- Det er på tide å fjerne oljeskattepakka. Alt annet er å kaste fellesskapets midler rett ned i lommene på oljedirektører verden over.
Kirsti Bergstø blir ny SV-leder etter landsmøtet i mars. Nå gir hun et første signal om hvilke politiske kamper hun vil ta fatt på:
- Oljeskattepakka kom på plass i en helt annen virkelighet, midt under pandemien. Nå går oljebransjen så det griner - det er helt feil at fellesskapet skal subsidiere den festen, sier Bergstø til Dagbladet.

LO-topp slettet Giske-angrep
Flere argumenter
Foreløpig sitter Bergstø på kontoret på tvers av gangen til Audun Lysbakken. Om en drøy måned overtar Bergstø trolig det største kontoret i SV-gangen på Stortinget.
Hun presenterer en rekke argumenter for at oljeskattepakka må bort nå:
- Oljebransjen behøver den ikke lenger - oljeprisen er skyhøy
- Skattepakke forsterker oljeavhengigheten til norsk økonomi
- Og den skader både klima og miljø verden over

Vil sende mer våpen:- Akutt behov
Rekordoverskudd
Bergstø viser 2022 ble et rekordår for Equinor, som fikk et årsresultat på nær 75 milliarder dollar - det største årsresultatet levert av et norsk selskap noensinne.
- Svimlende summer går rett fra fellesskapet til lomma på aksjonærene takket være oljeskattepakka. Det er vanskelig å forsvare at oljebransjen skal være eneste sektor som får coronastøtte i 2023, sier Bergstø.
- SV var mot pakka fra begynnelsen av, og nå er det på tide å fjerne den.

Måtte holde munn
Født i krisa
Det var for å sikre sysselsetting at Stortinget sommeren 2020 endret oljeskatteregimet.
Endringene innebar betydelige subsidier til petroleumsnæringen og medførte at oljeselskapene kunne skrive av skatt direkte i utgiftsåret, samt at de fikk en friinntekt på 24 prosent på toppen av avskrivningen.
Siden den gang har oljeprisen bykset i været. Beregninger fra i fjor hevder at oljeselskapene får minst 26 milliarder kroner i skattelette som følge av oljeskattepakken.
- Equinors vanvittige fortjeneste er et bevis på at oljeskattepakka ikke behøves, sier Bergstø.

Nekter å beklage
- Skader norsk økonomi
Bergstø sier også at skattelettene i oljebransjen også har negative klimaeffekter.
- Verdenssamfunnet har funnet mer olje enn kloden vår tåler at vi forbruker. Vi må jo gradvis fase ut olje.
Den påtroppende SV-lederen er bekymret for at også norsk økonomi blir skadelidende dersom oljeskattepakka får leve videre.
- Vi risikerer en veldig alvorlig situasjon, hvor resten av verden har omstilt seg i fornybar retning, mens Norge fortsatt tviholder på olje. I dag sluses for mye kompetanse og kapital rett inn i olja, når vi trenger disse ressursene i andre bransjer.
- Oljeavhengigheten til norsk økonomi er noe vi må ta på høyeste alvor, legger hun til.

Pentagon-ekspert: - Risikerer utpressing
Sysselsetting
Hovedargumentet mot å fjerne oljeskattepakka er at arbeidsplasser vil forsvinne som dugg for sola. I fagbevegelsen kan Bergstø derfor vente seg krass motstand.
SV-toppen vedkjenner at det kan bli færre jobber i oljebransjen, men mener at kompetanse og arbeidsfolk trengs i andre, beslektede sektorer.
- Vi skal selvfølgelig sørge for at verftene sikres omdrag, og vi skal omstille samfunnet. Ved å fjerne oljeskattepakka sikrer vi at prosjekter som er ulønnsomme for fellesskapet aldri realiseres, og at oljeprosjekter ikke tar opp plassen til fornybare prosjekter.

- Kollaps om én til to uker
- Enorm respekt
Bergstø legger til at verken hun eller SV støtter en sluttdato for oljevirksomhet.
- Jeg mener vi bør slutte å lete, men at det er en dårlig idé å sette en sluttdato for å pumpe opp olje. Vi må gradvis fase ut olje, og legge fram en plan for en omstilling folk kan tro på. Første steg i en slik plan er å fjerne oljeskattepakken.
Det kan kanskje kalles nye toner fra SV-ledelsen, for Bergstø vil også benytte anledningen til å rose det norske oljeeventyret:
- Olja har tjent Norge veldig godt, særlig fordi vi har sikret at fortjenesten kommer fellesskapet til gode. Og jeg har enorm respekt for folk som jobber i olja. Skikkelige arbeidsforhold, hele og faste stillinger og et organisert arbeidsliv gir et godt grunnlag for omstilling. Å fjerne oljeskatten handler først og fremst om å åpne Norge for nye industrieventyr.