Rundt 40 prosent av alle inngåtte ekteskap ender i skilsmisse, kunne SSB melde tidligere i år. Det er en vanskelig avgjørelse for begge parter, uansett hvem man er. Det er derimot kanskje særlig problematisk om en av partene sitter på en milliardformue.
I disse dager skaper et sørkoreansk ektepar overskrifter verden over. Chey Tae-won (58), styreformann i Sør-Koreas tredje største konglomerat, SK Group, og Roh Soh-yeong (58), dattera til tidligere president Roh Tae-woo, har nemlig bestemt seg for å gå hver til sitt. Og presidentdattera har ingen ambisjoner om å gå tomhendt fra forholdet, om vi skal tro artikler i blant annet Bloomberg og The Korea Herald.
Det er anslått at forretningsmannen har en formue på rundt 2,8 milliarder dollar, eller 25,6 milliarder norske.

Ber om milliarder
Går hun seirende ut av saken, kan hun sitte igjen med aksjer til en verdi av 1,2 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 10,9 milliarder norske kroner, basert på aksjens verdi torsdag formiddag i Seoul. Totalt er det snakk om 42,3 prosent av aksjene han eier, som hun nå muligens sikrer seg.
Vinner hun saken, blir hun den nest største aksjonæren i selskapet, etter eksmannen. Det gjør henne også til en av Sør-Korea og verdens desidert rikeste kvinner.

Stormen rundt paret er på ingen måte nye nyheter i Asia. De møtte hverandre da de studerte i Chicago, og giftet seg i 1998. Sammen har de tre barn. Det skulle derimot ikke vare.
Allerede i 2017 søkte paret om å kunne gå hver til sitt, men den gang kom de aldri fram til noe avtale. Grunnen til bruddet skal være at milliardæren fikk barn med en annen kvinne, mens han fortsatt var gift med presidentdattera.
Forretningsmannen skal selv ha forklart det i et brev i lokalavisa Segye Ilbo allerede i 2015. I samme brev kom første nyss om en potensiell skilsmisse.

Slik er elitens ektepakter
Stikk på Facebook
Han er derimot ikke den eneste som har vært frittalende i konflikten. På Facebook skal presidentdattera ha gjort det klinkende klart at hun ville ut av ekteskapet, etter at de i flere år forsøkte å fikse problemene sine.
- Men nå er det ikke noe mer håp her. Jeg tror det nå er på tide at jeg lar ektemannen min finne den lykken han så desperat søker, skrev hun, ifølge Bloomberg.
Hun er heller ingen ressurssvak kvinne. I 2005 opprettet hun Art Center Nabi, et kunstmuseum lokalisert i Seoul. De er kjent for å fokusere på teknologi, og har blant annet laget utstillinger basert på roboter, digital mote og annen teknologi. Museet holder, ironisk nok, til i samme bygg som SK Group - der eksmannen altså sitter ved roret.
SK Group ble opprettet av Chey Tae-wons onkel for mange år siden. Da hans far, som var sjef for selskapet, døde i 1998, tok den unge milliardæren over. Det har gjort ham til en av Sør-Koreas rikeste.
Ingen av de to partene har uttalt seg om aksjekravet til presidentdattera.

Giuliani i svindyr og bitter skilsmisse
Rådyre skilsmisser
Det finnes flere eksempler på eksektefeller som har blitt milliardærer i skilsmisseoppgjør. Den som sitter friskest i minnet angår Amazon-skaper Jeff Bezos og hans ekskone MacKenzie Bezos. Hun gikk ut av ekteskapet med aksjer til en verdi av elleville 321 milliarder kroner. Det var tidenes desidert dyreste skilsmisse.

Slik var det «ukjente» ekteparets hemmelige luksusliv
Hun har derimot bestemt seg for å gi bort halve formuen sin, som en del av initiativet Giving Pledge.
I 1999 skapte en annen skilsmisse like store overskrifter, da den fransk-amerikanske forretningsmannen Alec Wildenstein skilte seg fra kona Jocelyn, som han var gift med i 21 år. Det skriver Business Insider.
Hun fikk med seg hele 2,5 milliarder dollar, og skulle de neste 13 åra få 100 millioner dollar årlig av eksmannen.

I nåtidas kurs vil det si at hun totalt fikk med seg 5,7 milliarder dollar, eller 52,1 milliarder norske kroner. Jocelyn Wildenstein er i dag mest kjent som «kattekvinnen», etter en rekke plastiske operasjoner.
