Kraftig kursfall for Gamestop:

Tapte 112 millioner på én dag

Keith Gill, en av Reddit-brukerne som inspirerte småinvestorer til å kjøpe Gamestop-aksjer i bøtter og spann, taper store verdier på denne ukas kursfall.

PAPIRTAP: Han hadde nok aldri pengene i hånda, men nylig falt Keith Gills Gamestop-verdier med 112 millioner kroner. Foto: Splash News / NTB
PAPIRTAP: Han hadde nok aldri pengene i hånda, men nylig falt Keith Gills Gamestop-verdier med 112 millioner kroner. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke smalt aksjen til selskapet Gamestop i været, drevet av småinvestorer i det populære Reddit-forumet «wallstreetbeat».

I flere måneder oppfordret daytradere til å kjøpe aksjen, fordi kjeden, som i hovedsak driver fysiske butikker, har signalisert at de vil utvide i digital retning.

Tapte millioner

Samtidig har svære hedgefond satset på at Gamestop ville synke i verdi. Alt dette kulminerte etterhvert i at aksjeprisen skjøt i været, og hedgefondene tapte mange milliarder dollar.

En av de ivrigste småinvestorene, som i flere måneder har oppfordret folk til å kjøpe Gamestop-aksjer, heter Keith Gill (34). På Reddit heter han DeepFuckingValue, mens han på YouTube har kanalen Roaring Kitty.

Her bidro han sterkt til at mange nok hev seg på Gamestop-trenden, og kjøpte aksjer og call-opsjoner i forrige uke, noe som førte til at prisen skjøt i været, skriver CNBC.

På Reddit deler han jevnlig informasjon hvordan det går med investeringen. Ifølge hans egne opplysninger satt han med 50 000 Gamestop-aksjer og 500 såkalte call-opsjoner da det tok av. Lukrativt i forrige uke, mye mindre lukrativt denne uka.

Ifølge Gill tapte han 13,6 millioner dollar på at Gamestop-aksjen tirsdag raste i verdi. Da falt aksjeprisen med 60 prosent.

Det kom i kjølvannet av en brutal mandag, der aksjeposisjonene til Gill ble verdt 5 millioner dollar mindre.

Overrasket investor

Likevel kan det være verdt å minne om at Gill, på tross av dette, har en urealisert gevinst på 7,5 millioner dollar på investeringen i Gamestop.

På tross av at Gill i flere måneder har oppfordret folk til å investere i Gamestop, kom hendelsene forrige uke som julekvelden på kjerringa for den 34 år gamle amerikanerne.

- Jeg forventet ikke dette. Denne historien er så mye større enn meg, sa Gill i et intervju med Wall Street Journal, som ble publisert før kursen begynte å falle for alvor.

Til avisa forklarer han at han ikke hadde som mål å få oppmerksomhet fra Kongressen, Sentralbanken, hedgefond eller media. Han forsøkte bare å gjøre en god investering, men har ingen problemer med å gi tommel opp til alle dem som fulgte i hans fotspor.

Mange av dem var drevet av et ønske om å straffe de store hedgefondene på Wall Street.

- Jeg støtter disse investorene, deres evne til å stautere et eksempel, sier Gill.

Selv beskriver han seg som en pappa med en internetthobby, aksjehandel altså, og en plastsklie på plenen foran huset han leier i Boston.

YouTube-kanalen startet han for å dele sine egne investeringsstrategier. Når det gjelder planer for framtida, så er han usikker, men han har lyst til å fortsette med YouTube-kanalen, og kanskje kjøpe et hus.

- Jeg trodde denne handelen ville bli en suksess, men jeg forventet aldri det som skjedde i løpet av uka, sier Gill.

Sjokkoppgang

Så spørs det om Gill selger og realiserer gevinsten, eller om han sitter med aksjene en stund til. De har som sagt falt voldsomt etter forrige ukes sjokkoppgang.

Det som da skjedde var at Reddit-investorene kjøpte det som heter call-opsjoner i rikt monn.

Det betyr at du kjøper opsjoner på aksjene, som koster mindre enn å kjøpe selve aksjen, men du får prisoppgangen ved å ha «opsjonen» til å kjøpe til en avtalt lavere pris. Her tjener man altså penger ved at aksjeprisen går opp.

De veddet på mange måter mot de store hedgefondene som hadde shortet Gamestop-aksjer. Shorting er å vedde på kursfall og tjene penger på at aksjene faller.

Dette gjør man ved at man låner aksjer, som man så selger umiddelbart. På et tidspunkt må man gi tilbake aksjen man har lånt, og da må man kjøpe den tilbake fra markedet. Om prisen har falt, får man aksjen billigere, og man har tjent penger.

Tapte milliarder

I forrige uke kom man da i en situasjon som kalles «shortsqueeze», for meklerhusene må alltid gå inn og kjøpe de underliggende aksjene som det kjøpes opsjoner på. Det førte til prisstigning, som igjen legger press på hedgefondene, som har shortet aksjer.

Hedgefondene taper, og må dermed kvittet seg med sine shortposisjoner. Det gjør de ved at de kjøper tilbake de shortede aksjene, noe som igjen driver prisen opp.

Konsekvensen av den enorme kursoppgangen var altså at hedgefond tapte flere milliarder dollar til sammen, mens en rekke unge investorer kunne innkassere en slags lottogevinst.

Aksjen var oppe i så mye som 482 dollar i forrige uke, men var før børsåpning onsdag nede i 90 dollar.

- Vil være brutalt

At aksjekursen nå har falt kraftig igjen, tilsier at de store hedgefondene nå har kvittet seg med sine shortposisjoner, skriver The Guardian.

CNN peker også på det faktum at meklerhuset Robinhood, som driver appen Reddit-investorene bruker, og andre forhandlere, har lagt begrensninger på hvor mange Gamestop-aksjer man kan kjøpe.

Noen spår også at det hele kan ende dårlig for dem som har hevet seg på Gamestop-bølgen underveis.

- Gamestopp-aksjene vil falle tilbake til 20 dollar før eller seinere når denne manien har avtatt. Med hedgefondene dekket, vil tilbakefallet være brutalt, sier Neil Wilson, markedsanalytiker hos Markets.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer