Svindyr skilsmisse etter utrosjokk

Kan avle fram nok en kvinnelig milliardær.

I HARDT VÆR: Den sørkoreanske milliardæren Chey Tae-won skilles fra presidentdattera Roh Soh-yeong. Det kan bli en svært kostbar affære. Foto: NTB scanpix
I HARDT VÆR: Den sørkoreanske milliardæren Chey Tae-won skilles fra presidentdattera Roh Soh-yeong. Det kan bli en svært kostbar affære. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 40 prosent av alle inngåtte ekteskap ender i skilsmisse, kunne SSB melde tidligere i år. Det er en vanskelig avgjørelse for begge parter, uansett hvem man er. Det er derimot kanskje særlig problematisk om en av partene sitter på en milliardformue.

I disse dager skaper et sørkoreansk ektepar overskrifter verden over. Chey Tae-won (58), styreformann i Sør-Koreas tredje største konglomerat, SK Group, og Roh Soh-yeong (58), dattera til tidligere president Roh Tae-woo, har nemlig bestemt seg for å gå hver til sitt. Og presidentdattera har ingen ambisjoner om å gå tomhendt fra forholdet, om vi skal tro artikler i blant annet Bloomberg og The Korea Herald.

Det er anslått at forretningsmannen har en formue på rundt 2,8 milliarder dollar, eller 25,6 milliarder norske.

KJEMPER: Gründer og presidentdatter Roh Soh-yeong vil ha med seg aksjer verdt 10,9 milliarder kroner i skilsmisseoppgjøret. Foto: CCKorea under CC-by-2.0-linsens
KJEMPER: Gründer og presidentdatter Roh Soh-yeong vil ha med seg aksjer verdt 10,9 milliarder kroner i skilsmisseoppgjøret. Foto: CCKorea under CC-by-2.0-linsens Vis mer

Ber om milliarder

Går hun seirende ut av saken, kan hun sitte igjen med aksjer til en verdi av 1,2 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 10,9 milliarder norske kroner, basert på aksjens verdi torsdag formiddag i Seoul. Totalt er det snakk om 42,3 prosent av aksjene han eier, som hun nå muligens sikrer seg.

Vinner hun saken, blir hun den nest største aksjonæren i selskapet, etter eksmannen. Det gjør henne også til en av Sør-Korea og verdens desidert rikeste kvinner.

UTRO: Forretningsmannen Chey Tae-won avslørte selv i et brev at han hadde fått et barn utenfor ekteskapet. Det skal være en av grunnene til at paret går hver til sitt.Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji, NTB scanpix
UTRO: Forretningsmannen Chey Tae-won avslørte selv i et brev at han hadde fått et barn utenfor ekteskapet. Det skal være en av grunnene til at paret går hver til sitt.Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji, NTB scanpix Vis mer

Stormen rundt paret er på ingen måte nye nyheter i Asia. De møtte hverandre da de studerte i Chicago, og giftet seg i 1998. Sammen har de tre barn. Det skulle derimot ikke vare.

Allerede i 2017 søkte paret om å kunne gå hver til sitt, men den gang kom de aldri fram til noe avtale. Grunnen til bruddet skal være at milliardæren fikk barn med en annen kvinne, mens han fortsatt var gift med presidentdattera.

Forretningsmannen skal selv ha forklart det i et brev i lokalavisa Segye Ilbo allerede i 2015. I samme brev kom første nyss om en potensiell skilsmisse.

Stikk på Facebook

Han er derimot ikke den eneste som har vært frittalende i konflikten. På Facebook skal presidentdattera ha gjort det klinkende klart at hun ville ut av ekteskapet, etter at de i flere år forsøkte å fikse problemene sine.

- Men nå er det ikke noe mer håp her. Jeg tror det nå er på tide at jeg lar ektemannen min finne den lykken han så desperat søker, skrev hun, ifølge Bloomberg.

REALITYSKANDALE: Ekteparet Milojko «Mikan» Bozic og Milijana Bozic giftet seg i september. Nå skal mannen ønske skilsmisse, etter at kona var utro mot ham på direktesendt tv - med en 60-åring. Reporter: Ørjan Ryland / Rød Løper Vis mer

Hun er heller ingen ressurssvak kvinne. I 2005 opprettet hun Art Center Nabi, et kunstmuseum lokalisert i Seoul. De er kjent for å fokusere på teknologi, og har blant annet laget utstillinger basert på roboter, digital mote og annen teknologi. Museet holder, ironisk nok, til i samme bygg som SK Group - der eksmannen altså sitter ved roret.

SK Group ble opprettet av Chey Tae-wons onkel for mange år siden. Da hans far, som var sjef for selskapet, døde i 1998, tok den unge milliardæren over. Det har gjort ham til en av Sør-Koreas rikeste.

Ingen av de to partene har uttalt seg om aksjekravet til presidentdattera.

Rådyre skilsmisser

Det finnes flere eksempler på eksektefeller som har blitt milliardærer i skilsmisseoppgjør. Den som sitter friskest i minnet angår Amazon-skaper Jeff Bezos og hans ekskone MacKenzie Bezos. Hun gikk ut av ekteskapet med aksjer til en verdi av elleville 321 milliarder kroner. Det var tidenes desidert dyreste skilsmisse.

Hun har derimot bestemt seg for å gi bort halve formuen sin, som en del av initiativet Giving Pledge.

I 1999 skapte en annen skilsmisse like store overskrifter, da den fransk-amerikanske forretningsmannen Alec Wildenstein skilte seg fra kona Jocelyn, som han var gift med i 21 år. Det skriver Business Insider.

Hun fikk med seg hele 2,5 milliarder dollar, og skulle de neste 13 åra få 100 millioner dollar årlig av eksmannen.

VERDENSKJENT: Jocelyn Wildenstein fikk med seg milliarder da hun skilte seg i 1999. Nå er hun kanskje mest kjent for sitt karakteristiske utseende. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Jocelyn Wildenstein fikk med seg milliarder da hun skilte seg i 1999. Nå er hun kanskje mest kjent for sitt karakteristiske utseende. Foto: NTB scanpix Vis mer

I nåtidas kurs vil det si at hun totalt fikk med seg 5,7 milliarder dollar, eller 52,1 milliarder norske kroner. Jocelyn Wildenstein er i dag mest kjent som «kattekvinnen», etter en rekke plastiske operasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer