Corona på byggeplasser

- Tar feil om regelhull

- Vi har rettet opp, sier Justisdepartementet om hullene i karantenereglene.

UTBRUDD: Sommerrokvartalet der Petter Stordalen bygger hotell og leiligheter sammen med Aspelin Ramm, er en av flere byggeplasser som har hatt masseutbrudd av coronasmitte blant bygningsarbeiderne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTBRUDD: Sommerrokvartalet der Petter Stordalen bygger hotell og leiligheter sammen med Aspelin Ramm, er en av flere byggeplasser som har hatt masseutbrudd av coronasmitte blant bygningsarbeiderne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenlandske innleide bygningsarbeidere som bor tett og omgår karanteneregelverket utløste alarm fra Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad i Børsen fredag.

Nå slår justisminister Monica Mælands høyre hånd, statssekretær Lars Jacob Hiim (H), kraftig tilbake.

- Fellesforbundet tar opp flere problemer vi har vært klar over, og ikke minst som vi har rettet opp i. Det er dessverre flere feil i disse uttalelsene, hevder Hiim.

Flere smitteutbrudd

Etter flere større coronautbrudd på byggeplasser de siste ukene, pekte Fellesforbundets Steinar Krogstad på at mange utenlandske innleide arbeidere bor tett sammen - også i de første dagene etter ankomst, framfor å ta inn på karantenehotell.

- For det første så er det ikke slik at utenlandske bygningsarbeidere har adgang til Norge på nåværende tidspunkt. Med mindre en har en kritisk samfunnsfunksjon eller er dekket av den snevre søknadsordningen fra Nærings- og fiskeridepartementet, er det svært begrenset adgang for utenlandsk arbeidskraft til Norge om dagen, påpeker Hiim.

- Jeg stiller derfor spørsmål ved hvorvidt karantenereglene egentlig utgjør problemet i denne saken, sier han.

Regel strammet inn

Statssekretæren mener videre at problemene nå er løst:

- Det er feil at utenlandske arbeidere kan gjennomføre karantenen sammen. Den regelen har vi allerede endret. Det betyr at utenlandske arbeidere som kommer til Norge og skal gjennomføre karantenen i en privat bolig, ikke kan bo i samme bolig med mindre de er i familie. Dette er innført nettopp for å forhindre trangboddhet i karantenetida, sier Hiim.

Les mer om bekymringene i denne artikkelen:

- Ifølge Fellesforbundet er noe av problemet at dette likevel skjer, og at kontrollmulighetene i så måte er svært begrenset?

- Kommunene kan kontrollere at karantene i private hjem gjennomføres i henhold til reglene, kontrer Hiim.

Han sier at kommunene har fått tilgang til å hente ut informasjon fra innreiseregisteret over hvem som skal gjennomføre karantene i kommunen deres.

RAMMET: Mills-kvartalet på Grünerløkka i Oslo er rammet av et smitteutbrudd. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- I statsbudsjettet ble det også bevilget 321 millioner kroner ekstra til kommunene knyttet til kontroll med etterlevelse av reglene. Dette er et felt vi har ryddet kraftig opp i, mener Hiim.

Omgåelse

Steinar Krogstad advarer mot omgåelse av regelverket:

- Vi er klar over at grensen er stengt. Vi er derfor opptatt av hva som må på plass når den åpnes for å unngå omgåelse av regelverket med mulig smittespredning. Det viktigste vil være at en har oversikt over om flere deler leilighet, noe som er det vanlige i denne bransjen. Da må en kunne gi pålegg om karantene ved ankomst til landet, sier han.

HULL-ALARM: Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad vil forebygge omgåelse av regelveket. Foto: John Trygve Tollefsen / Fellesforbundet
HULL-ALARM: Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad vil forebygge omgåelse av regelveket. Foto: John Trygve Tollefsen / Fellesforbundet Vis mer

Krogstad poengterer at det også tidligere har vært et krav om at karantene ikke kunne gjennomføres i felles leilighet.

- Problemet var at dette ikke var mulig å kontrollere ved ankomst til landet og med få unntak heller ikke ble kontrollert under karantenetida, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer