Talen skapte raseri - gir astronomisk tap

Kinas aller rikeste mann kritiserte det økonomiske systemet i hjemlandet. Det satte en stopper for gigantisk børsnotering.

TRØBBEL: Han går ikke av veien for å showe litt, den kineiske milliardæren Jack Ma, men nå har kinesiske myndigheter fått nok av Mas utspill. Foto: AFP/NTB
TRØBBEL: Han går ikke av veien for å showe litt, den kineiske milliardæren Jack Ma, men nå har kinesiske myndigheter fått nok av Mas utspill. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

26. oktober la den kinesiske finansteknologikjempen Ant Group fram dokumenter i forbindelse med at de plana en dobbel børsnoteringen i Shanghai og Hongkong.

Majoritetseier for selskapet er Kinas aller rikeste mann, Jack Ma.

«Store problemer»

Ifølge dokumentene som ble framlagt var selskapet verdsatt til svimlende 2900 milliarder kroner, og skulle etter planen hente inn drøye 320 milliarder norske kroner i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen, som ville blitt den største i verdenshistorien.

- Det er første gang en så stor notering - den største i menneskets historie - har funnet sted utenfor New York. Vi turte ikke tenke på det for fem år siden, eller tre år siden. Men et mirakel har skjedd, fortalte Jack Ma selv.

Slik skulle det likevel ikke gå. 4. november ble børsnoteringen brått stanset. Kinesiske myndigheter begrunnet suspensjonen av børsnoteringen med at det var «store problemer», ifølge BBC.

Børsen i Shanghai skrev i en uttalelse at Ma hadde blitt kalt inn til et «tilsynsintervju».

Ifølge DN går forretningsmodellen til Ant ut på at de, via mobilappen Alipay, innvilger lån til kunder, uten at de tar kredittrisikoen ved lånene.

Ant stiller nemlig bare opp med to prosent av lånebeløpet selv, mens resten kommer fra bankene de samarbeider med, eller blir pakket og solgt som verdipapirer.

Angrep Kina

Da er vi ved kjernen, for mandag 3. november ble Ant Group og Jack Ma informert om at kinesiske myndigheter vil innføre nye regler for fintech-selskaper, som Ant Group er.

Derfor kan ikke Ant Group børsnoteres nå, bemerker Shanghai-børsen, som skriver at de nye reguleringene «kan påvirke Ant Groups forretningsmodell og overskuddsmodell betraktelig».

Dette kan høres tilforlatelig ut, men noen peker på timingen. Ei drøy uke før kinesiske myndigheter varslet de nye reguleringene, holdt majoritetseier i Ant Group Jack Ma en tale i Shanghai.

Der gikk han til angrep på det klassiske banksystemet og Kina.

- Det er ingen systemisk risiko i Kinas finansielle system. Kinas økonomi har ikke noe system, sa Ma, som mener det kinesiske systemet i for stor grad er dominert av store, statlige banker, ifølge South China Morning Post.

- Store banker er som store elver - men vi trenger dammer, bekker og små kanaler i systemet. Uten dette økosystemet vil det alltid bli flom og tørke nå og da.

Han siterte også Kinas mektige president Xi Jinping, som har sagt: «Suksess trenger ikke komme fra meg.»

I forlengelsen av det sa Ma at han ville hjelpe Kina med å løse finansproblemene gjennom innovasjon. Han kritiserte myndighetenes stadig tøffere finansreguleringer, som ifølge ham holder tilbake den teknologiske utviklingen.

Milliardæren anklaget også kinesiske banker for å ha en «pantelånermentalitet», som har «skadet mange gründere».

Irritert Xi

Ifølge Wall Street Journal skal denne talen, og kritikken fra Ma, ha gjort Xi forbannet. Han beordret tjenestemenn til å etterforske og stanse Ant Groups børsnotering.

- Xi bryr seg ikke om du har kommet på rikinglistene eller ikke. Det han bryr seg om, er Phva du gjør når du blir rik, hvorvidt du tilpasser dine interesser til statens interesser, sier en tjenestemann til avisa.

Kina skal lenge ha ønsket å slå ned på Ant. Selskapet eier mobilappen Alipay, som brukes av 70 prosent av Kinas befolkning, og appen har betalt ut lån til mer enn 20 millioner små bedrifter og tett på en halv milliard personer.

Men etter talen i Shanghai rant altså begeret over for de kinesiske makthaverne. På det tidspunktet hadde investorer verden rundt allerede forpliktet seg til å betale mer enn 34 milliarder dollar for aksjer i Ant.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kan halvere verdien

Utkastet til de nye reguleringene som nå rammer Ant Group skal være at internettplattformer må stille med minst 30 prosent av finansieringen av såkalte «felleslån» - et begrep som så langt ikke har blitt klart definert skikkelig - som tilbys gjennom deres plattformer.

Det går naturlig nok utover Alipay, som så langt bare har stilt med to prosent av finansieringen ved utlån, og dermed tar en svært lav risiko.

Ifølge Iris Tan, analytiker ved Morningstar, kan dette, i verste fall, føre til at verdien av Ant halveres, skriver Financial Times.

Gitt at Ant Group i forkant av den planlagte børsnoteringen var verdt 2900 milliarder norske kroner, kan man si at Jack Mas Shanghai-tale kostet selskapet 1450 milliarder norske kroner.

Nå man vet at Mas egne aksjer, ifølge BBC, var verdt rundt 17 milliarder dollar før noteringen ble stanset, skjønner man at også han taper enorme verdier på sin egen kritiske tale.

Vil gjøre nytt forsøk

Det ventes at Ant Group vil gjøre et nytt forsøk på å komme seg på børsen, men at de trolig må omstrukturere forretningene litt, og det er lite trolig at de kommer til å bli verdsatt like høyt som i forkant av det første forsøket.

«Ant Group beklager oppriktig for ulempene som følge av denne utviklingen. Vi vil håndtere saken i samsvar med gjeldende regelverk for de to børsene», het det i en uttalelse fra selskapet i forbindelse med børsnekten.

Jack Ma selv er en fascinerende karakter. Han er en tidligere engelsklærer som grunnla netthandelselskapet Alibaba i sin egen leilighet i 1999. Da selskapet ble børsnotert i 2014, var det verdens største børsnotering på det tidspunktet.

I fjor trakk Ma seg fra sine aktive roller i selskapet, og det gjorde han med et smell. Siste dag på jobben ble markert ved at Ma opptrådte med i et rockeband med flettede «hair extentions» og ei skinnjakke med pigger.

I Alipay har Ma aldri hatt noen offisiell rolle, men han har 50,5 prosent av stemmene i selskapet. Han og familien skal være god for over 500 milliarder norske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer