Tapte 374 milliarder

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, tapte i tredje kvartal 374 milliarder kroner.

OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen er direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OLJEFONDSJEF: Nicolai Tangen er direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen legger Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, fram sin tredje kvartalsrapport.

Rapporten viser at oljefondet tapte 374 milliarder kroner, noe som tilsvarer en avkastning på minus 2,1 prosent.

- Aksjemarkedet har hatt et svakt kvartal sammenlignet med de to foregående. Det var særlig sektorene teknologi, industri og varige konsumvarer som bidro negativt til resultatet.

Det sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, i en pressemelding.

Krona ble styrket

Videre falt fondets markedsverdi med 499 milliarder kroner til 14 801 milliarder kroner per 30. september 2023.

70,6 prosent av fondet var da investert i aksjer, 27,1 prosent i rentepapirer, 2,2 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

I perioden juli til september styrket kronekursen seg mot flere av hovedvalutaene. Disse valutabevegelsene bidro til å redusere fondets verdi med 264 milliarder kroner.

I tredje kvartal ble det tilført 139 milliarder kroner til fondet.

- Blir tøffere

Oljefondet har vokst seg stort siden de første investeringene ble gjort i 1996.

Men etter at halvårsrapporten ble publisert i august, kom oljefondsjef Nicolai Tangen med advarsler om at den eventyrlige veksten ikke ville komme til å forsette i samme takt fremover.

- Vi må belage oss på at det blir litt tøffere, sa Tangen under et arrangement på Arendalsuka.

Det første halvåret var preget av en sterk oppgang i det globale aksjemarkedet. I løpet av sommeren og høsten har dette gått tilbake.

Et av verdens største

Oljefondet er et av verdens største fond, og er andelseier i over 9000 selskaper i over 70 land. Noen av disse selskapene er Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung.

I gjennomsnitt eier fondet 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Ifølge Norges Banks eget telleverk på nett har oljefondet tirsdag morgen en markedsverdi på over 15 034 milliarder norske kroner.

Fondet passerte 10 000 milliarder kroner i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer