Svindelskandale: Slik skulle Erna Solberg lures

Statsministerens kontor vil ikke svare på hva som skjedde da statsminister Erna Solberg ble utsatt for et gigantisk svindelforsøk rettet mot en rekke verdensledere.

BEKREFTER: Henvendelsen til Erna Solberg kom via den franske ambassaden i Oslo, bekrefter statsministerens kontor. Foto: John Terje Pedersen
BEKREFTER: Henvendelsen til Erna Solberg kom via den franske ambassaden i Oslo, bekrefter statsministerens kontor. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Publisert

Den mildt sagt elleville historien er blant annet omtalt i New York Times og CNN.

Gjennom flere år fikk verdensledere telefonoppringninger og Skype-anrop fra personer som utga seg for å være Frankrikes daværende forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

Personen som tok kontakt virket stresset, tydelig under press.

Ofrene ble bedt om å hjelpe til med økonomisk støtte for å hjelpe til med å frigi påstått franske gisler, kunne Børsen melde tidligere denne uka.

I Skype-samtalene var mannen som ringte iført en maske som ga inntrykk av å være forsvarsminister Le Drian. En dårlig linje, forklart med at det ble ringt fra en bunkers, underbygget troverdigheten.

Problemet var bare at det fantes ingen gisler. Det var heller ikke forsvarsminister Le Drian som ringte.

860 millioner kroner

Statsministerens kontor bekrefter overfor Børsen at svindlerne også forsøkte å få Norge til å gå på bløffen.

De sju personene som nå står tiltalt for retten i Paris skal ha henvendt seg til 150 høytstående personer og organisasjoner, inkludert kongelige og regjeringsmedlemmer. Deriblant altså vår egen Erna Solberg.

BEKREFTER: Statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved statsministerens kontor. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
BEKREFTER: Statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved statsministerens kontor. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Vis mer

Etter tiltalen skal de ha klart å svindle til seg 80 millioner euro - drøyt 860 millioner kroner. Mye av pengene er sporløst forsvunnet.

- Det stemmer at vi i juni 2016 fikk en forespørsel om å ta en telefonsamtale med den franske forsvarsministeren. Forespørselen ble formidlet via den franske ambassaden i Oslo, sier statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor i en e-post til Børsen.

Ut over det er han heller sparsom med opplysningene.

Avsluttet raskt

Alstadsæter gir uttrykk for at svindelforsøket raskt ble oppdaget, men nekter å svare på hva som vekket mistanken, når i prosessen det skjedde og hvordan.

- Det ble imidlertid raskt klart for oss at henvendelsen ikke kom fra franske myndigheter, og prosessen ble derfor avsluttet, skriver han i e-posten.

Børsen har spurt om detaljene rundt dette - blant annet om svindelforsøket ble avdekket før, under eller etter at det eventuelt var gjennomført en telefonsamtale.

- Det er ikke naturlig å gå inn i dette, lyder det korte svaret fra Alstadsæter.

Lot seg lure?

Svaret fra statsministerens nærmeste medarbeider peker imidlertid på den franske ambassaden i Oslo - som formidlet henvendelsen fra den angivelige franske forsvarsministeren.

Informasjonsansvarlig Maja Wolland Blomberg ved den franske ambassaden i Oslo har fått flere spørsmål fra Børsen om henvendelsen de formidlet til statsminister Erna Solberg i 2016.

Et av dem er om ambassaden lot seg lure da henvendelsen ble formidlet. Men også her senkes et taushetens slør over sakens ytterligere omstendigheter.

- Ambassaden ønsker ikke å kommentere en pågående juridisk prosess, uttaler Wolland Blomberg til Børsen.

- Havner i fengsel

Sju personer står nå tiltalt i Paris i forbindelse med svindelen.

To personer anses som svindelens «mesterhjerner». Disse ble pågrepet i Ukraina. På deres mobiltelefoner ble det blant annet funnet bilder av masken de brukte i opptakene.

Begge nekter straffskyld.

Le Drian sa følgende i fjor, ifølge CNN:

- Du kan ikke utgi deg for å være meg. Da havner du i fengsel. De var overbevisende, og dessverre så fikk de ofre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer