Tapte milliarder på vaksine-veddemål

Mandag kom gladnyheten «hele verden» har ventet på. Men for noen var det en enorm nedtur.

GJENNOMBRUDD: Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. Det kan være godt nytt for verdensøkonomien, men elendig nytt for mange spekulanter. Foto: University of Maryland School of Medicine
GJENNOMBRUDD: Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. Det kan være godt nytt for verdensøkonomien, men elendig nytt for mange spekulanter. Foto: University of Maryland School of Medicine Vis mer
Publisert

Det framsto kanskje som et sikkert veddemål, men det store antallet risikovillige investorer som hadde shortet aksjer i europeisk reiseliv- og banksektor tapte milliarder av kroner mandag.

Kort fortalt betyr shorting å vedde på kursfall, og tjene penger på at aksjene faller. Det gjør man ved å selge lånte aksjer, for så å kjøpe aksjene tilbake på lavere kurser.

Men mandag kunngjorde den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech at vaksinen de har jobbet med sammen, ser ut til å være vellykket. På verdens børser bærer nyheten bud om en økonomisk opptur.

- Alt annet enn fantastisk

Det var derfor ikke overraskende at reiseliv og banksektoren, som har blitt brutalt rammet av coronakrisa, fikk en umiddelbar oppsving på europeiske børser. Nedturen var imidlertid enorm for alle som hadde sikret seg en shortposisjon.

LEGE FORKLARER: Lege og doktorgradskandidat Ane Marie Anderson fra Oslo Universitetssykehus svarer på de ulike konspirasjonsteoriene om vaksine som florerer i ulike kanalarer på nettet. Video: Faktisk.no. Reporter: Øystein Tronsli Drabløs. Foto: Dea Hovet Vis mer

Ifølge markedsanalytikerne i Ortex Analytics var tapene på svimlende 4,5 milliarder norske kroner mandag, ifølge Sky News. Situasjonen forverret seg ytterligere for tipperne på tirsdag, da aksjekursene fortsatte å stige.

Rolls-Royce, cruisegiganten Carnival og flygiganten IAG er blant de største børsvinnerne etter mandagens vaksinenyhet.

- Mens Pfizer beskrev gårsdagen (mandag) som en fantastisk dag for vitenskapen og for menneskeheten, var dagen alt annet enn fantastisk for short-selgerne som tilsynelatende ble tatt på senga av markedsjusteringen, sier Ortex-grunnlegger Peter Hillerberg i en uttalelse.

Eksempel på shorting:

La oss si at Per eier en aksje som koster 100 kroner i dagens marked. Kari låner denne aksjen av Per, og lover å betale tilbake med én aksje om tre måneder, men selger aksjen umiddelbart i markedet til 100 kroner.

Når tre måneder er gått har kursen sunket til 80 kroner. Kari kjøper aksjen tilbake til denne prisen og leverer den til Per slik hun lovet. Siden Kari opprinnelig fikk 100 for aksjen, og nå kjøper den tilbake for 80, så har hun tjent 20 kroner.

Dersom kursen derimot har steget, vil Kari tape penger.

Kilde: SNL

Svimlende summer

Nyhetsbyrået Reuters har etterspurt uttalelser fra flere hedgefond med betydelige shortposisjoner. Ingen av dem har ønsket å uttale seg.

VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Siden coronapandemien for alvor utløste en økonomisk krise i mars og fram til 6. november, hadde short-selgere tjent svimlende 17 milliarder kroner på å vedde mot bankaksjer, ifølge et Ortex-anslag.

Fortsatt er det mange som krysser fingrene for en ny nedtur, ifølge Reuters. Analytikere i Barclays har imidlertid ikke nevneverdig tro på at det vil skje.

- Bedriftene som har blitt hardest rammet av krisa, har ennå ikke kommet seg tilbake fra de laveste nivåene. De kan derfor ende opp som de største vinnerne dersom vaksinen er vellykket, heter det i et Barclays-notat.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer