Tangen-ansettelsen: - Overrasket

- Utradisjonelt, sier statsminister Erna Solberg om ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som oljefondssjef.

DILEMMAER: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ble overrasket over ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Foto: Christian Roth Christensen
DILEMMAER: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ble overrasket over ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var kanskje litt overrasket over valget. I den form av at det er mange dilemmaer knyttet med folk som har hatt høy finansaktivitet i internasjonal finansverden i forhold til det tradisjonelle, sier Solberg i et intervju med DN.

Statsministeren sier hun ikke var dypt inne i prosessen.

- Men jeg har forståelse for at for eksempel forholdet til skatteparadiser og forholdet til egen økonomisk aktivitet blir tema, sier hun videre.

Kritisk nær medarbeider

Tangen tiltrer etter planen 1. september.

Men før den tid, og seinest 22. august, skal finanskomiteen på Stortinget konkludere etter at sentralbanksjef Øystein Olsen mandag denne uka måtte svare på en rekke spørsmål om ansettelsesprosessen.

Bakgrunnen for høringen var et uvanlig kritisk brev fra Norges Banks tilsynsorgan, representantskapet, som ledes av Solbergs tidligere nære rådgiver Julie Brodtkorb.

Tangen har bygget opp en milliardformue som hedgefondsforvalter i Ako Capital, med betydelige summer plassert i skatteparadiser.

Representantskapet har konkludert med at Tangens ansettelsesavtale ikke sikrer fullstendig tette skott mellom Tangens private økonomi, Ako-fondene og stillingen som leder av Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet. Dette tilbakeviste Olsen under høringen, der han sa at tilstrekkelig avstand «for alle praktiske formål» nå er sikret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.