USA:

Tapte 170 milliarder på få dager

«Ukjent» børshai sendte sjokkbølger gjennom Wall Street.

MILLIARDSMELL: Bill Hwang (t.h.) tapte svimlende summer på kort tid. Foto: Emile Wamsteker / Bloomberg / Getty Images
MILLIARDSMELL: Bill Hwang (t.h.) tapte svimlende summer på kort tid. Foto: Emile Wamsteker / Bloomberg / Getty Images Vis mer
Publisert

Helt inntil nylig satt finansmannen Bill Hwang på en av de største formuene på Wall Street. Han skal ha vært god for hele 170 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Den relativt ukjente 57-åringen sendte sjokkbølger gjennom et samlet amerikansk finansmiljø da han tapte alt i løpet av få dager.

Amerikansk drøm

Siden Hwang ankom USA som student fra Sør-Korea på 80-tallet, har han klatret oppover i finansbransjen, skriver New York Times.

Sammen med blant annet norske Ole Andreas Halvorsen ble han tatt under vingen av Julian Robertson i selskapet Tiger Management på 2000-tallet. Gjengen som ble trent av Robertson den gangen skal ha blitt kalt for «tigerguttene».

Etter noen år i New York dannet han på 2000-tallet sitt eget hedgefond, Tiger Asia.

På et punkt hadde fondet eiendeler opp mot 10 milliarder dollar, men gikk i vasken i 2012, som følge av en innsidehandelssak. Hwang ble idømt en millionbot, og utestengt fra å handle på børs i flere asiatiske land.

Dette tilbakeslaget gjorde at Hwang måtte tenke nytt. Han skal, ifølge Bloomberg, ha brukt 200 millioner dollar som var til overs fra det havarerte hedgefondet, til å opprette investeringsfondet Archego i 2013.

Denne gang skulle han investere på det amerikanske markedet.

Internettaksjer

Det var i Archego det virkelige milliardeventyret startet. Hwangs personlige formue skjøt fart etter noen svært vellykka investeringer i høytflygende amerikanske internettaksjer, som Netflix, LinkedIn og Amazon.

Han skal ha tviholdt på aksjene i flere år mens de mangedoblet seg, opplyser en kilde nær selskapet, ifølge Forbes.

- Hwang er virkelig en av verdens beste investorer, legger han til.

Smellen

Etter hvert som Archego vokste, ble firmaet en svært lukrativ klient for investeringsbanker, og de bestemte seg for å omfavne Hwang.

I år ser det ut til at Hwang har gjort noen svært risikofylte investeringer, med lånte penger. I midten av mars i år skal Hwang ha begått generaltabben alle aksjenybegynner advares mot: Han la alle eggene i én kurv.

Ifølge flere medier plasserte Hwang 20 milliarder dollar, 170 milliarder kroner, i noen få medieselskaper, blant annet i Discovery og ViacomCBS. I sistnevnte skal han ha vært største institusjonelle aksjonær.

Få visste om Hwangs totale eksponering, siden aksjene stort sett ble holdt gjennom såkalte «total return swaps». Det betyr at bankene framstår som eier mens Hwang sitter på eksponeringen.

Det er gevinst å hente om aksjen stiger, men om den synker må selskapet betale tilbake til bankene.

I stedet stupte ViacomCBS-aksjen, og långiverne krevde pengene sine. Da Archegos ikke kunne betale, grep de eiendelene og solgte dem, noe som førte til en av de største implosjonene fra et verdipapirforetak siden finanskrisen i 2008, ifølge New York Times.

Dermed forduftet Hwangs personlige gigantformue, nærmest over natta.

Beskjeden livsstil

I motsetning til en del andre gigarikinger, skal ikke Hwang være av typen som veiver med armene.

Han skal ha en forholdsvis nøktern livsstil, der han kjører en Hyundai SUV og bor i et hus i utkanten av New Jersey, som ifølge New York Times omtales som beskjedent for Wall Street-folk.

- Jeg vokste opp i en pastorfamilie. Vi var fattige, sa han i 2019, ifølge Bloomberg. Han la til at han kunne levd mer i luksus enn han gjør.

Han skal ha balansert livet som en risikovillig børsgambler, med et tradisjonelt familieliv der han er svært aktiv i den lokale kirka.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer