Erna Solbergs mann i tett departementskontakt

«Takk, Sindre! Veldig nyttig!»

Ifølge Erna Solberg skulle ektemannen ikke ha «direkte kontakt» med departementene mens hun var statsminister. Nå avslører nye eposter direkte kontakt i et hittil ukjent omfang.

SLAPP IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slapp ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv under framleggelsen av statsbudsjettet 6. oktober. - Pinlig, sa Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert

Seks uker har gått siden en gråtkvalt Høyre-leder Erna Solberg innrømmet inhabilitet mens hun var statsminister, grunnet ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandel i selskaper berørt av regjeringsvedtak.

Finnes er fagsjef i NHO-forbundet Norsk Industri, en av landets mektigste lobbyorganisasjoner.

Ifølge Solberg var det klare grenser for hva han kunne gjøre.

«Etter at jeg ble statsminister skulle han ikke selv ha direkte kontakt med departementene og underliggende etater», skrev hun til Børsen senest i forrige uke.

Det rimer dårlig med hva som faktisk skjedde, viser eposter Børsen har fått tilgang til.

Tettere kontakt

Siden skandalen sprakk rett etter høstens valg, har mediene avslørt at flere av Finnes’ aksjehandler skjedde nært opp til saker i konas regjering som kunne påvirke selskapenes aksjekurser.

Han investerte blant annet innen shipping, oppdrett og gruvedrift.

Om det blir etterforskning for innsidehandel, har Økokrim ennå ikke avgjort.

Sindre Finnes har via sin advokat, Thomas Skjelbred, hele tiden nektet for å ha drevet med innsidehandel. Både via jobben i Norsk Industri og som Erna Solbergs ektemann.

BAK ERNAS RYGG: På en pressekonferanse i september i år forklarte Erna Solberg at hun hadde blitt lurt av sin mann Sindre Finnes, som handlet heftig i aksjer da hun var statsminister. Bildet er tatt i august 2021, kort ført utløpet av Solbergs regjeringsperiode. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
BAK ERNAS RYGG: På en pressekonferanse i september i år forklarte Erna Solberg at hun hadde blitt lurt av sin mann Sindre Finnes, som handlet heftig i aksjer da hun var statsminister. Bildet er tatt i august 2021, kort ført utløpet av Solbergs regjeringsperiode. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer

Mens saken fortsatt er til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, kaster epostene Børsen omtaler i dag nytt lys over Finnes’ departementskontakter.

Nylig avslørte Børsen og NRK at Finnes sto som «skjult» forfatter av lobbynotater til departementer. Navnet kom fram i såkalte metadata – dokumentenes elektroniske bakgrunnsinformasjon.

Ifølge Solberg og Norsk Industri, var det greit at han deltok i å lage slike notater for arbeidsgiveren.

Men Finnes’ departementskontakter var tettere enn det.

Kutt-forslag

I august 2016 jobbet flere sjefer i Norsk Industri inn mot Nærings- og fiskeridepartementet, med innspill til en OECD-rapport om norsk skipsbyggingsindustri.

En av dem var fagsjef Sindre Finnes.

Etter en oversendelse fra en av hans kolleger, fulgte innspill fra Finnes.

«Vedlagt er noen kommentarer på OECD-rapporten fra vår side», skrev han i en epost til en rådgiver og en seniorrådgiver i departementet.

Finnes’ kritikk av teksten gjaldt hvilke offentlige virkemidler som forbedret konkurranseevnen. Han skrev at det var lagt liten vekt på kronekursens betydning for konkurransekraften.

«Takk, Sindre! Veldig nyttig!»

Et notat var vedlagt, med forslag og korreksjoner.

Ifølge dokumentets elektroniske spor - såkalte metadata - var notatet skrevet av Finnes selv. Det inneholdt detaljerte innspill, blant annet anvisninger om hva som burde fjernes fra rapporten.

I en annen epost, tre år senere, ga Finnes innspill til en statssekretær i samme departement, om norske industri-investeringer.

INHABIL: I september opplyste Erna Solberg at hun hadde vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

«Som en av de vedlagte plansjene viser forventer Norsk Industri investeringer på godt over 50 milliarder kroner i år i industri og bergverksbedriftene», skrev Finnes, med kopi til en kollega.

«Takk Sindre! Veldig nyttig! God sommer til dere begge», repliserte den nå avdøde statssekretæren.

Erna: - Andre burde svart

Tidligere har Vårt Land avslørt en epost-utveksling mellom Sindre Finnes og en statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK). Den gjaldt utviklingen av en mulig norsk corona-vaksine.

Nå viser det seg altså at dette ikke var noen engangsaffære.

Børsen har via eposter og en tekstmelding forgjeves forsøkt å få kommentarer til denne saken fra Finnes' advokat.

Erna Solberg kommenterer derimot epostene som Børsen omtaler i dag.

- Selv om korrespondansen tyder på at Sindre kun har svart på faglige spørsmål på forespørsel fra departementet, hadde det nok vært bedre om noen andre hadde hatt den direkte kontakten med dem, skriver Solberg.

- ÅPNING: - Det var åpning for at han kunne ha kontakt med embetsverket, skriver direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen til Børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- ÅPNING: - Det var åpning for at han kunne ha kontakt med embetsverket, skriver direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen til Børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Åpning for kontakt

I eposten gjentar Solberg at ektemannen etter at hun ble statsminister ikke skulle ha «direkte kontakt med departementene og underliggende etater».

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen, derimot, finner kontakten med Nærings- og fiskeridepartementet uproblematisk.

Han viser til et notat fra Statsministerens kontor, fra før Solberg tiltrådte som statsminister.

- Sindre Finnes skulle «ikke kontakte statsråder/politisk ledelse», ifølge SMK. Det var åpning for at han kunne ha kontakt med embetsverket. Eposten fra Finnes til statssekretæren var oppfølging av en epostdialog mellom direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri og statssekretæren. Det som er oversendt er faktaopplysninger basert på offentlig statistikk, skriver Stein Lier-Hansen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer