Privatfly-bonanza

Tar av i Davos: - Hykleri

Elitekonferansen World Economic Forum i Davos utløser intens bruk av privatfly.

TOPPMODELL: Dassault Falcon 8X business jet har stor rekkevidde og er regnet som noe av det ypperste du kan kjøpe når du er på jakt etter et privatfly. Foto: Jelle van der Wolf, Alamy Stock Photo / NTB
TOPPMODELL: Dassault Falcon 8X business jet har stor rekkevidde og er regnet som noe av det ypperste du kan kjøpe når du er på jakt etter et privatfly. Foto: Jelle van der Wolf, Alamy Stock Photo / NTB Vis mer
Publisert

De neste dagene samles 2500 milliardærer, statsledere, toppledere og lobbyister seg i den sveitsiske alpebyen Davos.

Flere har gjort et poeng av at konferansen World Economic Forum (WEF) slutter opp om ambisiøse klimamål, samtidig som mange av verdens rikeste og mektigste personer reiser til og fra med privatfly.

Nå avslører en fersk rapport ikke bare omfanget av de private flyreisene, men også det faktum at svært mange av disse flyreisene skjer over korte avstander.

Det går ikke upåaktet hen.

- Gidder ikke

- Europa opplever den varmeste januarmåneden noensinne. Samtidig strømmer de rike og mektige til Davos i ultraforurensende, sosialt urettferdige privatfly for å diskutere klima og ulikhet bak lukkede dører, sier kampanjeleder Klara Maria Schenk i Greenpeace.

Hun legger til at Davos har en aldeles utmerket togstasjon.

KØ: Eliten flyr privatfly til og fra, og sverger til limousinservice internt i landsbyen. Slik blir det kø av. Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB
KØ: Eliten flyr privatfly til og fra, og sverger til limousinservice internt i landsbyen. Slik blir det kø av. Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB Vis mer

- Likevel gidder ikke disse folkene ta toget, og det for turer helt ned i 21 kilometers avstand. Også er det liksom disse folka som skal løse verdens største problemer, tilføyer hun forarget.

Kartleggingen som er utført av analytiker og rådgivningsfirmaet CE Delft, viser at det ble utført 1040 operasjoner med privatfly i forbindelse med det forrige WEF, som ble arrangert i mai i fjor.

Det tilsvarer noe mer enn 500 landinger og avganger - inkludert flyplassene i Zürich, Genève og Basel - noe som er en fordobling av trafikken med privatfly sammenliknet med dagene før og etter WEF.

- Hykleri i verdensklasse

CD Delft har laget rapporten på oppdrag fra Greenpeace.

Deres analyse beregner også at klimautslippene tar helt av under WEF. Nærmere bestemt førte flytrafikken under fjorårets konferanse til et merutslipp på 9700 tonn CO₂.

Dassault Falcon 8X businessjet har kapasitet til å fly fra USA til Europa, eller Eurpa - Asia non stop. Foto: Jelle van der Wolf, Alamy Stock Photo / NTB
Dassault Falcon 8X businessjet har kapasitet til å fly fra USA til Europa, eller Eurpa - Asia non stop. Foto: Jelle van der Wolf, Alamy Stock Photo / NTB Vis mer

Det tilsvarer utslippene fra 350 000 privatbiler gjennom ei uke.

Videre ble det avdekket at over halvparten av privatflyturene var kortdistanseflyginger:

53 prosent av flyturene til og fra Davos og omegn var 750 kilometer eller kortere, og 38 prosent hadde lagt bak seg en tur på 500 kilometer eller kortere. Den korteste turen som ble registrert var på 21 kilometer.

- 80 prosent av verdens befolkning har aldri fløyet, men lider under klimaendringene som blant annet forårsakes av flybransjens utslipp. Samtidig hevder WEF å støtte Paris-avtalens mål om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader. Det gjør denne årlige privatflybonanzaen til et usmakelig hykleri i verdensklasse, tordner Schenk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer