Tangen-deadline: - Trekk i nødbremsen

- Siste mulighet til å gjøre det eneste rette, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om innspurten i ansettelse av ny sjef for Oljefondet.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter dagens utfall. Video: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ansettelsesavtalen for milliardær Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet ble behandlet av hovedstyret i Norges Bank onsdag.

Den legges fram på en pressekonferanse i Norges Banks lokaler i dag klokka 12. Der stiller Nicolai Tangen, sentralbanksjef Øystein Olsen og visesentralbanksjef Jon Nicolaisen.

Flere jurister har vært kritiske til prosessen og mulighetene til å sikre Tangens habilitet som sjef for Norges oljeformue på 10 000 milliarder kroner.

Skatteparadis

Tangen var lenge en av Norges anonyme milliardærer. Som sjef for det London-baserte hedgefondet Ako Capital har 53-åringen opp en gigantformue med plasseringer i skatteparadiser.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Det relativt anonyme livet ble snudd på hodet den 26. mars, da Norges Bank kunngjorde at Tangen hadde fått jobben som den nye sjefen for Statens pensjonsfond utland - bedre kjent som Oljefondet.

Ansettelsen er blitt omstridt.

Norges Banks representantskap, som er et tilsynsorgan oppnevnt av Stortinget, kastet seg over saken etter VGs avsløringer av Tangens kostbare eliteseminar i USA. Blant deltakerne var daværende oljefondssjef Yngve Slyngstad.

- Nødbremsen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes slår fast at det vil være nær umulig å tette alle skottene mellom Tangens private eierinteresser i Ako-selskapene og jobben som toppsjef for Oljefondet.

- Vi kan ikke ha en oljefondssjef som ligger an til å være inhabil i en rekke saker på grunn av egne investeringer i skatteparadis. Nå må Norges Bank trekke i nødbremsen og stanse ansettelsen av Tangen før det er for seint, sier Moxnes til Børsen.

Han er oppgitt over hvordan ansettelsen skjedde, der Tangens navn ikke figurerte på de offentlige søkerlistene under veis i prosessen.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

- Så lenge kontrakten ikke er signert, er det fortsatt mulig å gjøre det eneste rette og trekke i nødbremsen. Dette kan være siste sjansen til å rett opp i denne feilen på en enkel måte, sier Moxnes.

- Svært uheldig

Norges Banks representantskap rettet 11. mai omfattende kritikk mot prosessen som førte fram til ansettelsen av Tangen som oljefondssjef.

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Kontrollorganet slo blant annet fast at det er «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var fullt ut belyst før han ble ansatt.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslo representantskapet i en omfattende uttalelse.

Interessekonflikter

Representantskapet forutsatte at de mange ubesvarte spørsmålene er besvart og avklart i ansettelsesavtalen som altså ble behandlet i Norges Banks hovedstyre onsdag.

Kontrollorganet gikk også langt i å peke på utfordringene som følger ved at Tangens selskaper opererer i skatteparadiser med minimalt innsyn.

I uttalelsen fra 11. mai het det at det ikke er «klargjort og dokumentert i hvilken grad det er mulig å kontrollere og etterprøve de faktiske forhold gjennom etablerte reguleringsregimer og skatteavtaler». Og videre at «det er heller ikke klart i hvilken grad det som oppgis kan dokumenteres fullt ut av en uhildet tredjepart».

Dette må løses, for her er vi ved kjernen, sa generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge til Børsen. Hun mente at kritikken som ble reist av representantskapet var så grundig at den burde bli lest av alle.

Inhabilitet truer

Også tidligere hovedstyrevaramedlem i Norges Bank, jurist og økonom Gøril Bjerkan, mener at Tangen kan bli inhabil i jobben som oljefondssjef.

I en kronikk i DN onsdag skriver Bjerkan at inhabilitet kan oppstå når Tangen skal treffe investeringsbeslutninger på grunn av hans koblinger til Ako-systemet.

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen deler vurderingene.

- Tangen vil være inhabil i sin nye stilling ved enkeltavgjørelser som treffes av Oljefondet, og som har eller kan ha vesentlig betydning for selskaper og stiftelser der han har en tung eierinteresse, sier han til avisa.

Han sier videre at hele Oljefondet vil være inhabil i saker der toppsjefen er inhabil, og at investeringer som kan gi tap eller gevinst for Tangen derfor må tas av en annen instans - i praksis Finansdepartementet.

- Dette har ganske dramatiske konsekvenser for vurderingen av om Tangen er egnet for stillingen, sier Bernt.

- Sikre nødvendig avstand

Sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte 11. mai i en kommentar til kritikken fra representantskapet at merknadene ville bli tatt med i det videre arbeidet med ansettelseskontrakten.

– Det pågår et arbeid for å sikre at det etableres nødvendig avstand mellom SPU (oljefondet), Ako-systemet og Nicolai Tangens personlige formue. I tråd med premissene for hovedstyrets vedtak 24. mars, er utgangspunktet nettopp at Tangen ikke lenger skal ha kontroll over AKOs forvaltning, sa Olsen.

Norges Bank opplyste at «alle relevante forhold vil inngå i ansettelsesavtalen», og la til at den vil bli offentlig.

«Et premiss for arbeidet med avtalen er at Nicolai Tangen vil innrette seg slik det er nødvendig, selv om det vil ha mulige negative skattemessige konsekvenser for ham», het det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer