Tangen-ansettelsen: - Overrasket

- Utradisjonelt, sier statsminister Erna Solberg om ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som oljefondssjef.

DILEMMAER: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ble overrasket over ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Foto: Christian Roth Christensen
DILEMMAER: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ble overrasket over ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var kanskje litt overrasket over valget. I den form av at det er mange dilemmaer knyttet med folk som har hatt høy finansaktivitet i internasjonal finansverden i forhold til det tradisjonelle, sier Solberg i et intervju med DN.

Statsministeren sier hun ikke var dypt inne i prosessen.

- Men jeg har forståelse for at for eksempel forholdet til skatteparadiser og forholdet til egen økonomisk aktivitet blir tema, sier hun videre.

Kritisk nær medarbeider

Tangen tiltrer etter planen 1. september.

Men før den tid, og seinest 22. august, skal finanskomiteen på Stortinget konkludere etter at sentralbanksjef Øystein Olsen mandag denne uka måtte svare på en rekke spørsmål om ansettelsesprosessen.

Bakgrunnen for høringen var et uvanlig kritisk brev fra Norges Banks tilsynsorgan, representantskapet, som ledes av Solbergs tidligere nære rådgiver Julie Brodtkorb.

Tangen har bygget opp en milliardformue som hedgefondsforvalter i Ako Capital, med betydelige summer plassert i skatteparadiser.

Representantskapet har konkludert med at Tangens ansettelsesavtale ikke sikrer fullstendig tette skott mellom Tangens private økonomi, Ako-fondene og stillingen som leder av Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet. Dette tilbakeviste Olsen under høringen, der han sa at tilstrekkelig avstand «for alle praktiske formål» nå er sikret.

Sak for Stortinget

Solberg sier i DN-intervjuet at Tangen har gjort en kjempejobb og beskriver ham som en veldig bra finansmann.

- Det er utradisjonelt i forhold til hvordan vi tenker i tradisjoner i Norge over hvem som skal inneha sånne stillinger, sier statsministeren.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

Solberg avviser å kommentere prosessen videre knyttet til høringen på Stortinget.

- Nå ligger saken i Stortinget og representantskapet er Stortingets tilsynsorgan for Norges Bank. Og så vil vi vente på å se hva Stortinget ender opp med som konklusjon knyttet til dette. I utgangspunktet er det jo slik at vi mener at Norges Banks styre som har ansvar for ansettelsen. Også er det kontrollorganet som påpeker utfordringene og hva som skal være hovedrammene, sier hun.

På spørsmål om hun ønsker at Tangen skal tiltre, sier Solberg at det ville være helt urimelig av henne å si noe om det.

- Jeg har ikke gått inn og vurdert alle sidene ved saken. Det er Stortinget som nå gjør det og når de har trukket sine konklusjoner vil vi se på hva de har gjort i forhold til dette, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer