«Putins pitbull»:

Svindyr designerjakke vekker oppsikt

Tsjetsjenias fryktede president Ramzan Kadyrov stilte i jakke til flere titalls tusen kroner i propagandavideo.

DESIGNERJAKKE: Ramzan Kadyrov har ved flere anledninger vist fram sine ekstravagante vaner. Denne uka stilte han i ei jakke til over 27 000 kroner i en video på Telegram. Foto: Skjermdump / Telegram

DESIGNERJAKKE: Ramzan Kadyrov har ved flere anledninger vist fram sine ekstravagante vaner. Denne uka stilte han i ei jakke til over 27 000 kroner i en video på Telegram. Foto: Skjermdump / Telegram

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia vekker oppsikt etter at han la ut bilder av seg selv iført en svindyr designerjakke på sin Telegram-konto.

Videoen er fra et møte med en rekke topper i Tsjetsjenias politi og militære.

Kadyrov dukket opp i den kamuflasjefargede jakka, som tilsynelatende er av typen Louis Vuitton. Ifølge luksusprodusenten tyskspråklige nettside er jakka der verdt 2370 euro, tilsvarende over 27 000 kroner med dagens kurs.

Saken ble først omtalt i tyske Bild.

Detaljen fra møtet mellom Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og Russlands president Vladimir Putin vekker oppsikt. Video: AP / Telegram @Kadyrov_95. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Utpressing

Anledningen for videoen var det eksperter tror er et forsøk på utpressing av Russlands militære.

Hans private hær «kadyrovtsy» er tilskrevet å stå bak brutale krigshandlinger på ukrainsk jord etter Putins fullskala invasjon 24. februar i fjor.

De var blant annet sentrale i erobringen av Mariupol.

I Telegram-innlegget skriver Kadyrov at han er klar for å sende sine egne styrker inn i den ukrainske byen Bakhmut, etter at Jevgenij Prigozjins Wagner-gruppe har truet med å trekke seg ut av den ukrainske byen.

Han hevder videre at han har sendt et brev til Vladimir Putin og tydeliggjort at han ønsker å sende styrker inn byen.

- Vi venter bare på ordre, skriver Kadyrov.

- Vil gjenetablere

Den anerkjente tankesmia Institute for the Study of War tror Prigozjin og Kadyrov har koordinert kommunikasjonen for å presse Valerij Gerasimov, sjefen for Russlands ordinære hær, til å gi mer ressurser til Wagner-gruppa.

- Kadyrovs støtte til denne utpressingen er trolig et forsøk på å gjenetablere sin posisjon i maktapparatet i Kreml, skriver tankesmia i en fersk analyse.

ISW mener dette gir grunn til å stille spørsmål ved hvor god kontroll Russland har over sine egne aktører i Ukraina.

Samtidig påpekes det at Prigozjin og Kadyrov er avhengige av at Putin faktisk vil bruke styrkene deres. ISW tror sannsynligheten for nettopp det blir mindre når de forsøker å utpresse militæret.

Ramzan Kadyrov selv har vært en svært omstridt figur også før han ble en sentral aktør i Putins krigsapparat i Ukraina.

Diktatoren har styrt Tsjetsjenia med jernhånd siden han kom til makta i 2007. Den russiske opposisjonsavisa Novaja Gazeta kunne i 2017 rapportere at Kadyrovs regime hadde satt homofile menn i konsentrasjonsleirer.

Kadyrov er, både personlig og gjennom sitt maktapparat, anklaget for å ha torturert sine kritikere.

Ekstravagant

Framvisningen av Louis Vuitton-jakka er ikke første gang Kadyrov overrasker med ekstravagante vaner. Kadyrov har i en rekke innlegg i sosiale medier dokumentert både sine dyre biler og eksotiske kjæledyr.

På sin nå blokkerte Instagram-konto la han regelmessig ut bilder av seg selv med kjæletigeren sin, samt både dyre biler og en gullbelagt pistol.

Foto: Ramzan Kadyrov / Instagram
Foto: Ramzan Kadyrov / Instagram Vis mer

Samtidig som at presidenten tilsynelatende velter seg i luksus, lever store deler av Tsjetsjenias om lag 1,5 millioner innbyggere i fattigdom. Tsjetsjenia er ifølge statistikkbyrået Statisa Russlands nest fattigste delrepublikk, bak naborepublikken Ingusjetia.

Han har også posert med en lang rekke høyt profilerte kjendiser, som Gérard Depardieu, Elizabeth Hurley og Liverpool-stjerna Mohamed Salah.

I 2011 reiste Jean-Claude Van Damme og Hilary Swank til Groznyj for å delta på feiringen av Kadyrovs bursdag.

Ramzan og hans far Akhmat var opprinnelig del av den tsjetsjenske separatistbevegelsen, men skiftet lojalitet til Russland på slutten 90-tallet.

Ramzan kom til makta selv etter at hans far ble drept under en fotballkamp i 2005.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer