«Olga-svindel»

- Svindlet eldre for 18 millioner

Fire menn på tiltalebenken i svært omfattende sak.

PÅGREPET: Politiet i Fredrikstad er sikre på at de har tatt bakmennene som skal ha svindlet til seg 13 millioner kroner fra rundt 60 fornærmede - landet over. Foto: Politiet. Reporter: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire menn fra Norge, Sverige og Danmark er tiltalt i den såkalte Olga-saken - en svært omfattende og utspekulert svindelsak mot hovedsakelig eldre norske kvinner.

Ifølge tiltalen har mennene samarbeidet om å få de flere titalls eldre til å oppgi personlige opplysninger som fødselsnummer og BankID gjennom å utgi seg for å være kundebehandlere i ofrenes banker. Deretter har de logget seg inn på nettbanken deres og overført store beløp til egne konti.

SENTRALT BEVIS: Overvåkingsbildet viser de fire tiltalte på vei ut fra en Grünerløkka-leilighet som skal ha fungert som base for massesvindelen. Foto: Politiet
SENTRALT BEVIS: Overvåkingsbildet viser de fire tiltalte på vei ut fra en Grünerløkka-leilighet som skal ha fungert som base for massesvindelen. Foto: Politiet Vis mer

Beløpene hver enkelt husstand er blitt svindlet for, varierer mellom noen titusener av kroner til over en million. Til sammen utgjør dette nesten 18 millioner.

Ingen kommentar

Tidligere har de fire forsvarerne vært tilbakeholdne med å kommentere saken. Det gjelder også nå.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Furuholmen representerer den eneste norske tiltalte - en mann i 30-åra bosatt i Trøndelag. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i fjor sommer. Flere av de andre tiltalte er imidlertid løslatt.

Det var politietterforskere fra Fredrikstad som i juni slo til mot et hotellrom i Oslo, der nordmannen og en av svenskene ifølge politiet satt med flere PC-er og mobiler og forberedte seg på en ny omgang med svindel.

- Bedragerne går på en spesielt sårbar gruppe, så det er bra de er tatt, uttalte Terje Fjeldvær, leder for DNBs avdeling for bedrageribekjempelse, til Dagbladet i fjor.

Mange av ofrene er kunder i storbanken, som gjentatte ganger har gått ut og advart mot svindelen.

Overvåking

Ifølge politiet har «Olga-banden» blant annet operert ut fra en leilighet på Grünerløkka i Oslo, og overvåkingsbilder derfra står sentralt i etterforskningen.

- «MULDYR»: Bildet skal vise en av den angivelige bandens medhjelpere - et såkalt muldyr - som tar ut kontanter som stammer fra svindelen fra en minibank i Oslo. Foto: Politiet
- «MULDYR»: Bildet skal vise en av den angivelige bandens medhjelpere - et såkalt muldyr - som tar ut kontanter som stammer fra svindelen fra en minibank i Oslo. Foto: Politiet Vis mer

Den omfattende svindelvirksomheten har etterlatt flere av ofrene i store økonomiske vansker. Bistandsadvokatene i saken har tidligere fortalt at flere ikke vil få dekket tapene, avhengig av hvilken bank de er kunde i.

- Damene føler seg skamfulle, krenket, dumme. Flaue over å ha kommet i slik situasjon, uttalte advokat Hilde Jæger til Dagbladet i september.

Politiet mener over hundre ytterligere personer - «muldyr» - har hjulpet de tiltalte med å ta ut kontanter fra minibanker og flytte penger rundt på kontoer. Men på tiltalebenken sitter altså fire personer.

Tiltalen omfatter også en rekke forsøk på «Olga-svindel» som ble avverget fordi ofrene fattet mistanke.

- Trengte en nordmann

Etterforskerne mener svindelen har sitt utspring i Sverige, men at de trengte en person med norsk som morsmål til å gjennomføre den.

I tillegg til banksvindelen omfatter tiltalen også en rekke tilfeller der dansken og den ene svensken skal ha lurt folk til å betale forskudd for gjenstander avertert på Finn.no; gjenstandene ble aldri levert.

Den aktuelle svensken er også tiltalt for å ha omgått coronarestriksjonene i juni ved å framvise en falsk ansettelsesbekreftelse på en restaurant i Sarpsborg.

Saken er berammet over nesten seks uker i Søndre Østfold tingrett i Fredrikstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer