Talen skapte raseri - gir astronomisk tap

Kinas aller rikeste mann kritiserte det økonomiske systemet i hjemlandet. Det satte en stopper for gigantisk børsnotering.

TRØBBEL: Han går ikke av veien for å showe litt, den kineiske milliardæren Jack Ma, men nå har kinesiske myndigheter fått nok av Mas utspill. Foto: AFP/NTB
TRØBBEL: Han går ikke av veien for å showe litt, den kineiske milliardæren Jack Ma, men nå har kinesiske myndigheter fått nok av Mas utspill. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

26. oktober la den kinesiske finansteknologikjempen Ant Group fram dokumenter i forbindelse med at de plana en dobbel børsnoteringen i Shanghai og Hongkong.

Majoritetseier for selskapet er Kinas aller rikeste mann, Jack Ma.

«Store problemer»

Ifølge dokumentene som ble framlagt var selskapet verdsatt til svimlende 2900 milliarder kroner, og skulle etter planen hente inn drøye 320 milliarder norske kroner i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen, som ville blitt den største i verdenshistorien.

- Det er første gang en så stor notering - den største i menneskets historie - har funnet sted utenfor New York. Vi turte ikke tenke på det for fem år siden, eller tre år siden. Men et mirakel har skjedd, fortalte Jack Ma selv.

Slik skulle det likevel ikke gå. 4. november ble børsnoteringen brått stanset. Kinesiske myndigheter begrunnet suspensjonen av børsnoteringen med at det var «store problemer», ifølge BBC.

Børsen i Shanghai skrev i en uttalelse at Ma hadde blitt kalt inn til et «tilsynsintervju».

Ifølge DN går forretningsmodellen til Ant ut på at de, via mobilappen Alipay, innvilger lån til kunder, uten at de tar kredittrisikoen ved lånene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.