Snøkanoner:

Tar drastisk grep: - Horribelt

Norske skianlegg er avhengig av å fyre opp snøkanonene for å sikre sesongåpningen. Nå setter strømprisene solide kjepper i hjulene.

PENGESLUK: I disse dager er snøkanoner over hele landet skrudd på for fullt for å sikre gode skiforhold til sesongåpning. Kostnaden etterlater blodsmak i munnen hos flere skiaktører. Her representert ved Vøyenenga i Bærum, der Kirkerudbakken ligger. Illstrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
PENGESLUK: I disse dager er snøkanoner over hele landet skrudd på for fullt for å sikre gode skiforhold til sesongåpning. Kostnaden etterlater blodsmak i munnen hos flere skiaktører. Her representert ved Vøyenenga i Bærum, der Kirkerudbakken ligger. Illstrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Strømprisene er fortvilende høye. Vi må produsere snø, og i går brukte vi nesten 40 000 kroner i strøm på ett døgn. Jeg synes det er helt horribelt, sier Camilla Tagestad Iversen i Gålå Alpin og Aktiv AS til Børsen.

Hun drifter et alpinsenter på Gålå i Gudbrandsdalen og er en av flere norske skiaktører som nå frykter en kjempesmell i møte med vinterens rekordhøye strømpriser.

Der enkelte skianlegg har vurdert utsatt oppstart av sine snøkanoner, har Iversen valgt en annen og utradisjonell tilnærming.

- Vi er helt avhengig av å produsere snø nå for å kunne levere et produkt til gjestene. Vi følger derfor grafen til energiselskapet time for time. I går stengte vi snøproduksjonen klokka fem på ettermiddagen, og startet dem opp igjen ved midnatt, når prisene hadde stabilisert seg.

AV OG PÅ: Camilla Iversen og ektemannen driver Gålå Alpin og Aktiv AS i Gudbrandsdalen. I år har de måttet styre snøproduksjonen etter strømprisene. Foto: Privat
AV OG PÅ: Camilla Iversen og ektemannen driver Gålå Alpin og Aktiv AS i Gudbrandsdalen. I år har de måttet styre snøproduksjonen etter strømprisene. Foto: Privat Vis mer

- Sjansespill

- Dette vil dere fortsette framover for å redusere utgiftene?

- Jeg ser ingen annen utvei. Det er et sjansespill for oss, men vi trenger cirka ei uke med full døgnproduksjon for å sikre nok snø i hovedtraseen.

- Har dere budsjettert for så høye strømkostnader som det er nå?

- Ikke i det hele tatt. Dette gjør et drastisk innhogg i budsjettet, og derfor må vi være ekstremt nøye med når på døgnet vi bruker strøm. Strømprisene ligger på et nivå som er uforsvarlig høyt, etter min mening. Jeg er også bekymret på vegne av andre kolleger i bransjen - for ikke å snakke om vanlige folk, sier hun.

- Føles som straff

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen, som først omtalte familiebedriftens fortvilende situasjon, omsetter anlegget for mellom fem og seks millioner i et normalår. Overfor Børsen forklarer Iversen at det er forsøkt å få til en annen strømavtale, uten å lykkes.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Vi får ikke fastpris, fordi vi driver med snøproduksjon og derfor bruker mye strøm. Jeg forstår at strømleverandørene også skal tjene penger, men akkurat nå føles det ut som om vi blir straffet fordi vi har et høyt forbruk.

Overfor GD begrunner Gudbrandsdal Energi (GE) avslaget med at de ikke gir fastpris i de tilfellene der mengden strømforbruk er usikkert.

- Når en fastprisavtale skal inngås antar man en forbruksprofil. Der forbruket er uforutsigbart ser vi at fastpris blir vanskelig. Fastpris bygges på forutsigbarhet i forbruket. Der det er stor usikkerhet kan det være tilfeller der vi velger å avstå fra å gi fast pris, sier produktansvarlig for kraft, Karl Einar Svor, til avisa.

- Bekymret

Heller ikke i Bærum er situasjonen noe lysere.

- Det er klart jeg er bekymret. Over tid er det ikke bærekraftig å holde på slik som dette, sier styreleder i Bærums Skiklub, Dag Rune Langehaug, til Børsen.

Han opplyser at Kirkerudbakken skisenter i Bærum har tatt grep i møte med blant annet skyhøye strømpriser.

- TAPET KAN BLI ENDA STØRRE: Styreleder i Bærums Skiklub, Dag Rune Langehaug, forteller at skyhøye strømpriser er med å utfordre et allerede presset driftsresultat. Foto: Privat
- TAPET KAN BLI ENDA STØRRE: Styreleder i Bærums Skiklub, Dag Rune Langehaug, forteller at skyhøye strømpriser er med å utfordre et allerede presset driftsresultat. Foto: Privat Vis mer

- Vi har i tidligere sesonger åpnet i midten av november, men har sagt at uansett hvor mye snø det kommer i år, så åpner vi ikke før 10. desember. Det er et av flere kostnadsbesparende grep vi har valgt å ta, fortsetter Langehaug.

- 450 000 kr i strøm

Området har om lag 50 snøkanoner i drift. Dersom strømprisene vedvarer utover vinteren, risikerer anlegget å stå overfor en gigantregning.

- Vi har budsjettert med 450 000 kroner i strømkostnader for 2021. Dette er den desidert største enkeltutgiften anlegget har.

Klubben, som også har ansvar for driften av langrenns- og skiskytteranlegget på Vestmarksetra, er blant dem som nå frykter en alvorlig budsjettsprekk.

- Vi har allerede et dårlig driftsresultat fra før. Derfor tar vi alle grep vi kan for å spare. En dobling eller tredobling i strømutgiftene, vil føre til et enda større tap. Det kan få konsekvenser.

Han fortsetter:

- Men vi ønsker å opprettholde tilbudet til idrettsutøverne og Bærums befolkning. Da er vi avhengig av å produsere strøm for å åpne anlegget, og vi må åpne anlegget for å generere inntekter. Det skal være fine løyper, men nå kan vi ikke produserer mer enn absolutt nødvendig.

Mulige tiltak

Ifølge Budstikka gikk Kirkerudbakken med et underskudd på 951 000 kroner i fjor. Og det er ikke første gang. Regnskapet viser et negativt driftsresultat over flere år.

Klubben jobber iherdig med å få på plass kostnadsbesparende løsninger, og da kan en uforutsett høy strømutgift gi dramatiske konsekvenser.

- Vi har en god dialog med Bærum kommune, men vi har ingen andre kilder for inntekter enn det vi tar inn som idrettslag.

- Hvilke kostnadsbesparende grep må dere ta i ytterste konsekvens?

- Det må være å begrense åpningssesongen. Eventuelt vente på mer naturlig snø, og redusere hvor mye man produserer og hvor ofte man prepper bakken. Vi må også se på en reduksjon i innleid mannskap og se på mer utstrakt bruk av dugnad.

- Vi kjører kanonene som normalt nå fordi vi er avhengige av å bruke kuldegradene når de er tilgjengelige, men vi har unnlatt å kjøre snøkanonene under marginale forhold. Det er en tiltakende utfordring å holde et snøtilbud til Bærums befolkning, sier han.

- Spiller ikke på lag

Gudbrandsdalen og Bærum er ikke alene om å stå overfor et snøkanon-dilemma denne vinteren. Mandag skrev Fredriksstad Blad at Fredrikstad Skiklubb måtte vurdere om de hadde råd til å fyre opp kanonene i skiarenaen.

- Snøkanonene står klare og vi er klare, men så er dette med strømprisene. De spiller ikke akkurat på lag med oss, sa Tord Berntsen i Fredrikstad Skiklubb til avisa mandag.

Tirsdag varslet klubben at det likevel var tatt en beslutning om å få i gang snøproduksjonen.

- Vi har et budsjett å forholde oss til i år også, så vi kan ikke gå utover dette, sier Berntsen til avisa, og presiserer at klubben nå kanskje må fri til sponsorer og privatpersoner for å dekke kostnadene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer