Vil fjerne krisepakke:

- Svimlende summer

Først på agendaen for SVs neste leder: Fjerne oljeskattepakka. Kirsti Bergstø forteller Dagbladet at «svimlende summer» går rett fra fellesskapet og ned i fôret på styrtrike oljedirektører. Det vil hun ha en slutt på.

PÅTROPPENDE LEDER: Kirsti Bergstø blir ny SV-leder og hun vil fjerne oljeskattepakka umiddelbart. Foto: Hanna Johre / NTB
PÅTROPPENDE LEDER: Kirsti Bergstø blir ny SV-leder og hun vil fjerne oljeskattepakka umiddelbart. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

- Det er på tide å fjerne oljeskattepakka. Alt annet er å kaste fellesskapets midler rett ned i lommene på oljedirektører verden over.

Kirsti Bergstø blir ny SV-leder etter landsmøtet i mars. Nå gir hun et første signal om hvilke politiske kamper hun vil ta fatt på:

- Oljeskattepakka kom på plass i en helt annen virkelighet, midt under pandemien. Nå går oljebransjen så det griner - det er helt feil at fellesskapet skal subsidiere den festen, sier Bergstø til Dagbladet.

Flere argumenter

Foreløpig sitter Bergstø på kontoret på tvers av gangen til Audun Lysbakken. Om en drøy måned overtar Bergstø trolig det største kontoret i SV-gangen på Stortinget.

Hun presenterer en rekke argumenter for at oljeskattepakka må bort nå:

  • Oljebransjen behøver den ikke lenger - oljeprisen er skyhøy
  • Skattepakke forsterker oljeavhengigheten til norsk økonomi
  • Og den skader både klima og miljø verden over

Rekordoverskudd

Bergstø viser 2022 ble et rekordår for Equinor, som fikk et årsresultat på nær 75 milliarder dollar - det største årsresultatet levert av et norsk selskap noensinne.

- Svimlende summer går rett fra fellesskapet til lomma på aksjonærene takket være oljeskattepakka. Det er vanskelig å forsvare at oljebransjen skal være eneste sektor som får coronastøtte i 2023, sier Bergstø.

- SV var mot pakka fra begynnelsen av, og nå er det på tide å fjerne den.

Født i krisa

Det var for å sikre sysselsetting at Stortinget sommeren 2020 endret oljeskatteregimet.

Endringene innebar betydelige subsidier til petroleumsnæringen og medførte at oljeselskapene kunne skrive av skatt direkte i utgiftsåret, samt at de fikk en friinntekt på 24 prosent på toppen av avskrivningen.

Siden den gang har oljeprisen bykset i været. Beregninger fra i fjor hevder at oljeselskapene får minst 26 milliarder kroner i skattelette som følge av oljeskattepakken.

- Equinors vanvittige fortjeneste er et bevis på at oljeskattepakka ikke behøves, sier Bergstø.

- Skader norsk økonomi

Bergstø sier også at skattelettene i oljebransjen også har negative klimaeffekter.

- Verdenssamfunnet har funnet mer olje enn kloden vår tåler at vi forbruker. Vi må jo gradvis fase ut olje.

Den påtroppende SV-lederen er bekymret for at også norsk økonomi blir skadelidende dersom oljeskattepakka får leve videre.

- Vi risikerer en veldig alvorlig situasjon, hvor resten av verden har omstilt seg i fornybar retning, mens Norge fortsatt tviholder på olje. I dag sluses for mye kompetanse og kapital rett inn i olja, når vi trenger disse ressursene i andre bransjer.

- Oljeavhengigheten til norsk økonomi er noe vi må ta på høyeste alvor, legger hun til.

Sysselsetting

Hovedargumentet mot å fjerne oljeskattepakka er at arbeidsplasser vil forsvinne som dugg for sola. I fagbevegelsen kan Bergstø derfor vente seg krass motstand.

SV-toppen vedkjenner at det kan bli færre jobber i oljebransjen, men mener at kompetanse og arbeidsfolk trengs i andre, beslektede sektorer.

- Vi skal selvfølgelig sørge for at verftene sikres omdrag, og vi skal omstille samfunnet. Ved å fjerne oljeskattepakka sikrer vi at prosjekter som er ulønnsomme for fellesskapet aldri realiseres, og at oljeprosjekter ikke tar opp plassen til fornybare prosjekter.

- Enorm respekt

Bergstø legger til at verken hun eller SV støtter en sluttdato for oljevirksomhet.

- Jeg mener vi bør slutte å lete, men at det er en dårlig idé å sette en sluttdato for å pumpe opp olje. Vi må gradvis fase ut olje, og legge fram en plan for en omstilling folk kan tro på. Første steg i en slik plan er å fjerne oljeskattepakken.

Det kan kanskje kalles nye toner fra SV-ledelsen, for Bergstø vil også benytte anledningen til å rose det norske oljeeventyret:

- Olja har tjent Norge veldig godt, særlig fordi vi har sikret at fortjenesten kommer fellesskapet til gode. Og jeg har enorm respekt for folk som jobber i olja. Skikkelige arbeidsforhold, hele og faste stillinger og et organisert arbeidsliv gir et godt grunnlag for omstilling. Å fjerne oljeskatten handler først og fremst om å åpne Norge for nye industrieventyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer