BERGEN (Dagbladet): - Det er triste greier. Etter en kamp i to år, trodde vi at 2022 skulle nærme seg en normal, sier Erik Fleischer Tønjum.
Han er administrerende direktør i Fleischer's Hotel på Voss. Et familiehotell som er drevet over fem generasjoner, siden 1864.
Han forteller at omsetningen i 2022 var ti millioner høyere enn 2021, men at strømkostnadene likevel gir et underskudd på 3,7 millioner mot i underkant av én million året før.
- Det føles som at det nå er folkets tur til å få svi, sier han.
Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle saker her.
På det høyeste har hotellet betalt en strømregning på 480 000 kroner for en måned. Samme måned omsatte de for 3,2 millioner.
- Det henger ikke sammen. Regjeringen sier at de følger situasjonen nøye. Men de er helt uten handlingskraft eller vilje. Lokalt næringsliv tappes for egenkapital som går rett inn i statskassa. Å sitte her og se på at pengene renner ut i strømregninger for å dekke statens ulmende konto, er helt meningsløst, rett og slett en skam.

Kroken på døra: - Synd
- Lurerispill
Det krever litt strøm å varme opp det ærverdige hotellet fra 1889, og Tønjum påpeker at få private familiebedrifter sitter på store pengebinger. Han frykter at kassa går tom.
- Blir ikke 2023 bedre så har det totalt rent ut 10 millioner. At staten ikke klarer å gjøre noe med strømprisen er ufattelig, når store deler av næringslivet ligger med hodet på blokka. Hvorfor er strømprisene i Europa billigere enn i Norge?, spør han.
Han forteller at det var estimert at hotellet skulle få 1,5 millioner kroner i lønnsstøtte som følge av pandemien, men at de endte opp med null kroner. Støtten ble ikke utbetalt for lønninger som betales etterskuddsvis, slik de fleste i reiselivsbransjen gjør. Fleischer's Hotel fikk 67 000 i støtte for desember med over 1 million i lønnskostnad.
- Det var et lurerispill fra regjeringen. Det er nødt til å skje noe nå. Men måten de har håndtert dette på, med lønnsstøtten og strømstøtten, det er meningsløst. Det er en motvilje til å ordne opp og de bryr seg ikke om familieeide bedrifter, sier han.

Vurderer oppsigelser: - Dramatisk
Hotellet fikk utbetalt 280 000 kroner i strømstøtte for 2022. Når snittprisen på strøm stiger med 10 øre, betyr det en merkostnad for hotellet på 300 000 kroner, påpeker Tønjum.
- Da ser man at dette ikke henger sammen, sier han.
- Vært beintøft
De fikk også 800 000 kroner til energitiltak, der pengene skal investeres. Så langt i 2023 har det vært en viss omsetningsvekst. Neste uke er det vinterferie på Vestlandet, men det redder trolig ikke inn det tapte.
Kundestrømmen er nemlig væravhengig. Den siste uka har det herjet storm, regn og mildvær. Det gjør nok at flere har sittet litt på gjerdet, antar han, selv om sola har kommet fram mot slutten av uka.
Før var det tre familiehoteller på Voss. Nå er Fleischer's Hotel eneste som er igjen.
- Vi prøver å holde produktkvaliteten oppe, men det koster penger. Det er ikke godt å si om familiehotellene overlever som nisjeprodukt. Det har vært beintøft i noen år. Vi har ingen rike onkler å ringe til eller en mulighet der vi kan stenge ned deler av driften. Det har vært krevende.

- Verre enn jeg trodde
For å bøte på de økte kostnadene, har de i likhet med andre i bransjen skrudd opp prisene.
- Det som før var minstepris for standardrom er nå minstepris for rom mot fjellet. Men konkurransesituasjonen på Voss, med Scandic, gjør at det er flere om beinet. Det er en utfordring i vinterhalvåret med stor overkapasitet på hotellsenger.
- Plan A, B og C
Statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth (Ap) i Næringsdepartementet sier at han har stor forståelse for at situasjonen oppleves som krevende for Fleischer's Hotel.
- Men jeg er også glad for at de har brukt denne anledningen til å investere i tiltak for energieffektivisering og fått støtte fra energitilskuddsordningen. Da bidrar Fleischer’s Hotel til å gjøre noe med problemet, og ikke bare med symptomet, nemlig at energi er en verdifull ressurs som vi må bruke mer effektivt i framtida. Fleischer’s Hotel var én av 3200 bedrifter som har fått til sammen 2,8 milliarder kroner i tilskudd til delvis dekning av strømkostnader og investering i energitiltak.

Krangler om alt: - Unødvendig
Han forklarer at energitilskuddsordningen var ment som en overgangsordning fram til skatteendringer som tilrettelegger for fastprisavtaler, trådte i kraft.
- Vi har jobbet hardt med å få i gang fastprismarkedet, og det er både plan A, B og C i møte med høye strømpriser for næringslivet. Det er først og fremst fastprisavtaler som kan gi bedriftene forutsigbarhet over tid. Vi kommer ikke til å komme med andre tiltak nå. Det vil slå beina under fastprismarkedet.
Tips oss om Bergen
Har du tips eller innspill fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor!