Coronavaksine

Tar avstand fra Trump

Legemiddelprodusenten Pfizer melder mandag om gjennombrudd i utviklingen av coronavaksinen. Trump-administrasjonen skryter, men nå prøver selskapet å distansere seg fra regjeringen tross massiv avtale.

SMITTET: Donald Trump er smittet av sykdommen han har harselert med en rekke ganger. Video: AP / The White House / NTB. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med det grandiose navnet «Warp Speed» skulle amerikanske myndigheter i samarbeid med verdens ledende legemiddelselskaper i landet utvikle en trygg og effektiv coronavaksine på rekordtid.

I dag kom giganten Pfizer med nyheter som har sendt verdens børser til himmels og generelt generert optimisme om en vei ut av coronapandemien.

Selskapet hevder vaksinen er 90 prosent effektiv. Den er nå i fase tre av utviklingen og testes dermed på en stor gruppe mennesker.

- Gode nyheter

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier 70-80 prosent er et veldig høyt tall.

- Så det er gode nyheter, dette, sier Guldvog.

USAs fremste smittevernrådgiver, Anthony Fauci, omtaler resultatene som ekstraordinære. Dow Jones-indeksen i New York gikk opp 5,4 prosent mandag ettermiddag, Oslo Børs steg over 4 prosent.

Vaksinenyheten ses på som det kanskje største gjennombruddet i coronavaksinearbeidet så langt.

Visepresident i USA og leder av Donald Trumps coronagruppe, Mike Pence, kom mandag ettermiddag med følgende Twitter-melding.

«Store nyheter. Som følge av det offentlig-private samarbeidet satt i gang av Donald Trump, annonserte Pfizer i dag at coronavaksinen deres i tester er effektiv og motvirker infeksjon i 90 prosent av tilfellene», skriver Pence.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.