Coronavaksine

Tar avstand fra Trump

Legemiddelprodusenten Pfizer melder mandag om gjennombrudd i utviklingen av coronavaksinen. Trump-administrasjonen skryter, men nå prøver selskapet å distansere seg fra regjeringen tross massiv avtale.

SMITTET: Donald Trump er smittet av sykdommen han har harselert med en rekke ganger. Video: AP / The White House / NTB. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med det grandiose navnet «Warp Speed» skulle amerikanske myndigheter i samarbeid med verdens ledende legemiddelselskaper i landet utvikle en trygg og effektiv coronavaksine på rekordtid.

I dag kom giganten Pfizer med nyheter som har sendt verdens børser til himmels og generelt generert optimisme om en vei ut av coronapandemien.

Selskapet hevder vaksinen er 90 prosent effektiv. Den er nå i fase tre av utviklingen og testes dermed på en stor gruppe mennesker.

- Gode nyheter

WARP SPEED: Donald Trumps prestisjeprosjekt om å utvikle en coronavaksine kan se ut til å bli vellykket, men selskapet som ligger lengst framme i løypa, prøver nå å ta avstand fra presidenten. Her med general Gustave Perna, som har ledet operasjonen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
WARP SPEED: Donald Trumps prestisjeprosjekt om å utvikle en coronavaksine kan se ut til å bli vellykket, men selskapet som ligger lengst framme i løypa, prøver nå å ta avstand fra presidenten. Her med general Gustave Perna, som har ledet operasjonen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier 70-80 prosent er et veldig høyt tall.

- Så det er gode nyheter, dette, sier Guldvog.

USAs fremste smittevernrådgiver, Anthony Fauci, omtaler resultatene som ekstraordinære. Dow Jones-indeksen i New York gikk opp 5,4 prosent mandag ettermiddag, Oslo Børs steg over 4 prosent.

Vaksinenyheten ses på som det kanskje største gjennombruddet i coronavaksinearbeidet så langt.

Visepresident i USA og leder av Donald Trumps coronagruppe, Mike Pence, kom mandag ettermiddag med følgende Twitter-melding.

GIGANT: Legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNtech står bak utviklingen. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
GIGANT: Legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNtech står bak utviklingen. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer

«Store nyheter. Som følge av det offentlig-private samarbeidet satt i gang av Donald Trump, annonserte Pfizer i dag at coronavaksinen deres i tester er effektiv og motvirker infeksjon i 90 prosent av tilfellene», skriver Pence.

- Fantastiske nyheter

Trump er tilsynelatende også fornøyd.

«AKSJEMARKEDET OPP. VAKSINE KOMMER SNART. MELDT OM 90 PROSENTS EFFEKTIVITET. SÅ FANTASTISKE NYHETER», skriver presidenten.

STRENGE REGLER: Monica Mæland har tiltro til at politiet gjør konkrete vurderinger når det kommer til å bøtelegge de som holder fester i Oslo. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Visepresident Pence og coronagruppa skal etter planen holde en pressekonferanse i kveld, for første gang siden 20. oktober. Samtidig er over 10 millioner amerikanere blitt smittet, og 238 000 er døde som følge av viruset.

De siste ukene før valget samlet også Donald Trump hundretusener til gigantiske folkemøter i store deler av landet. Der sto folk tett i tett. De flesten uten munnbind. Trumps stabssjef Mark Meadows uttalte selv at amerikanske myndigheter ikke skulle kontrollere coronaviruset, men jobbe mot vaksiner og effektiv behandling.

20 milliarder

Fakta om Pfizer-vaksinen

  • Mandag kunngjorde den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech at covid-19-vaksinen de utvikler sammen, ser ut til å være vellykket.
  • Vaksinen er i fase 3, som er siste testfase før den kan bli godkjent. De første testresultatene viser at vaksinen er 90 prosent effektiv. Det vil si at 90 prosent av de vaksinerte er beskyttet mot coronaviruset.
  • Effekten av vaksinen for vanlig sesonginfluensa varierer fra år til år, men i gjennomsnitt har den vært cirka 60 prosent effektiv, ifølge norske helsemyndigheter. Den amerikanske legemiddeletaten FDA krever en effekt på minst 50 prosent for å godkjenne covid-19-vaksinen.
  • 43 538 personer har deltatt i studien av den nye vaksinen til Pfizer og BioNTech. Foreløpig har det ikke blitt avdekket grunn til alvorlige bekymringer om tryggheten til vaksinen, opplyser selskapene.
  • 94 av dem som har deltatt i studien, har likevel utviklet covid-19-sykdom. For å få nok data til å søke om godkjenning, må legemiddelselskapene vente til enda flere har fått påvist smitte, skriver selskapene. Dette vil trolig skje allerede i tredje uke i november.
  • Nyheten om vaksinen har ført til børsoppgang over hele verden.
  • Vaksinen er en av mange som for tiden testes ut. Minst 11 vaksiner har nådd fase tre, ifølge en oversikt fra New York Times.
  • Tidligere har det blitt anslått at den første covid-19-vaksinen kan bli godkjent i løpet av året, og at de første vaksinedosene kan komme til Norge i begynnelsen av neste år. Men det vil trolig ta måneder før man har fått nok vaksinedoser til at en stor andel av befolkningen kan bli vaksinert.
    (NTB)

Selskapet Pfizer, som har utviklet den lovende vaksinen sammen med den tyske samarbeidspartneren BioNTech, mener imidlertid de ikke har fått noe av myndighetene.

Operasjon Warp Speed skal ha lovet Pfizer nesten 20 milliarder kroner for å levere 100 millioner doser til amerikanske myndigheter, som igjen skal deles ut gratis til den amerikanske befolkningen. Ifølge New York Times forsøker imidlertid Pfizer-direktør Katrin Jansen å ta avstand fra Trump-administrasjonen.

I motsetning til andre aktører som nå er langt framme i vaksinekappløpet, har ikke Pfizer tatt imot penger til forskning eller utvikling.

- Vi har aldri vært en del av Warp Speed. Vi har aldri tatt imot penger fra amerikanske myndigheter, eller fra noen andre, sier hun.

- Ikke sant

Den demokratiske senatoren fra Connecticut, Chris Murphy - til vanlig motstander av Trumps coronainnsats - er skeptisk til Pfizers utspill.

- Mange tvitrer nå om at Pfizer ikke tok imot penger fra myndighetene for denne vaksinen. Dette er ikke sant. Helsedepartementet har inngått en avtale på to milliarder dollar med Pfizer for å garantere et marked for vaksinen, noe som har gjort Pfizers forskning og utvikling mulig. Klassisk offentlig-privat samarbeid, skriver han.

Washington Post-kommentator Philip Bump mener Warp Speed ikke kan ta æren for Pfizer-vaksinen.

- Nei, Pfizers suksess med vaksinen kommer ikke som følge av Warp Speed, skriver han, og peker på at avtalen med myndighetene går på distribusjon.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Legemiddelprodusenten vil nå også be om hastegodkjenning fra amerikanske helsemyndigheter.

Også presidentens datter Ivanka skryter av vaksineutviklingen og operasjon Warp Speed på Twitter.

Trump-sønn langer ut

Donald Trump junior har imidlertid en annen tilnærming, og spekulerer om timingen av den oppløftende nyheten.

«Timingen av dette er ganske utrolig. Det er ingenting forbrytersk over timingen av dette i det hele tatt, ikke sant?» skriver han.

Han sikter tilsynelatende til at nyheten kommer få dager etter valget. En slik nyhet kunne vært en positiv hendelse for presidenten før valget, og han brukte mye av valgkampen på å skryte av vaksineutviklingen. Trump lovet gratis vaksine til folket, men tapte altså presidentvalget.

Nyheten om vaksineresultatene fra Amerikanske Pfizer og tyske BioNTech ble sluppet i en pressemelding mandag, framfor i et fagfellevurdert tidsskrift. Det understrekes fra flere at utviklingen er langt fra ferdig og at man ennå ikke vet om vaksinen er trygg og effektiv.

Nyvalgt president, Joe Biden, som i dag utnevnte en coronavirusgruppe, gratulerer «de briljante mennene og kvinnene som hjalp til å utvikle dette gjennombruddet».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer