Snøkanoner:

Tar drastisk grep: - Horribelt

Norske skianlegg er avhengig av å fyre opp snøkanonene for å sikre sesongåpningen. Nå setter strømprisene solide kjepper i hjulene.

PENGESLUK: I disse dager er snøkanoner over hele landet skrudd på for fullt for å sikre gode skiforhold til sesongåpning. Kostnaden etterlater blodsmak i munnen hos flere skiaktører. Her representert ved Vøyenenga i Bærum, der Kirkerudbakken ligger. Illstrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
PENGESLUK: I disse dager er snøkanoner over hele landet skrudd på for fullt for å sikre gode skiforhold til sesongåpning. Kostnaden etterlater blodsmak i munnen hos flere skiaktører. Her representert ved Vøyenenga i Bærum, der Kirkerudbakken ligger. Illstrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Strømprisene er fortvilende høye. Vi må produsere snø, og i går brukte vi nesten 40 000 kroner i strøm på ett døgn. Jeg synes det er helt horribelt, sier Camilla Tagestad Iversen i Gålå Alpin og Aktiv AS til Børsen.

Hun drifter et alpinsenter på Gålå i Gudbrandsdalen og er en av flere norske skiaktører som nå frykter en kjempesmell i møte med vinterens rekordhøye strømpriser.

Der enkelte skianlegg har vurdert utsatt oppstart av sine snøkanoner, har Iversen valgt en annen og utradisjonell tilnærming.

- Vi er helt avhengig av å produsere snø nå for å kunne levere et produkt til gjestene. Vi følger derfor grafen til energiselskapet time for time. I går stengte vi snøproduksjonen klokka fem på ettermiddagen, og startet dem opp igjen ved midnatt, når prisene hadde stabilisert seg.

- Sjansespill

- Dette vil dere fortsette framover for å redusere utgiftene?

- Jeg ser ingen annen utvei. Det er et sjansespill for oss, men vi trenger cirka ei uke med full døgnproduksjon for å sikre nok snø i hovedtraseen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer