Tar gassgrep: - Må handle nå

EU-kommisjonen vil gjøre Europa uavhengig av russisk olje og gass innen 2030. To tredeler av etterspørselen etter russisk gass skal kuttes innen nyttår.

KRISEGREP: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier Europa ikke kan være avhengig av gass fra noen som truer dem eksplisitt. Foto: Kenzo Tribouillard / AP / NTB
KRISEGREP: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier Europa ikke kan være avhengig av gass fra noen som truer dem eksplisitt. Foto: Kenzo Tribouillard / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er målet i en ny energiplan som ble lagt fram tirsdag.

Planen lanseres for å sikre billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa i den usikre sikkerhetssituasjonen etter Russlands invasjon av Ukraina – og i møte med klimaendringene.

Energiprisene var høye allerede før krigen i Ukraina startet 24. februar. Etter invasjonen har prisene på både olje og gass steget videre til himmels.

EU-kommisjonens plan, døpt «REPowerEU», går i hovedsak ut på å diversifisere EUs gassinnkjøp, få fortgang i planene om å rulle ut fornybar energi og erstatte gass som brennstoff for oppvarming og kraftverk.

- Truer oss eksplisitt

EU-kommisjonen mener planen kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme, dersom man ser den i sammenheng med EUs klimaplan «Fit for 55».

- Vi må bli uavhengig av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss. Vi må handle nå for å redusere konsekvensene av økende energipriser, diversifisere vårt gasstilfang for neste vinter og akselerere overgangen til ren energi, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Hun sier planen skal diskuteres med europeiske ledere i Versailles seinere denne uka og deretter implementeres raskt.

Uklart hvem som erstatter

Mer konkret lener planen seg på to grunnpilarer. Den ene er å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

Norge nevnes eksplisitt som et land EU-kommisjonen samarbeider med for å oppnå målene. Andre samarbeidspartnere er Qatar, Japan, Sør-Korea og USA.

Den andre pilaren består i å raskere redusere bruken av fossilt brennstoff i europeiske hjem, bygninger, industri og kraftverk gjennom å gjøre dem mer energieffektive, øke bruken av fornybar energi og elektrifisering og å se nærmere på flaskehalser i infrastrukturen.

EU-kommisjonen vil også innen april legge fram forslag til lovverk som påkrever at de underjordiske gasslagrene i EU fylles opp til minst 90 prosent av sin kapasitet innen 1. oktober hvert år.

Blinken-bønn

EU-planen er i tråd med USAs ønsker om at Europa gjør seg mindre avhengig av Russland. Utenriksminister Antony Blinken kalte det tirsdag «avgjørende» at EU slutter å være avhengig av russisk energi.

Særlig i lys av krigen i Ukraina.

- Dette er for mange land en stor mulighet til å endelig bli kvitt avhengigheten av russisk energi. For Russland bruker dette som et våpen, sa Blinken.

Ifølge Eurostat er Ungarn, Slovakia, Moldova, Østerrike og Tyskland de fem landene i Europa som får størst del av sin energiforsyning fra russisk gass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer