Telenor-sjef Sigve Brekke

Svindelangrep: - Radikalt endret

- I verste fall er det kroken på døra for en virksomhet som blir rammet, advarer Telenor-topp Sigve Brekke.

VEKST: Telenor stanset 30 millioner svindelanrop i Norge i fjor. Det er tett på ett i sekundet, hver dag, hele året. Foto: Nina Hansen
VEKST: Telenor stanset 30 millioner svindelanrop i Norge i fjor. Det er tett på ett i sekundet, hver dag, hele året. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn hvert sjette anrop i det norske telefonnettet kommer nå fra kriminelle svindlere.

- Sikkerhetssituasjonen har radikalt endret seg under pandemien og spesielt det siste året, fastslår Telenors administrerende direktør Sigve Brekke.

En fersk undersøkelse som Norstat har utført på vegne av Telenor, viser at en kvart million nordmenn har opplevd innbrudd i sosiale medier-kontoene sine, og at mer enn sju av ti har vært utsatt for svindelanrop.

Hvert sekund

- Svindlerne blir stadig mer sofistikerte. De utnytter avanserte metoder for å maskere sine hensikter, utdyper Brekke.

Han forteller at Telenor i fjor blokkerte 250 svindelanrop globalt. I Norge alene blokkerte Telenor over 30 millioner anrop.

Det betyr tett på ett blokkert anrop hvert eneste sekund, hver dag, gjennom hele 2022.

Detaljert bankkunnskap

Samtidig som metodene blir mer avanserte, øker angrepene voldsomt i mengde, ifølge Telenors egne tall.

- Vi har registrert en økning i svindelanrop og SMS-er på 50 prosent sammenliknet med 2021, sier Telenor-toppen.

  • Ifølge Norstat-undersøkelsen, har 30 prosent opplevd forsøk på datakriminalitet i jobbsammenheng, og hele ni av ti privat, det siste året.
  • Tre av fire opplyser at de er utsatt for «phishing», altså at noen prøver å lure personlig informasjon fra deg, for eksempel gjennom en falsk e-post eller en SMS.
- FANGET OPPMERKSOMHETEN MIN: Linn Ness (t.h.) hadde nylig en sær opplevelse på Facebook - som skulle involvere riksrevisor Per-Kristian Foss og Cicero-leder Kristin Halvorsen. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

Sikkerhetssjef Bjørn Richard Watne i Telenor advarer mot å undervurdere svindlerne.

- Vårt inntrykk er at aktørene bak de alvorlige svindelformene er svært profesjonelle. I flere av tilfellene er det norske aktører som står bak, sier han til Børsen.

Det siste innebærer at svindlerne snakker godt norsk, de kjenner den norske kulturen og hvordan samfunnet fungerer.

- De har også detaljkunnskaper om norske nettbanker og banksektoren for øvrig, ifølge Watne.

Avanserte angrep

Noen tall på omfanget av den kriminelle tele- og datasvindelbransjen har Telenor umiddelbart ikke mulighet til å framskaffe. Men Watne beskriver virksomheten som ytterst profesjonell, godt organisert på tvers av grenser og med betydelig arbeidsfordeling.

- Ofte organiserer de kriminelle seg i grupper innenfor ulike spesialiteter for deretter å samarbeide seg imellom. Noen kan for eksempel være dyktige på å utvikle skadelig kode, mens andre kjøper koden og bruker det i et angrep, sier Watne til Børsen.

Sigve Brekke fastslår at sikkerhet aldri har vært viktigere.

- De kriminelle blir stadig mer avanserte i sine angrep. De bruker gjerne kombinasjoner av datainnbrudd, moderne teknologi og sosial manipulasjon. Dette kan ramme alle, uansett om man er privatperson, eller stor eller liten virksomhet.

- Med hvilke konsekvenser?

- For enkeltpersoner kan et vellykket svindelforsøk ha store konsekvenser både personlig og økonomisk. For bedrifter kan uoppmerksomhet påføre virksomheten tap i millionklassen. I verste fall er det kroken på døra.

Betydelig risiko

Børsen omtalte nylig en undersøkelse i regi av NHO-foreningen Abelia som viser at norske bedrifter tapte digitalt terreng under pandemien.

Brekke slår likevel fast at Norge og nordmenn er blant de mest digitale i verden.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Det skaper store muligheter. Samtidig innebærer det en betydelig sikkerhetsrisiko. Alle som er påkoblet nett er utsatt for risiko, så kunnskap og bevissthet rundt datakriminalitet blir avgjørende viktig, sier han til Børsen.

Sikkerhetssjef Bjørn Richard Watne har følgende sikkerhetstips:

- Kunnskap er det beste forsvar. Er du bevisst på hva de kriminelle er ute etter, og hvordan de prøver å lure deg, så reduseres sjansen for at du blir lurt.

Flere sikkerhetstips kan du lese i denne faktaboksen:

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer