Tangen advarer: - Det blir tøffere

Oljefondssjef Nicolai Tangen kaller fondet han leder en «solskinnshistorie», men advarer om at de neste 25 åra neppe vil gi den samme avkastningen som de første 25.

OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du kan ikke tenke på sånne tall. Da blir du helt øm, sier oljefondssjef Nicolai Tangen under arrangementet «Harald i bakgården» under Arendalsuka.

Uka er allerede godt i gang, og tidlig tirsdag kveld var det altså oljefondssjef Nicolai Tangen sin tur til å kaste seg ut i manesjen i en samtale med presseveteran Harald Stanghelle.

- Kjøpe Sverige?

Tallet man ikke kan tenke på av fare for å bli både øm og svimmel i toppen, er verdien av Oljefondet. Det er i skrivende stund verdt rundt 15 000 000 000 000 - eller - om du ble litt svimmel nå - 15 000 milliarder kroner.

- Vi kan ikke fatte hvor stort fondet er. Ingen kan fatte det. Om du legger sammen verdien av hus og hytter i Norge, og trekker fra gjelda, så er det jo mer enn det. Det er to - tre millioner per person, sier Tangen, og legger til:

- Det er like mye som alle børsnoterte svenske selskaper. Du har jo hørt den sangen «vi kan kjøpe hele Sverige», som de synger på landskamper.

- Har dere tenkt tanken? spør Stanghelle med et glimt i øyet.

- Altså. Vi har jo spurt oss om det hadde vært bedre for oss å kjøpe hele Sverige eller å fortsette med Oljefondet. Vi så på verdiutviklingen - det var helt likt. Verdiutviklingen i Sverige har gjort det omtrent like godt som oljefondet.

Så om oljefondsjefen hadde kjøpt «hele Sverige», så hadde det altså ikke vært en dårlig invstering, og fotballsangen har kanskje et snev av sannhet i seg.

Tungt 2022

Samtalen mellom Stanghelle og Tangen finner sted dagen før Oljefondet presenterer resultatet for første halvår i år i Arendal.

Og det har vært turbulente tider for Oljefondet, som for verden for øvrig. I 2022 hadde fondet en negativ avkastning på 14,1 prosent - noe som i kroner og øre utgjorde et tap på 1637 milliarder kroner.

Samtidig har pengene formelig flommet inn til Tangen og hans kolleger. Høye energipriser har gitt Norge enorme inntekter, som så videreformidles til Oljefondet.

I skrivende stund er verdien på Oljefondet tett oppunder 15 000 milliarder kroner.

Men halvårsresultatet kommer altså først i morgen, og uavhengig av hva de tallene viser, så har Oljefondet vært en suksesshistorie.

- Det er en helt utrolig solskinnshistorie. Det har bare gått opp, opp, opp. Halvårstallene presenterer vi i morgen–og det fortsetter å se bra ut, sier Tangen.

Han advarer likevel mot at den veksten ikke kan fortsette inn i evigheten.

- Vi må belage oss på at det blir litt tøffere, sier Tangen.

Sjefen selv omtaler beslutningen om å skape et oljefond som en av de beste beslutningene som er tatt i Norge.

- Det unike er at politikerne blir enige, og at det har vært så bred politisk forankring, sier Tangen.

Tøffe mot lederlønninger

Det siste året har Oljefondet fått en del oppmerksomhet for at de har inntatt en ganske kritisk holdning til lederlønningene i store amerikanske selskap de har eierinteresser i.

Nicolai Tangen har sagt at toppledelsen «stjeler pengene i fullt dagslys».

- Jeg fikk litt kritikk av kommunikasjonsavdelingen for å ha sagt det. Men noen av opsjonspakkene og lederlønningene er langt over streken. Vi ser på sånne pakker når de er over 20 millioner dollar - 200 millioner kroner, sier Tangen.

Fondet ser da på strukturen i lederlønnspakkene, og stemmer ikke automatisk imot om de er over 200 millioner.

- Men vi ser på om vi er med på det. Er lønnspakkene koblet til verdiskapningen sjefene skaper? Det var 300 pakker over 200 millioner, og vi stemte mot halvparten av dem, sier Tangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer