retten, der Naumenkos advokater argumentere med at britiske myndigheter ved å beslaglegge yachten, forsøkte å få Naumenko til å kritisere russiske myndigheter.

«Uforholdsmessige handlinger mot enkeltpersoner kan ikke rettferdiggjøres med et generelt ønske om å framstå som tøffe, enten den beskjeden er adressert til velgere i eget land eller andre steder», skrev en av Naumenkos advokater Nigel Griffin, ifølge Business Insider.

Britiske myndigheter, ved transportdepartementet, var ikke enig med Naumenko, og mener hans koblinger mot regimet er klare.

«Systemet under president Putins regime tilsier at det er usannsynlig at Naumenko har kunnet skape og behold en sånn rikdom uten å vise lojalitet, og direkte eller indirekte dra fordel av regimet», skrev departementets advokat, Jason Pobjoy.

Søksmål avvist

Like før helga avviste London's High Court Naumenkos søksmål. Ifølge Bloomberg vil dette styrke britiske myndigheters muligheter til å gå etter rike russeres eiendeler, fordi flere har gjort som Naumenko, og saksøkt myndighetene.

Retten avviste Naumenkos argumenter om at Storbritannia forsøker å tvinge ham til å kritisere Russland, uten å vurdere den negative innvirkningen det vil ha på ham og hans virksomhet i Russland.

«Det ville være vanskelig å demonstrere at en enkeltbeslutning har det ønskede utenrikspolitiske resultatet. Det er ikke et spørsmål for retten», lyder det i kjennelsen fra dommer Ross Cranston.

Han fastslo samtidig at yachten var beslaglagt på lovlig vis, fordi det var «et skip av høy verdi, og eieren, Naumenko, er 'knyttet til' Russland», ifølge Reuters.

Ikke Putin-venn

Retten ga riktignok Naumenko rett i at han ikke kunne beskrives som en venn av Putin, men at dette var «en politisk overdrivelse som kan unnskyldes».

I en uttalelse fra Naumenkos advokater heter det at han er skuffet over avgjørelsen, og vurderer en anke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer