Tapte 1637 milliarder kroner

Oljefondet hadde en negativ avkastning på 14,1 prosent i et 2022 oljefondssjefen kaller «uvanlig».

TAP: Oljefondet og Nicolai Tangen hadde en negativ avkastning på 1637 milliarder kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAP: Oljefondet og Nicolai Tangen hadde en negativ avkastning på 1637 milliarder kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet tapte 1637 milliarder kroner i fjor, heter det i en pressemelding.

Det utgjør en negativ avkastning på minus 14,1 prosent.

For å sette tallet i perspektiv så utgjør tapssummen omtrent et statsbudsjett.

- Vi er investert i over 9000 selskaper. Vi har ingen steder å gjemme oss, sier oljefondets leder Nicolai Tangen.

Russland-problemer

En ting som fikk mye oppmerksomhet for et år siden var oljefondets investeringer i Russland. Det ble bestemt at fondet skulle trekke seg helt ut.

Men det er ikke gjort i en håndvending.

FASTLÅST: -Praktiske problemer gjør at Oljefondet ikke er ute av Russland, sier nestleder Trond Grande (t.v.). her sammen med Nicolai Tangen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FASTLÅST: -Praktiske problemer gjør at Oljefondet ikke er ute av Russland, sier nestleder Trond Grande (t.v.). her sammen med Nicolai Tangen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi er ikke ute av Russland. Vi er helt fastlåst på grunn av sanksjoner, sier fondets nestleder Trond Grande.

Nestlederen forklarer at det er et rent praktisk problem.

- Depotbanken vi er bruker er under sanksjoner og kan derfor ikke bistå. Situasjonen er derfor helt fastlåst, ved at vi verken kan selge eller kjøpe, sier Grande.

Tangen legger til:

- Vi kan heller ikke vite om en eventuell kjøper er under sanksjoner. Selger vi til noen som er sanskjonert, så bryter jo vi sanksjonene, så det er heller ikke mulig.

- Uvanlig

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var minus 15,4 prosent, på renteinvesteringene minus 12,1 prosent, mens investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 0,1 prosent.

- Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon, og stigende renter. Dette påvirket både aksjemarkedet og rentemarkedet negativt på samme tid, noe som er uvanlig. Samtlige aksjesektorer hadde negativ avkastning bortsett fra energi, sier Tangen.

Fondets nestleder Trond Grande minner om at fondet er investert en 20, kanskje 30, års horisont.

- Så fjorårets historiske aksjetap må ses i lys av dette, og vi må være forberedt på slike svingninger, framholder nestlederen i oljefondet.

Oljefondet trekker også fram at kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av året. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 642 milliarder kroner.

Fondet ble til sammen tilført 1085 milliarder kroner i 2022. Det er uten sammenlikning den høyeste årlige tilførselen til fondet i historien.

Ved årsskiftet hadde fondet en verdi på 12 249 milliarder kroner.

Oljefondets verdi i skrivende stund er 13 300 milliarder kroner.

Teknologitap

En sektor som fikk kjørt seg skikkelig i 2022 var teknologisektoren. Under pressekonferansen tirsdag viste oljefondet fram en oversikt over de teknologiselskapene som hadde bidratt mest til den negative avkastningen.

De seks selskapene som påvirket resultatet mest negativt var:

  • Amazon (minus 56 milliarder kroner).
  • Meta (minus 52 milliarder kroner).
  • Tesla (minus 47 milliarder kroner)
  • Alphabet (minus 47 milliarder kroner).
  • Apple (minus 43 milliarder kroner).
  • Microsoft (minus 42 milliarder kroner).

Med andre utgjorde de seks teknologigigantene tap 287 milliarder, eller 17,5 prosent av oljefondets samlede negative avkastning.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache peker også på den utfordrende situasjonen i verden, og sier at «fred og stabilitet ikke kan tas for gitt».

- Jeg er imponert over arbeidsinnsatsen og resultatene fra fondets ansatte i 2022, sier Wolden Bache.

Hamstret Tesla-aksjer

Natt til i dag offentliggjorde også oljefondet status på alle investeringer ved utgangen av 2022.

En av tingene som er verdt å merke seg er at fondet aldri har eid flere aksjer i elbilprodusenten Tesla enn ved utgangen av 2022, i et år hvor Teslas aksje stupte.

Oljefondet økte aksjeposten fra 0,73 til 0,87 prosent, skriver DN. På tross av dette var verdien av oljefondets investering i Tesla mer enn halvert ved utgang av 2022 - til 33,4 milliarder kroner.

Siden årsskiftet har riktignok pila snudd for Tesla. Aksjekursen har så langt i år steget med 54,2 prosent.

Under tirsdagens pressekonferanse fikk oljefondsjefen spørsmål om vi nå kan se det samme som etter finanskrisa, da oljefondet ble en stor vinner i gjeninnhentingen, fordi de kjøpte riktige aksjer på billigsalg.

- Det er tidlig å si. Men med innhentingen i andre halvår i fjor og så langt i år, så er vi opp 5 prosent. Utbyttet i år er mer usikkert enn vanlig. Usikkerheten er enorm, sier Tangen.

Om det var nedgang på noen fronter i 2022, så klarte oljefondet å sikre seg ekstra gevinst i energimarkedet. Dette gjorde de ved å handle aksjer i 2021, som de fikk hyggelig utbytte av i 2022.

- Dette viser verdien av å gjøre det motsatte av det andre investorer gjør - kjøpe når andre selger, sier Tangen, som ikke er like begeistret for å oppleve det motsatte.

- Det er ekstremt frustrerende å kjøpe når aksjeverdien er på topp.

Fondet eier en andel i mer enn 9 300 selskaper over hele verden. I gjennomsnitt eier fondet 1,3 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer