Oligarker flykter til Dubai:

- Syke, syke transaksjoner

Stadig flere eiendomsmeklere i Dubai melder om et voldsomt trykk fra russiske kunder, noe som presser prisene opp.

LUKSUSOMRÅDE: De kunstig skapte øyene Palm Jumeirah i Dubai huser noen av verdens rikeste personer. Foto: Shutterstock / NTB
LUKSUSOMRÅDE: De kunstig skapte øyene Palm Jumeirah i Dubai huser noen av verdens rikeste personer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter Ukraina-invasjonen har Vestens koordinerte sanksjonskjør siktet mot å gjøre livet surt for russiske oligarker.

Mens millioner av ukrainere er på flukt etter invasjonen, flykter mange oligarker på sin side fra sanksjonsregimet, anført av EU, Storbritannia og USA.

- Flere henvendelser

Flere steder er pekt ut som mulige oligarkparadiser. Som Børsen tidligere har omtalt er Dubai, et arabisk emirat, blant dem. Nå bekrefter flere eiendomsmeklere at de rike russerne renner inn i det eksklusive emiratet.

- Vi får stadig flere henvendelser fra russiske oligarker. Disse folka ønsker å gjøre større investeringer, og de er redde for å beholde eiendelene sine i europeiske land, sier eiendomsmekler Şerif Nadi Varli i Vartur Real Estate, som har kontorer i Tyrkia og Dubai, til Forbes.

Han er langt fra den eneste Dubai-aktøren som har meldt om økt pågang fra denne gruppa.

Thiago Caldas, administrerende direktør i eiendomsfirmaet Modern Living, fortalte i mars at han har ansatt tre russisktalende agenter for å møte interessen fra denne kundegruppa. Han sier at pågangen fra disse kundene har tidoblet seg.

Attraktivt

Bakteppet er ikke bare at Dubai kan skilte med fantastiske strender. Emiratenes attraktive visumprogram, og deres «nøytralitet» med tanke på krigen, fungerer også som en oligarkmagnet, ifølge Forbes.

De forente arabiske emirater var de eneste, sammen med India og Kina, som avsto fra å slutte seg til en FN-resolusjon som fordømmer invasjonen 25. februar. De ville heller ikke stemme for å kaste Russland ut av FNs sikkerhetsråd 7. april.

Russere med en grei formue på bok kan også dra nytte av emiratenes gullkantede visumordning: Langvarige oppholdstillatelser tilbys utlendinger som investerer mer enn 2,7 millioner dollar i et lokalt selskap eller investeringsfond.

Hundrevis av privatfly strandet

At Dubai er en frihavn for oligarker illustreres også på andre måter. Ifølge Wall Street Journal har flere titalls russiskeide privatfly flydd til Dubai etter at sanksjonene trådde i kraft. Siden invasjonen skal over hundre fly ha samlet seg opp, og de er inntil videre pent nødt til å bli stående der.

- Mange av de russisk-tilknyttede flyene har flyktet til De forente arabiske emirater fordi de kan fly i luftrommet der. Men når flyet først kommer dit, er de egentlig nødt til å stå på bakken, fordi flyene ikke kan vedlikeholdes, sier Steve Versano, toppsjef i et London-basert flyutleiefirma til avisa.

Grunnen er de amerikanske sanksjonene mot russisk flyindustri, som innebærer at fly med tilknytning til Russland nektes flydeler og vedlikehold og reparasjon.

Presser opp priser

Flere eiendomsmeklere kan bekrefte en økt pågang til Dubai fra russiske rikinger som også nå ønsker å bosette seg der på heltid. Trykket skal bidra til å presse boligprisene opp, som allerede er svært stive:

- I superluksussegmentet har vi sett syke, syke transaksjoner. Altså, priser du aldri har sett maken til, sier Alecander von Sayn-Wittgenstein, toppsjef i Luxcapital, til Forbes.

Dubai huser Palm Jumeirah - et eksklusivt luksusområde med falske øyer formet som en palme, som nå skal være et av flere populære mål for oligarker.

Her bor noen av verdens rikeste. Gjødselmagnaten Dmitryj Ryboloblev er blant dem som eier et palass her til en verdi av 258,4 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer