Aksjonærene på Norwegians generalforsamling ga mandag et rungende ja til «Nye Norwegian». De kan ikke skylde på manglende advarsler:
I et åttesider vedlegg til redningsplanen, slik den ble lagt fram 27. april, pøses det på med risikofaktorer.
Selv med redningsplanen - som nå er i ferd med å komme på plass - står det at Norwegians evne til å betjene gjelda forblir «høyst usikker».
190 fly
Blant grunnene til det er flyordrer på hele 190 fly, som har bakgrunn i en av historiens største bestillinger. Den skjedde da tidligere konsernsjef Bjørn Kjos i 2012 bestilte 222 fly av Boeing og Airbus.

Listeprisen var da 127 milliarder kroner. Hva sluttregninga blir, er uvisst.
- Vi kommenterer ikke noen prising på fly, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen til Børsen kort etter generalforsamlingen.
En avtale fra oktober i fjor, gir likevel en pekepinn: Et selskap hvor Norwegian eier 30 prosent vil fram til 2024 kjøpe de første 27 av de 190 flyene - noe som vil lette Norwegians finansielle forpliktelser med 1,5 milliarder dollar.
Altså 16 milliarder kroner.
Trøbbel med Boeing
«Den totale ordren er ikke fullfinansiert», står det om Norwegians gjenstående flyordre i vedlegget fra 27. april.
Dette er neppe en overdrivelse. Med gjeldsrestrukturering, statlige garantier for tre milliarder kroner og ny aksjekapital håper Norwegian i første omgang å ha nok kontanter til å holde selskapet gående ut 2020.

Norwegian-aksjen til himmels etter kriseplan
Geir Karlsen kan heller ikke si når resten av flyene vil bli levert - blant annet på grunn av en annen usikkerhet som har rammet Norwegian:
To ulykker med Boeings 737MAX-fly i 2018 og 2019 tvang i fjor Norwegian og andre flyselskaper verden over til å sette sine MAX-fly på bakken. En kompensasjon fra Boeing lar fortsatt vente på seg.
- Vi har en dialog med Boeing fortsatt, forteller Geir Karlsen.
Skattetvist
En annen risikofaktor er en skattesak om 856 millioner kroner mot den norske stat - ironisk nok den samme staten som prøver å redde flyselskapet med lånegarantier for tre milliarder kroner.
Det siste nye i skattesaken er at Norwegian har tatt tvisten til retten.
I tillegg kommer en pågående krangel med kredittkortselskaper som det siste året i økende grad har holdt tilbake penger fra billettkjøp hos Norwegian, grunnet Norwegians pressede finansielle situasjon.
Det har i sin tur gjort den finansielle situasjonen enda verre.
«Ingen forsikring»
Og da er fortsatt ikke de største problemene nevnt, som Norwegian deler med alle andre flyselskaper:
Grunnet viruset Covid-19 står verdens flyflåte på bakken på ubestemt tid. Med små utsikter til inntekter i overskuelig framtid er situasjonen ytterst krevende, selv for de selskapene som har sterkest rygg.
«Ingen forsikring kan gis vedrørende om, når og i hvilken grad reiserestriksjonene kan bli løftet og etterspørselen etter flyreiser vil øke, og dermed om og når selskapet kan returnere til samme skala av operasjoner som før Covid-19», heter det i vedlegget om Norwegians risikofaktorer.
Kutter i tilbudet
Ifølge konsernsjef Jacob Schram vil Norwegian nå nedskalere langdistanseflyginger og fokusere på ruter hvor selskapet vet er lønnsomme.
Det skal blant annet fokuseres på ruter i Norden.
- Kjernen i vår virksomhet er Norden, men vi kommer fortsatt til å fly kontinentalt og interkontinentalt, sier Schram.
Han sier at de nå har en prioritet, det er å tjene penger.
- Vi har klart å forhandle oss fram til en løsning hvor alle kreditorene er med, sier finansdirektør Geir Karlsen til Dagbladet.
Schram sier at selv om de nå har unngått en konkurs i denne omgang, vil de fortsatt trenge mer hjelp.
- Det vil hele bransjen trenge, sier han.
