Tapte milliarder på vaksine-veddemål

Mandag kom gladnyheten «hele verden» har ventet på. Men for noen var det en enorm nedtur.

GJENNOMBRUDD: Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. Det kan være godt nytt for verdensøkonomien, men elendig nytt for mange spekulanter. Foto: University of Maryland School of Medicine
GJENNOMBRUDD: Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. Det kan være godt nytt for verdensøkonomien, men elendig nytt for mange spekulanter. Foto: University of Maryland School of Medicine Vis mer
Publisert

Det framsto kanskje som et sikkert veddemål, men det store antallet risikovillige investorer som hadde shortet aksjer i europeisk reiseliv- og banksektor tapte milliarder av kroner mandag.

Kort fortalt betyr shorting å vedde på kursfall, og tjene penger på at aksjene faller. Det gjør man ved å selge lånte aksjer, for så å kjøpe aksjene tilbake på lavere kurser.

Men mandag kunngjorde den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. På verdens børser bærer nyheten bud om en økonomisk opptur.

- Alt annet enn fantastisk

Det var derfor ikke overraskende at reiseliv og banksektoren, som har blitt brutalt rammet av coronakrisa, fikk en umiddelbar oppsving på europeiske børser. Nedturen var imidlertid enorm for alle som hadde sikret seg en shortposisjon.

Ifølge markedsanalytikerne i Ortex Analytics var tapene på svimlende 4,5 milliarder norske kroner mandag, ifølge Sky News. Situasjonen forverret seg ytterligere for tipperne på tirsdag, da aksjekursene fortsatte å stige.

Rolls-Royce, cruisegiganten Carnival og flygiganten IAG er blant de største børsvinnerne etter mandagens vaksinenyhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer