Jonas Gahr Støre:

Tar æren for nye tiltak

På Aps initiativ er Sp, Frp, Ap og SV i ferd med å utforme detaljene i en egen krisepakke forhandlet fram uten regjeringspartiene. De fortsetter forhandlingene til tross for at regjeringen allerede har innfridd flere av deres krav.

ENIGE: Sylvi Listhaug (Frp), Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken, sammen med Senterpartiet forhandler om egne økonomiske tiltak på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB
ENIGE: Sylvi Listhaug (Frp), Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken, sammen med Senterpartiet forhandler om egne økonomiske tiltak på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Aps initiativ er Sp, Frp, Ap og SV i ferd med å utforme detaljene i en egen krisepakke forhandlet fram uten regjeringspartiene. De fortsetter forhandlingene til tross for at regjeringen allerede har innfridd mange av deres krav.

Opposisjonspartiene Ap, Sp, Frp og SV, som til sammen har flertall på Stortinget, fortsetter å forhandle om nye corona-tiltak for arbeids og næringslivet.

Det gjør de selv om regjeringen allerede har innfridd en rekke av deres krav. De fire partiene tar sikte på å legge fram noen felles tiltak mandag eller tirsdag neste uke.

- Samtalene pågår. Vi har møttes i går og vi skal møtes i dag, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Tar æren for endringer

Regjeringen har denne uka forlenget den forhøyede dagpengesatsen ut juli, forlenget permitteringsperioden og retten til dagpenger og den midlertidige kompensasjonsordningen for selvstendige og frilansere. Støre er ikke i tvil om at det er opposisjonen som har presset dette fram.

- I helga argumenterte statsministeren mot å forlenge permisjonstiden. Mandag forlenget hun den og nå ble også den forhøyede dagpengesatsen forlenget. Det er et resultat av at Ap har fått med seg de andre partiene på å vise hvor flertallet ligger. Regjeringen må gi seg i møte med demokratiet, sier Støre.

Han mener de presses fra skanse til skanse:

- Det er det vi ser. Men jeg velger å se den positive siden av det. Når resultatet er bedre så hilser vi det velkommen og harselerer ikke med det.

Feriepengkrav

Nå innførte de også strengere tiltak for å hindre importsmitte, noe både Frp og Ap har etterspurt. Når dette nå er innfridd, er Ap-lederne klar på hva han mener må være neste boks som krysses av:

- Hvis regjeringen skal komme med en ny innrømmelse, så er det å gi permitterte og ledige retten til å tjene opp feriepenger. Dette var en rett de fjernet i 2015, uten at det var så mye oppmerksomhet om det. Men nå kan det omfatte 300 000 nordmenn. Mens vi andre kan feriere i Norge og der det er mulig, må de som har den tyngste børa bli stående uten. Det er usolidarisk og det bør rettes opp. Vi trenger en mer rettferdig krisepolitikk, sier Støre.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at det er opposisjonen som har presset fram forlengelsene av tiltakene.

- Vi er opptatt av god kontakt med Stortinget, men regjeringen har hele tiden sagt at vi fortløpende vurderer hvilke tiltak som er riktige og nødvendige for å ta Norge trygt ut av koronakrisen. Vi har underveis gjort flere endringer i regelverkene for å hjelpe både arbeidstakere og arbeidsgivere gjennom krisen. Det kommer vi til å fortsette med, sier han.

Han mener forlengelsene regjeringen har lagt fram denne uka viser at de fortsetter å justere tiltakene ut fra smittesituasjonen. Om feriepengene sier han følgende:

- Ferietillegget på dagpenger ble i sin tid innført for at de som mottok dagpenger skulle kunne ta ferie uten å tape økonomisk. I stedet har vi i dag en ordning hvor langtidsledige faktisk får ta fire uker ferie mens de mottar dagpenger.

Tiltak for næringslivet

Om hele firerbanden vil stille seg bak feriepengekravet, er uvisst. Hva som blir resultatet av de konkrete forhandlingene på Stortinget, vil ikke Støre gå inn på nå. Dette har ikke tidligere vært Frp-politikk, og Frp har ikke svart Dagbladet på om dette er noe de vil gå med på.

Etter det Dagbladet forstår er de enige fire partiene enige om at det må gjøres noe med kompensasjonsordningen for næringslivet, slik at den treffer bedre. Mindre bedrifter som kafeer og restauranter er blant bransjene der ordningen må gjøres mer treffsikkert.

De mener også at støtteordningene for næringslivet må forlenges.

- Det handler om å tette hull der vi har erfart at det er mangler. Vi må ha tiltak som er mer treffsikre og mer rettferdige, sier Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer