Tapte mot Oslo Børs

Statseide selskaper tapte så det sang mot markedet i fjor.

STATENS EIERBERETNING: Næringsminister Iselin Nybø la fram statens eierberetning for 2019. Video: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapene på Oslo Børs der staten er inne som eier ga en avkastning på 3,9 prosent i fjor - langt under børs-gjennomsnittet på 16,5 prosent.

- De siste fem årene har den børsnoterte portefølgen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 11,3 prosent. Det er hakket over hovedindeksen på Oslo Børs, som de siste fem årene har gitt en avkastning på 10,1 prosent, sa næringsminister Iselin Nybø (V) da hun la fram statens eierberetning for 2019.

Utbytte

- Utbyttet til staten for alle selskapene samlet er foreløpig anslått til 41,5 milliarder kroner. Det er omtrent på nivå med gjennomsnittet for de siste fem årene, sier Nybø.

Verdien av statens eierandeler i alle statseide selskaper beløper seg nå til 974 milliarder kroner.

Flere kvinner

- Antall kvinnelige ledere har økt markant. Andelen kvinnelige administrerende direktører var 40 prosent ved utgangen av 2019. Det er en økning på 11 prosentpoeng fra året før, sier Nybø under presentasjonen.

Gjennomsnittelig andel kvinner i konsernledelsen var 42 prosent, mens nivået under var 39 prosent. Antall kvinnelige ledere i det nest høyeste sjiktet ligger 5 prosentpoeng høyere enn i 2018.

Kvinneandelen blant aksjonærvalgte styremedlemmer var 47 prosent.

Samfunnsansvar

Lederlønninger og samfunnsansvar er noen av temaene i statens eierskapsberetning som ble lagt fram i dag.

Statens eierskapsberetning viser blant annet godtgjørelser til styrene og toppsjefene i 73 selskaper som er direkte eid av staten.

Selskapenes oppfyllelse av statens forventninger på bærekraft og ansvarlig virksomhet skal også framgå av eierberetningen.

Lederlønninger

Børsen kunne i fjor fortelle at staten ga toppsjefene i 15 større statlige selskaper en lønnsvekst på 10 prosent eller mer i løpet av 2018.

«Galskap ute av kontroll», tordnet Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland, mens LO-leder Hans Christian Gabrielsen slo fast «totalt uakseptabelt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer