Taper på Norges USA-nekt: - Hjerteskjærende

Jan Sortland mener det turistbransjen har brukt år på å bygge opp nå «rives ned i ekspressfart». Helsedepartementet sier de har igangsatt et arbeid med å vurdere å anerkjenne coronasertifikater fra tredjeland.

RASER: I motsetning til våre naboland, godkjenner ikke Norge amerikanske vaksinesertifikat. Det får turistaktører til å rive seg i håret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
RASER: I motsetning til våre naboland, godkjenner ikke Norge amerikanske vaksinesertifikat. Det får turistaktører til å rive seg i håret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

- Det er veldig stille. Vi har ikke fått opp omsetninga noe særlig, dessverre, sier daglig leder i Oslo Guidebureau, Marit Utaker, til Børsen.

Selskapet har gjennom 20 år spesialisert seg på guiding i Oslo, for privatpersoner og grupper.

I 2019 omsatte de for 19 millioner. Så kom pandemien. I 2021 var tallet nedbarbert til to millioner.

Utaker prøver å få inntjeningen opp igjen. Nå slår hun alarm om at en viktig turistgruppe går tapt.

- Vi lider masse av at det er for vanskelig å komme inn i landet. Amerikanere kommer ikke inn fordi Norge, som omtrent eneste land, ikke aksepterer deres vaksinepass.

Driftsgrunnlaget knust

Da Børsen snakket med Utaker i fjor var samtlige 250 guider uten jobb, i tillegg til fire av fem i administrasjonen. To ble oppsagt. Selv drev hun selskapet alene med en tiprosent stilling.

Fortsatt har selskapet langt ifra noen normal drift.

- Én person er tilbake i 100 prosents stilling, selv jobber jeg 50 prosent.

KRITISERER VAKSINEPASS-NEKT: Marit Utaker og Oslo Guidebureau hadde 19 millioner i omsetning i 2019. Så kom pandemien. Foto: Oslo Guidebureau
KRITISERER VAKSINEPASS-NEKT: Marit Utaker og Oslo Guidebureau hadde 19 millioner i omsetning i 2019. Så kom pandemien. Foto: Oslo Guidebureau Vis mer

Taper på USA-nekt

Ifølge Utaker taper guidebyrået store summer på at Norge ikke anerkjenner amerikanske vaksinesertifikat.

- Det er viktig at grensene åpnes for alle med vaksinepass. For det er ganske mye reisevirksomhet i Sverige og Danmark. Jeg vet at fryktelig mange har måttet snu på grensen når de vil inn i Norge.

Norge er koblet på EUs system for coronapass. På regjeringens liste over godkjente land, glimrer blant annet USA og Canada med sitt fravær.

  • Les Helsedepartementets svar lenger ned i saken.

Raser over USA-nekt

En av Utakers kunder er Jan Sortland, som driver Norwegian Adventures. Selskapet skreddersyr reiseopplevelser for velstående turister, og særlig fra USA.

- Vi har ikke tjent ei krone siden pandemien startet, sier Sortland.

Han fortviler over Norges USA-nekt. Han erkjenner at de amerikanske vaksinepassene, som i stor grad er på papir, er gammeldagse.

- Problemet er at EU-landene, inkludert Sverige, Danmark og Finland, aksepterer disse. I reisesammenheng er disse landene våre konkurrenter.

Han understreker at amerikanerne er blant de som legger igjen mest penger i Norge.

- Noen tror nok at etterspørselen har sunket, det har den overhodet ikke: Amerikanerne slår inn døra hos oss. Hver eneste dag må jeg sende mailer og si at de ikke kan komme, til tross for at de vil hit og legge igjen masse penger.

- Rives ned i ekspressfart

63-åringen har vært i reiselivet hele sitt voksne liv, og drevet selskapet i 20 år.

- Jeg har sett hvordan Norge har forsøkt å etablere seg som en turistnasjon, sier Sortland og legger til:

- Det er hjerteskjærende å se å se at alt det vi har brukt årevis på å bygge opp, nå rives ned i ekspressfart. Det er situasjonen.

De ekstraordinære innreisereglene ble opphevet siste kvartal i fjor, og siden da har Norge belaget seg på å følge EUs vaksinasjonssystem, ifølge Virke.

Men i motsetning til mange andre EU-land, har ikke Norge en løsning for amerikanske turister. De må i så fall vente seg tre dagers karantene.

Sortland fortsetter:

- Vi er ferd med å bli den vriene særingen. I begynnelsen reagerte amerikanerne på dette. Nå merker jeg at det går over til raseri. Holdningen til Norge er nå: «Er det mulig? Hvor sære skal Norge være?», sier han.

Han legger til:

- Dette er av nasjonal betydning. Det er veldig rart: Vi stoler på at amerikanerne skal redde oss hvis det blir krig. Akkurat med coronasertifikat tror vi de er løgnere alle sammen. Det er noe som skurrer. Hadde det vært et veldig uorganisert land fra den tredje verden, hadde jeg skjønt det. Det er en av våre næreste allierte og nærmeste venner.

REISELIV: Jan Sortland mener Norge er i ferd med å bli den «vriene særingen». Foto: Aksel Jermstad / Norwegian Adventures
REISELIV: Jan Sortland mener Norge er i ferd med å bli den «vriene særingen». Foto: Aksel Jermstad / Norwegian Adventures Vis mer

Virke: - Uforståelig

Virke sier at de forventer at dette ryddes opp i raskt fra myndighetenes side.

- Det er helt uforståelig at myndighetene har brukt så lang tid på å finne en ordning som lar amerikanske og canadiske turister og forretningsreisende med vaksinepass komme inn i landet, sier Maria Østerhus Lobo, kommunikasjonssjef i Virke.

Lobo legger til at turister fra USA og Canada er blant de turistene som legger igjen mest penger i Norge.

- Så lenge passene lar seg verifisere er det ingen grunn til at reisende fra land utenfor EU skal nektes adgang til Norge. Det kan ikke forsvares, verken overfor reiselivsnæringen eller de som blir nektet innreise, slår Lobo fast.

Har igangsatt arbeid

Statssekretær i helsedepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), svarer følgende på spørsmål om hvorfor de amerikanske passene ikke er godkjent, og om det vurderes å gjøres en endring:

- Norge er koblet til EUs løsning for digitale coronasertifikater, som er en sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksine, test og gjennomgått sykdom. Coronasertifikater fra stadig flere land utenfor EU/EØS anses å samsvare med EUs sertifikat «EU digital COVID Certificate» og en rekke land er i dialog med EU om å få på plass løsninger som er verifiserbare i EØS. Norge aksepterer foreløpig kun slike sertifikater.

- Vi er kjent med at det fortsatt er utfordrende for forretningsreisende og turister fra land som ikke har EU-godkjent coronasertifikat å komme til Norge. Det er igangsatt et arbeid med å vurdere muligheten for å anerkjennelse av coronasertifikater fra noen tredjeland, legger han til.

I første omgang sees det på muligheten for å anerkjenne coronasertifikater fra Canada og USA, ifølge Bjørkholt.

- Disse landene har systemer for digitalt verifiserbare sertifikater og anerkjenner i dag coronasertifikater fra EU/Norge. Flere land vil etter hvert vurderes for anerkjennelse, og prosessen foregår fortløpende.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer