Tallene stuper: - Ekstremt alvorlig

Kinesiske eksporttall stuper, noe som er til stor bekymring for myndighetene.

EKSPORTFALL: Den kinesiske eksporten falt kraftig i juni, noe som bekymrer kinesiske myndigheter. Foto: NTB
EKSPORTFALL: Den kinesiske eksporten falt kraftig i juni, noe som bekymrer kinesiske myndigheter. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke la Kina fram overraskende svake eksporttall. I juni i år hadde dollarverdien av den kinesiske eksporten falt med 12,4 prosent sammenliknet med året før.

Onsdag adresserte Li Xingqian, leder for handelsdepartements avdeling for utenlandshandel, de svake tallene.

Han mener Kinas utenlandshandel står overfor en «svært alvorlig» situasjon.

- Enkelte lands kraftfulle press for frakobling, bryte forsyningskjeder og såkalt risikoeliminering, er menneskeskapte hindringer, som blokkerer normal handel, sier Li, ifølge CNBC.

Kinas eksport har vært en viktig bidragsyter i Kinas økonomiske vekst, og dersom den faller, vil Kina bli mer og mer avhengig av innenlands etterspørsel for å fortsette veksten.

Den kinesiske presidenten landet i Moskva mandag formiddag. Video: Reuters. Vis mer

Det er liten tvil om at Kina ikke liker utviklingen.

- Selskaper sier at noen lands politisering av handel har tvunget ordrer og produksjon ut av landet, noe som skader de økonomiske interessene til både leverandører og kjøpere, sier Li, som legger til at departementet vil hjelpe bedrifter med å takle «urimelige handelsrestriksjoner».

Handelsrestriksjonene han viser til kan veldig godt være de som kommer fra USA. Amerikanerne har nemlig innført eksportkontroll i et forsøk på å begrense Kinas evne til å utvikling avansert teknologi.

Økt oljeimport

Samtidig som de kinesiske eksporttallene stuper og økonomien er svakere enn ønsket, så importerte Kina rekordmye russisk olje i første halvår i år.

Noe av bakgrunnen for det er at kineserne utnytter seg av den rabatterte russiske olja, for å lagre opp og eksportere raffinerte produkter.

- Kina importerer for framtida, sier Mikesh Sahdev, leder for oljehandel ved Rystad Energy, til Financial Times.

I juni importerte Kina 2,57 millioner fat russisk olje hver dag, og med det slo de den forrige rekordimporten fra mai.

Leder for forskning på kinesisk energi vd Oxford Institute of Energy Studies, Michal Meidan, sier at dette ikke handler om at Kina vender seg mer mot Russland, og bort fra andre oljeleverandører, men at de rett og slett er opportunistiske.

- Dette er prisdrevet av markedsrealitetene. De har sine planer og et statsmaskineri, men så optimaliserer de dette på en måte som er veldig sofistikert og kapitalistisk. En ting Vesten ikke verdsetter er hvor hard konkurranse det er mellom kinesiske handelspartnere, sier Meidan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer