- Tangen har vært veldig åpen

Sentralbanksjef Øystein Olsen forsvarte påtroppende leder i oljefondet, Nicolai Tangen, i en åpen høring i finanskomiteen på Stortinget.

SVARTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen var med på videolink under den åpen høringen i finanskomiteen. Ola Elvestuen (V) (t.v.) presset Olsen på Norges Banks innsats mot skattapradiser. Trygve Slagsvold Vedum (SP) følger med også med.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SVARTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen var med på videolink under den åpen høringen i finanskomiteen. Ola Elvestuen (V) (t.v.) presset Olsen på Norges Banks innsats mot skattapradiser. Trygve Slagsvold Vedum (SP) følger med også med. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag stilte sentralbanksjef Øystein Olsen i åpen høring i finanskomiteen i Stortinget, i forbindelse med Finansmarkedsmeldingen 2020.

Etter en kort innledningen måtte Olsen, blant annet, svare på spørsmål knyttet til oljefondets påtroppende sjef, Nicolai Tangen, og hans bruk av skatteparadiser, der han har plassert store deler av sin egen formue.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen ville ha svar på hvordan Norges Bank med sine virkemidler vil bekjempe skatteparadiser. Olsen besvarte alle andre spørsmål, for han helt til slutt tok for seg Elvestuens.

- Jeg er enig i, og det har jeg også sagt i den siste runden i diskusjonen rundt ansettelsen av ny sjef for oljefondet, at det er betydelige utfordringer knyttet til skatteparadiser. Det er Norges Bank også bevisst, sier Olsen.

- Har vært veldig åpen

Sentralbanksjefen sier at han har forsøkt å få fram at Norges Bank i ansettelsesprosessen var veldig nøye med å sjekke og stille spørsmål ved alle økonomiske forhold som vedrørte Tangen.

- Han er litt spesiell i så måte, sier Olsen, før han utdyper.

- Tangen har vært veldig åpen om sine forhold hele veien. Fra starten var han helt åpen om at AKO-fondene er investert på Cayman Island. Det viktige for hovedstyret har vært nettopp denne åpenheten.

Olsen sier at åpenheten i fondene sikrer at fondets investorer betaler skatt der de hører hjemme.

- Informasjon om AKO-fondets investorer blir gitt til skattemyndighetene i investorenes hjemland. Det har vi vært opptatt av, sier Olsen.

Sentralbanksjefen er likevel av den oppfatning at det først og fremst er en myndighetsoppgave å utvikle den generelle åpenheten i «disse lukkede jurisdiksjonene, eller skatteparadisene».

- Det er det definitivt behov for, sier Olsen.

- Presser selskaper

Han understreker likevel at Norges Bank er veldig nøye på sine forventninger, og redegjør årlig for det til selskapene de investerer i.

- Det presset vi har på selskapene, det kan ha en betydning over tid, fastslår Olsen.

Allerede i forkant av høringen varslet Elvestuen at han ville presse Olsen på Tangens bruk av skatteparadiser.

- Fordi den nye sjefen for Oljefondet selv har plassert store deler av sin formue i skatteparadis, må både han og Norges Bank svare for hvordan fondet skal forsterke sin innsats i kampen mot skatteparadiser, sa Elvestuen til VG.

Har fått kritikk

Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, har allerede gitt Olsen og resten av Norges Banks hovedstyre krass kritikk for mangelfull innsikt i Nicolai Tangens økonomiske investeringer i forkant av ansettelsen.

Kontrollorganet konkluderte med at det er «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var avklart og fullt ut belyst før han ble ansatt som ny sjef for oljefondet.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslår representantskapet.

- Må tilbake til krigsåra

Innledningsvis gikk Olsen gjennom ståa i norsk økonomi, og utviklingen det siste året, og spesielt de siste månedene.

- Aktiviteten i fastlandsøkonomien kan falle med fem prosent i år. Vi må tilbake til krigsåra for å finne et liknende tilbakeslag, sa Olsen under sin innledning.

Han sa også at det er stor usikkerhet knyttet til hvordan det vil utvikle seg i tiden som kommer.

- Norsk økonomi er inne i en historisk økonomisk lavkonjunktur, sier Olsen, som likevel legger til at norsk økonomi er «godt rustet» for å komme seg gjennom krisen.

Han spår uansett at en del bedrifter ikke vil komme seg gjennom krisen.

- En del bedrifter vil ikke komme tilbake, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer