Tapte mot Oslo Børs

Statseide selskaper tapte så det sang mot markedet i fjor.

STATENS EIERBERETNING: Næringsminister Iselin Nybø la fram statens eierberetning for 2019. Video: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapene på Oslo Børs der staten er inne som eier ga en avkastning på 3,9 prosent i fjor - langt under børs-gjennomsnittet på 16,5 prosent.

- De siste fem årene har den børsnoterte portefølgen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 11,3 prosent. Det er hakket over hovedindeksen på Oslo Børs, som de siste fem årene har gitt en avkastning på 10,1 prosent, sa næringsminister Iselin Nybø (V) da hun la fram statens eierberetning for 2019.

Utbytte

- Utbyttet til staten for alle selskapene samlet er foreløpig anslått til 41,5 milliarder kroner. Det er omtrent på nivå med gjennomsnittet for de siste fem årene, sier Nybø.

Verdien av statens eierandeler i alle statseide selskaper beløper seg nå til 974 milliarder kroner.

Flere kvinner

- Antall kvinnelige ledere har økt markant. Andelen kvinnelige administrerende direktører var 40 prosent ved utgangen av 2019. Det er en økning på 11 prosentpoeng fra året før, sier Nybø under presentasjonen.

Gjennomsnittelig andel kvinner i konsernledelsen var 42 prosent, mens nivået under var 39 prosent. Antall kvinnelige ledere i det nest høyeste sjiktet ligger 5 prosentpoeng høyere enn i 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.