Tar drastiske grep før julehandelen

Strømmen Storsenter, Norges nest største kjøpesenter i omsetning, tar grep for å håndtere de økte kostnadene.

STRØMMEN STORSENTER: Senteret tar grep for å håndtere de høye strømprisene. Foto: Lise Åserud / NTB
STRØMMEN STORSENTER: Senteret tar grep for å håndtere de høye strømprisene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når prisene har endret seg så mye, så ser vi at vi må stramme inn ytterligere.

Det sier teknisk sjef ved Strømmen Storsenter, Ole Herredsvela, til Dagbladet Børsen.

Han forteller at senteret begynte med tiltak i desember i fjor, da strømprisene for alvor begynte å øke. De siste to og en halv månedene har de skrudd til litt ekstra.

- Vi forvalter pengene til våre leietakere, og vi ønsker at de skal ha så lave kostnader som mulig. Både for å holde kostnadsnivået nede på et fornuftig nivå, men også for å dempe de galopperende strømprisene.

- Det kan til syvende og sist bety at man sørger for at butikker opprettholder driften, legger han til.

Romerikes Blad omtalte saken først.

- Vil unngå at bedriftene går over ende

Han understreker at det ikke er noen indikasjoner på at noen av butikkene på Strømmen Storsenter vil gå over ende.

- Men vi leser i media at noen butikker har gjort det allerede, som følge av høye strømpriser. Noen sier også at de kommer til å gjøre det. Det er dette vi prøver å unngå - vi vil sørge for at bedriftene ikke går over ende på grunn av høye strømkostnader.

STARTER JULEFEIRINGA SEINERE: Ett av tiltakene Strømmen Storsenter gjør i år, er å vente et par uker lengre enn vanlig med å starte julesesongen. Det opplyser teknisk sjef, Ole Herredsvela, til Dagbladet. Foto: Privat
STARTER JULEFEIRINGA SEINERE: Ett av tiltakene Strømmen Storsenter gjør i år, er å vente et par uker lengre enn vanlig med å starte julesesongen. Det opplyser teknisk sjef, Ole Herredsvela, til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

I løpet av årets ti første måneder har senteret spart i overkant av 800 000 kilowattimer sammenliknet med i fjor. Forrige uke var nedgangen, sammenliknet med fjoråret, på 43 prosent.

- Begynner man å regne ut kilowattprisen, er det gode penger spart. Jeg kan si så mye som at fra 1. januar til 31. oktober i år, så hadde vi en besparelse tilsvarende nesten to og en halv million kroner.

Flere tiltak

Av tiltak nevner Herredsvela temperatur, belysning og ventilasjon.

- Vi har redusert innetemperatur, men ikke noe mer drastisk enn det andre har gjort - hvor det er snakk om en temperatur på 19-20 grader. Vi har også redusert en del på belysningen, både inne i åpningstid - men også «unødvendig» lysbruk utenfor åpningstidene. Belysningen er totalt redusert med en tredjedel.

Noen av de siste tiltakene er direkte knyttet opp mot jula - feiringen starter to uker seinere enn normalt, og julelysene er byttet ut med mer energivennlige eco-led.

- Men folk skal føle at vi skal lage god julestemning på storsenteret i år også.

- Kostnadene løper løpsk

Ifølge Herredsvela er tiltakene veldig ønsket fra butikkene.

- Vi får tilbakemeldinger fra noen kjeder som priser initiativet. De ser på sine kostnader at de løper løpsk, i forbindelse med energibruken. Vi forbruker energi på vegne av fellesskapet, og de setter veldig pris på tiltakene vi gjør.

- En konsekvens av dette tror jeg blir at vi får et mer bevisst forhold til dette med strøm - og unødvendig bruk. Det vil si en positiv miljøeffekt, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer